MERSİN’DE 98 KİŞİNİN ORGANLARI BAĞIŞLANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE 98 KİŞİNİN ORGANLARI BAĞIŞLANDI


 

Mersin İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı, Mersin’de bugüne kadar 98 kişinin organlarının bağışlandığını bildirdi.

Bahçacı, 3–9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, organ bağışı konusunda halkın daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, Mersin'de bugüne kadar 350 beyin ölümü tespiti yapıldığını ve bu ölümlerden 98'inin ailenin izni ile organların bağışlandığını söyledi. Türkiye'de 18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını ya da bir bölümünü bağışlayabileceğini vurgulayan Bahçacı, "Verilen bağış kartına rağmen, beyin ölümü gelişmesi durumunda kişinin ailesinden izin alınmaktadır. Bu nedenle lütfen organlarınızı bağışlamak istediğinizi yakınlarınıza da bildiriniz. Organ bağışı yaptıktan sonra fikir değiştirirseniz organ bağış kartını yırtıp atmanız ve bir sağlık kuruluşuna bunu bildirmeniz yeterlidir, tabi yine yakınlarınızı haberdar etmelisiniz" dedi.

“ORGAN UYGUNLUĞUNA NAKİL CERRAHI KARAR VERİR”

Organ uygunluğuna nakil cerrahlarının karar verdiğini hatırlatan Bahçacı, şunları kaydetti: "94 yaşında dahi uygun ise organlar kullanılabilir. Kanser, AIDS ve domuz gribi harici diğer hastalıklarda da organlar kullanılabilir. Organ naklinin iki verici kaynağı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, canlı vericidir ki genellikle dördüncü dereceye kadar kişinin kendisinin veya eşinin akrabalarından oluşur. İkinci verici kaynağı ise ölü vericilerdir. Bunlar, hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde makineye bağlı olarak tedavi gördüğü sırada, beyin ölümü gerçekleşen kişilerden sağlanmaktadır. Maalesef ülkemizde organ vericilerinin yaklaşık yüzde 80’i canlı, yüzde 20’si kadavra kaynaklıdır. Bu oran böbrek nakillerine göre çıkartılmaktadır. Çünkü karaciğer bekleyen hastaların canlı vericiden organ nakli şansı çok düşük, kalp ve diğer organ bekleyenlerin ise bu şansı hiç yoktur. Bu hastalar kadavradan organ bağışı olmaz ise bekleme listelerine alınmalarını takip eden kısa bir süre içinde kaybedilmektedir."

“ORGAN BAĞIŞINI DUYMAYAN AİLELER VAR”

Sağlık Bakanlığı'nın ve organ nakli koordinatörlerinin her geçen gün daha etkin çalışarak, halkı bu durumdan haberdar etme ve bilinçlendirme çabalarını sürdürdüğünü belirterek, "Aslında beyin ölümü tespit oranımız hiç de az değildir. Mersin'de bu güne dek, 350 beyin ölümü tespiti yapılmış, bunlardan 98 ailenin izni ile organlar kullanılarak, ölümü bekleyen insanlara can olmuştur. Ailelerin organ bağışını reddetmelerinin en başta gelen sebebi, organ bağışını o ana kadar hiç duymamaları ve üzerinde hiç düşünmemiş olmalarıdır" ifadelerini kullandı. (İha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA