CARETTA YUVALARINDA REKOR ARTIŞ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CARETTA YUVALARINDA REKOR ARTIŞ


 

Dünyada nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan deniz kaplumbağalarından sevindiren haber geldi. Mersin’in birçok noktasında üreme alanları bulunan deniz kaplumbağaları Alata ve Davultepe Kumsallarında kirliliğe rağmen yuva yapma rekoru kırdı.

Mehmet Nabi Batuk

Küresel İklim değişikliği, insan faaliyetleri sonucunda dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan deniz kaplumbağalarından iyi haber geldi. Yaklaşık 150 milyon yıldır var olan deniz kaplumbağalarının Mersin’in 3 yuva bölgesindeki istatistiklerin geçen yıla oranla yükseldiği belirlendi. Mersin’de yuva yaptığı bilinen 5 tür bulunurken; Alata Kumsalında 280, Davultepe Kumsalında 240 yuva tespit edildi. Kaplumbağaların üreme sezonu ile ilgili gazetemize bilgi veren Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Ergene sezonun kendileri için çok iyi geçtiğini ifade etti. Sezon içerisinde karşılaştıkları sorunları da anlatan Ergene, özellikle plastik kirliliği ve kumsal alanlardaki yapılaşma çalışmaları nedeniyle birçok yavruyu kaybettiklerini kaydetti. 

“YUVA SAYISI İNANILMAZ RAKAMLARA ULAŞTI”
Bu sezon yavrulama döneminin çok iyi geçtiğini ifade eden Ergene, Alata’da 280, Davultepe’de 240 olmak üzere iki kumsalda tolan 520 yuva tespit ettiklerini kaydetti. Özellkle Davultepe kumsalında yuva sayısında büyük bir artış yaşandığını ifade eden Ergene, “Davultepe kumsalının önceki verilerine göre bu rakam inanılmaz bir rakam. Çünkü biz genellikle burada 150 ila 200 arasında yuva ile karşılaşıyorduk. Kazanlı kumsalında da deri analizi çalışmalarımız oldu. Kazanlı’da da yuva sayısının yüksek bir rakamda olduğunu söyleyebilirim. Kumsallarımız açısından yuvalama sezonumuz oldukça iyi geçti”. 

“MERSİN KUMSALLARI İÇİN BİR YÜKSELME DÖNEMİ YAŞIYORUZ”
Deniz Kaplumbağalarının yuva sayılarının 2 yılda bir yükseldiğini ifade eden Ergene, geride bıraktığımız sezonunda bu yükselme dönemlerinden biri olduğunu kaydetti. Yuvaların korunması için yaptıkları çalışmaları anlayan Ergene, “Predatörlere, ışık kirliliğine karşı bazı önlemler aldık. Burada diğer önemli konu canlılarımızın biyolojik özellikleridir. Çünkü bunların üreme periyotları bazı dalgalanmalar içeriyor. Anaçlarımız 2 ila üç yılda bir üremeye geliyorlar. Bu noktada 2 yılda bir yükselme diğer yıllarda ise bir düşüş söz konusu olabiliyor. Bu yıl o yükselme dönemlerinden bir tanesini yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarla karşılaştığımızda bu rakamlar oldukça düşük seviyelerdeydi. Dolayısıyla Mersin kumsalları için bir yükselme dönemi yaşadığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.
 
“YAVRULAR ATIKLARA TAKILIP ÖLÜYOR”
Deniz Kaplumbağalarının üreme alanlarının sezon başında çok kirli olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Ergene, “Hemen hemen her yıl belirli sorunlar yaşıyoruz. Kirlilik bu sorunların en başında geliyor. Sezon başlarında katı atık anlamında kumsallarımız çok kirli oluyor. O alanda bulunan çöpler katı atıklar yavrular çıktığında büyük tehlike yaratıyor. Çünkü yavru kaplumbağalarımız bu çöplere takılıp hayatını kaybediyorlar. Örneğin misina ağları, kütükler, çeşitli plastik atıkları ile sık sık karşılaşıyoruz. Bu yılda atıklardan kaynaklı kaplumbağa yavrusu ölümleri ile karşılaştık. 

“DAVULTEPE’DE YUVALARIN ÜZERİNE ÇAKIL DÖKÜLDÜ”
Davultepe kumsalında devam eden yapılaşma çalışmalarında deniz kaplumbağaları ile ilgili büyük sorunlar yaşadıklarını ifade eden Ergene, burada yuvaların olduğu bir bölüme çakıl taşı döküldüğünü belirterek tepkisini şu cümlelerle dile getirdi: “Davultepe’deki yapılanmada çok ciddi bir problem. Burada yapılan yeniden yapılanma çalışmalarının canlıların yaşamını tehdit etmeyecek şekilde yapılması gerekiyor. Örneğin burada yuvalama alanının bir bölümüne çakıl dökülmüştü. Kaplumbağalar yuvalarını yumuşak kumu kazarak yapıyor. Kumu eşip küçük bir çukur açtıktan sonra oraya yumurtalarını bırakıp gidiyor. Şimdi çakıl taşları ile sertleştirilmiş bir kumu yumurtadan çıkan yavruların açabilme şansları var mıdır? Biz uyarılarda bulunduk döktükleri çakıllı bu seferde temizlemeye çalıştılar. Ancak bir yeri bozduktan sonra yapmak daha zor oluyor.”

“KUMSALLARIMIZDA YENİ YAPILANMALARA İZİN VERMEYİN”
Sözlerinin son bölümlünde yerel kamu kurumlarına ve kentte yaşayan vatandaşlara seslenen Prof. Dr. Serap Ergene, “Canlı yaşamına saygı” çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Biz hem yetkililerimizden hem de vatandaşlarımızdan canlı yaşamına daha çok saygı duyulmasını istiyoruz. Bu günlerde bir sezonu daha geride bıraktık. Artık alacağımız önlemler önümüzdeki sezon için olacak. Kaplumbağa yuvalama alanlarının temiz tutulması, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının arttırılması, kumsallarımızda yeni yapılanmalara izin verilmemesi çok önemlidir.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA