“YAPILAŞMAYA AÇILIRSA DİRENİRİZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YAPILAŞMAYA AÇILIRSA DİRENİRİZ”


 

HDP’li vekil Rıdvan Turan, üzerine mucur dökülen Kazanlı Plajında incelemelerde bulundu. Bölgenin kaplumbağa yuvalama alanı ve birinci derece sit alanı olduğunu hatırlatan Turan, “Yapılaşmaya açılırsa direniriz” mesajı verdi.

Mehmet Nabi Batuk

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, beraberinde Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Barış Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Aydoğan, HDP Mersin İl Eş Başkanı Zelal Önen’den oluşan heyet ile birlikte yapılaşma girişimi iddialarıyla gündeme gelen ve bir bölümüne mucur dökülen Kazanlı plajında incelemelerde bulundu.

İlk olarak kumul alanı gezen heyet üyeleri, buldukları içi boş caretta caretta yumurtalarını basın mensuplarına gösterdi. Daha sonra ilçe belediyesi ekipleri tarafından mucur döküldüğü öne sürülen alanı gezen Turan, ardından basın açıklaması gerçekleştirerek isim vermeden Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk’u eleştirdi. Bölgenin türü yok olma tehlikesi altında olan caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama alanı ve birinci derece sit alanı olduğunu hatırlatan Turan, çalışmaların hangi mevzuata dayanılarak yapıldığını sorarak, “Buraya yapılan her türlü inşa faaliyetinin kesinlikle karşında olacağımıza bunun karşısında direneceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.  

“DÜNYA KORUYOR BİZ YOK EDİYORUZ”

Kazanlı sahilinin önceki dönemlerde türü yok olma tehlikesi altındaki caretta caretta kaplumbağalarının yaşam alanı olduğu gerekçesiyle birinci derecede doğal sit alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Turan, “Sit alanı olarak daha öncesinden belirlenmiş bir bölgeye gelip mucur dökmek, burada bir takım inşa faaliyetlere başlamak ilk önce doğa bilincine uygun olmayan bir durumdur. Akdeniz Belediyesi HDP’nin bir belediyesiyken burası çeşitli kurumlar tarafından çeşitli inşa faaliyetleri yürütmek amacıyla talep edilmişti. Fakat o dönemki yöneticilerimiz bu bilinç ile bu yapı projelerine izin vermemişti. Çünkü bu canlılar uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmış canlılardır. Bu türün korunması için hala dünyanın birçok bölgesinde toplantılar yapılmakta önemli bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Şimdi hal böyleyken bu canlıların yaşam alanları önemsenmiyormuş gibi kumsalın üzerine getirmişler mucuru dökmüşler. Bu çalışmayla bu plaj artık caretta carettaların yaşayabileceği bir alan olmaktan çıkmış durumdadır” diye konuştu.

“YAPILAŞMA CARETTALARLA UYUŞMAZ”

Söz konusu plajda yapılaşma girişimlerinin arttığını ifade Turan, bazı firma isimleri de vererek şunları söyledi: “Bu plajın Bilginer Havacılık firması tarafından bir helikopter pistine dönüştürülme çabası olduğunu duyuyoruz. Kulağımıza gelen bir inşa faaliyeti ise bu bölgenin kıyı düzenlemesi kapsamında tenis kortları, çocuk oyun alanları, otel gibi yapı projelerine açılmak istenmesidir. Şunu açıksa belirtmek istiyorum ki; ne yapmaya çalışırsanız çalışın; bu bir helikopter pisti de olsa, başka yapı projesi de olsa bu projeler caretta carettaların varlığı ile uyuşmayacaktır. Biz HDP heyeti olarak ve Mersin’deki tüm çevreciler olarak buraya yapılan her türlü inşa faaliyetinin kesinlikle karşında olacağımıza bunun karşısında direneceğimizi ifade etmek istiyorum.”

“MUCUR HANGİ MEVZUATA GÖRE DÖKÜLDÜ?”

Söz konusu alanın caretta carettaların ihtiyaçlarına göre rehabilite edilmesi gerektiğini ifade eden Turan, Akdeniz Kaymakamı ve belediyeye kayyum olarak atanan Muhittin Pamuk’a sert sözlerle yüklenerek şunları söyledi: “Burası yasal olarak çivi çakılması bile yasak iken, şu hale getirilmesini ne vicdanlar kabul ediyor ne de insaniyet kabul ediyor. Zaten bir avuç kalmış bu gariban canlıların varlık koşullarını ortadan kaldırmak işte Akdeniz Belediyesi’nin kayyumuna nasip oldu. Buradan sormak istiyoruz. Siz hangi koşullarda hangi yasal mevzuata ve çerçeveye dayanarak bu adımları atıyorsunuz? Velev ki bu bir helikopter pisti olacaksa siz kanunlara ve nizamlara göre hareket etmek zorunda olan bir kişi olduğunuza göre; nereden güç alıyor ve hangi mevzuata sırtınızı dayayarak sit alanı olarak ilan edilmiş bir bölgeyi inşa faaliyetlerine açıyorsunuz? Emin olun ki ne sizin peşinizi bırakırız, ne burada yapılmaya çalışılan şeyin peşini bırakırız” diye konuştu.

“PLAJDA EKOLOJİYE UYGUN BİR DÜZENLEME YAPILMALI”

SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce ise Kazanlı plajının başta caretta caretta daha sonrada yöredeki halkın ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bu bölge hem çok uzun bir kumsala sahip hem de caretta carettaların yuvalama alanıdır. Sit alanı olduğu için yıllardır kendi kaderine terk edilmiş, hiçbir şekilde çöpleri bile toplanmayan ve aynı zamanda buradaki halkında kullanımına açılmayan bir alan halinde bırakıldı. Gerek bazı turizm projelerinin de gündeme gelmesi ile birlikte burada her geçen gün farklı bir yapılaşma girişimi haberleri alıyoruz. Biz aslında ekolojik yapının tahrip edilmediği, caretta carettaların yaşam alanlarına saygı gösterildiği ve aynı zamanda buranın Kazanlı halkın da rahat kullanabileceği bir sahil hattına dönüşmesi ile ilgili çalışmalarda bulunuyoruz. Ama belediye ekipleri çıplak gözle görüldüğü gibi kumul alanın büyük bir bölümüne mucur dökmüş. Bu olayın nasıl olduğunu merak ediyor, sürecinde takipçisi olacağımızı duyuruyorum.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA