ŞİDDETE UĞRAYAN KADIN İŞÇİ TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARTILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞİDDETE UĞRAYAN KADIN İŞÇİ TAZMİNATSIZ İŞTEN ÇIKARTILDI


 

Mersin Serbest Bölgede faaliyet yürüten RDL Tekstil’de çalışan kadın işçinin; önce şiddete uğradığı, ardından ise tazminatsız şekilde işten çıkartıldığı iddia edildi.

SONER AYDIN

Mersin Serbest Bölge’de yaşanan hak ihlallerine bir yenisi daha eklendi. Daha önce işten çıkartmalar ve güvencesiz işten işçi çalıştırmalarla gündeme gelen Mersin Serbest Bölge bu defa bir kadın tekstil işçisine yönelik şiddet ve tazminatsız işten çıkartma ile gündeme geldi. Evli 2 çocuk annesi 36 yaşındaki Ş.B., iş yerinde patrona yakın bir kadın tarafından darp edildiğini, ardından tazminatsız şekilde işten çıkartıldığını öne sürdü. Mağdur kadını savunan arkadaşı da aynı şekilde işten çıkartıldı.

“HAKKIMI İSTEDİĞİM İÇİN MOBBİNGE MARUZ KALDIM”

Yaklaşık 1 buçuk yıldır RDL Tekstil’de çalışan Ş.B., tartıştığı kadın işçinin kendisine yumruk attığını söyledi. Diğer işçilerin araya girmesi ile olayın büyümeden önlendiğini aktaran Ş.B., “Olaydan sonra yanımıza gelen yetkili muhasebeye gidip kendi isteğimle çıkışımın verilmesini istedi. Ben de bunu kabul etmedim ve beni hukuksuz bir şekilde işten çıkarttılar. Bunun üzerine karakola gidip bana yumruk atan kadından ve işyerinden şikayetçi oldum. Ben, işyerinde yasal hakkımız olan Asgari Geçim İndirimi’ni, mesai ücretlerini istediğim için mobbinge maruz kaldım. Sık sık diğer işçilere kötü örnek olduğumu söylediler. Sorunlar yaşamaya başladım. Sonunda da böyle bir olay oldu. Bana yumruk atan kadın işçi çalışmaya devam ediyor. Ben darp edilmeme rağmen işten çıkartıldım ama o patrona yakın olduğu için çalışmaya devam ediyor” dedi.

“SERBEST BÖLGE’DE KÖLE GİBİ ÇALIŞIYORUZ”

İşyerinde hiçbir yasal haklarını kullanamadıklarını savunan Ş.B., “8 yıldır Serbest Bölge’de tekstil sektöründe çalışıyorum. Kadınlar için serbest bölge çok zor bir ortam. Adeta köle gibi çalışıyoruz. Mesai ücretlerimiz yatmıyor, izinlerimizi kullanamıyoruz. Akşam mesaiye kalırken, çıkış yapıp tekrar iş yerine geliyoruz. Çıkış yaptığımız için, mesaiye kaldığımız belli olmuyor. 2 tane çocuğum var. Sürekli mesaiye kaldığım için onlarla ilgilenemiyorum. Ailemle problemler yaşamaya başladık. Hepimizin psikolojisi bozuldu. Sadece RDL Tekstil’de böyle değil her yerde aynı sorunlar var” diye konuştu.

ARKADAŞINI SAVUNDU İŞTEN ÇIKARTILDI

Mağdur Ş.B.’ye destek olan işyeri arkadaşı kadın çalışan da işten çıkartıldı. Bölgede 8 yıldır çalışan kadın işçi arkadaşının haksız şekilde işten çıkartılmasına tepki gösterdi. Söz konusu haksızlığa karşı duran kadın işçi de patron tarafından işten çıkartıldı.

“KADINLARIN HASTANEYE GİTMESİNE BİLE İZİN VERİLMİYOR”

Kadın çalışanlara sahip çıkan Dev-Tekstil Sendikası Kadın Bürosu temsilcisi Zuhal Subaşı ise Serbest Bölge’de çalışan kadınların baskıya maruz kaldığını söyledi. Kadınlara en zor işlerin verildiğini, çalışma saatlerinin daha da ağırlaştırıldığını belirten Subaşı şunları söyledi: “Kadınlar ailevi konumlarına, ihtiyaçlarına bakılmadan saatlerce mesaiye bırakılıyor. Bu bakılara gerek şefler, gerekse fabrikalardaki ‘yalaka’ diye tabir edilen elemanlarına yaptırıyorlar. Hatta diğer yerlerde olduğu gibi serbest bölgede de hamile kadınları çok kolay işten atabiliyorlar. Sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmelerine, reçete yazdırıp ilaç almalarına bile engel olabiliyorlar. Mersin Serbest Bölge’de başta kadınlar olmak üzere tüm işçilerin yaşadıkları baskılara son verilmesini istiyoruz.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA