İŞ DÜNYASINDAN ‘YENİ KOSGEB’ ÇAĞRISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İŞ DÜNYASINDAN ‘YENİ KOSGEB’ ÇAĞRISI!


 

KOSGEB’in iş tanımının eğitimden uzaklaşarak, ‘para dağıtan kurum’ olarak algılandığına dikkat çeken iş dünyasından, “Yeni ekonomik çağ, yeni bir KOSGEB” çağrısı geldi.

İş dünyasından ‘yeni KOSGEB’ çağrısı geldi! Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, “Yeni ekonomik çağ, yeni bir KOSGEB bekliyor” mesajı verdi. 

“KOSGEB, ÜRETİMİ DAHA ÇOK DESTEKLEMELİ…”
Üretim ve hizmette yenilikler ortaya çıkarken, bunlara destek veren kurumların da bazı yenilenmelerden geçmesi gerektiğinin elzem olduğunu belirten Kızıltan, bunların başında KOSGEB geldiğini söyledi.
Kızıltan, “Öncelikle, ister küçük veya orta ölçekli olsun; ister üretim, ister ticaret ister hizmetler sektörü olsun, ekonomisi küçük ve orta ölçekli KOBİ’lere işletmelere dayanan Türkiye’nin bu işletmelere destek veren KOSGEB gibi bir kuruma sahip olması, bunun zamanında düşünülmüş olması çok ama çok önemli ve değerlidir. Kurulduğu günden bu yana neredeyse 30 yıldır KOSGEB özellikle üretime yönelik KOBİ’lerin bazen öğretmeni ve yol göstericisi, bazen finans anlamında destekçisi oldu. Özellikle 90’lı yıllarda artmaya başlayan üretici KOBİ’ler bugüne nazaran daha tecrübesizdi ve KOSGEB’in eğitimleri, kazandırdığı vizyon bu KOBİ’lerin çoğunu bugün Türkiye’nin büyük işletmeleri haline getirdi ve uzun soluklu işletmeler olmasını sağladı. Ancak son yıllarda KOSGEB’in iş tanımı eğitimden biraz uzaklaşarak, ‘para dağıtan kurum’ algısına yöneldi. Elbette KOBİ’lerimiz büyük işletmeler gibi güçlü bir sermaye ve finans yapınsa sahip değiller. Ancak günümüzde bir işletmenin ayakta kalması sadece buna bağlı bir olay değil. Hele hele Sanayi 4.0 gibi, temelinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin olduğu, yazılım ve robotik teknolojilerin olduğu bir çağda; yani, ekonomide ve sosyal yaşamda yeni bir yaşam devriminin başladığı bir çağda KOBİ’lerimizin ayakta kalması ve sürdürülebilir bir üretime devam edebilmeleri ancak ve ancak eğitim ve vizyonla olacak bir şeydir. Bu anlamda, KOSGEB’in 90’lı yıllarda yarattığı o üretime yönelik eğitim seferberliği yeniden kurgulanmalıdır. KOSGEB’in bugün geldiği hali ve tecrübeleriyle, kurumsallaşmış gücüyle bunları geçmişten çok daha kaliteli yapabilecek bir alt yapısı ve insan kaynağı vardır. Yenilenen KOSGEB’in bizce iki temel bacağı olmalıdır. Birincisi sanayi başta olmak üzere üretime ve üretene destek; ikincisi ise yeni ve yoğun bir eğitim atağı…” diye konuştu

EĞİTİM BACAĞI ZENGİNLEŞTİRİLMELİ
Kurulduğu günden bu yana KOSGEB’in büyüdüğünü, farklı deneyimler edindiğini, bu anlamda kurumun yaptığı değerli hizmetlerden vazgeçmesi gibi bir şeyden bahsetmediklerini de dile getiren Başkan Ayhan Kızıltan, eğitim bacağının zenginleştirilmesi gerektiğini aktardı. 
“Sadece eğitim görevlerinin daha çok arttırılması, sahip olduğu vizyon ve misyonda eğitim bacağının daha da zenginleştirilmesini arzu ediyoruz” diyen Kızıltan, “Verilen desteklerde üretimin merkezde olmasını istiyoruz. Çünkü KOSGEB artık iş dünyası ile gerçekten bir bütün olmuş, kamu-özel sektör bütünleşmesini etkin şekilde gösteren bir kurumdur. Biz iş dünyası olarak şunun altını çiziyoruz: Öyle bir çağa giriyoruz ki, bilgi sermayeden önemli hale gelmiştir. Bilgiye ulaşmanın yolu da eğitimdir. KOSGEB özellikle üreten KOBİ’lere daha kararlı, daha heyecanlı ve daha global bir vizyon içeren farklı eğitimler vererek KOBİ’leri hem dünyaya açmalı hem de Endüstri 4.0’ın yarattığı yeni ekonomi dünyasına hazırlamalıdır. Bizler Ticaret ve Sanayi Odaları, kurulduğu günden beri KOSGEB’in ayrılmaz parçaları olduk ve hala etkin ve dayanışma ruhu ile bir aile gibi çalışıyoruz. Bu noktada sektörlerin ve firmaların, girişimcilerin hatta çalışan insan kaynağımızın her türlü eğitim projesinde KOSGEB’in yanındayız. Sonuç olarak dönüşen ve değişen dünya ekonomisinde artık kamu, özel sektör ve yerel yönetimler uyum içinde ortak bir vizyona ve bütüncül bir çalışma felsefesine doğru evrilmek zorundadır. Ülke kaynaklarını optimum böyle kullanabiliriz. Ülkenin kurumları rakip değil, ancak ortak olabilirler. Mersin iş dünyası bu ortaklığa her zaman en açık kurum olmaya devam edecektir” diye konuştu.

“SANAYİ SİTELERİ HIZLANMALI”
Öte yandan geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un odayı ziyaretinde, özellikle inşaat ve çevre ile ilgili meslek komiteleri başta olmak üzere sektörlerin düşüncelerini ve taleplerini kendileriyle paylaştıklarını da dile getiren Başkan Kızıltan, “Birçok konuyu konuştuk. Sayın Bakanımız öncelikle Sektörel Ticaret ve Sanayi Sitelerinin kurulmasına destek vereceklerini söyledi. Meslek Komitelerimizde alınan tüm ilgili kararların etkin şekilde bakanlarımıza iletildiğini ve gereken lobinin yapıldığını ifade etmek isterim. Bu müjdeli haberin arkasında MTSO Meclisi’nin ve Meslek Komiteleri’nin aldıkları kararlar olduğunu söylemek isterim. Artık bizim yapmamız gereken harekete geçerek, öncelikle bu sektörel sanayi sitelerinin nerelere yapılacağını objektif olarak belirlemek için çalışma gruplarımızı belirlemek ve eyleme geçmektir. Sağlık, otomotiv, mermer, inşaat malzemeleri, nakliye ve mobilya şu an için talepte bulunan sektörlerdir. Ve gecikmeden sektörel ticaret ve sanayi sitelerinin yatırım alanları belirlenecektir. Kümelenme modeli ile tasarlanan bu sektörel sanayi ve ticaret siteleri, üreticilere olağan üstü imalat, nakliye, pazarlama ve insan kaynağı gibi avantajlar yaratırken, öte yandan yeni ve nitelikli istidamın da kapısı olacaktır. Sektörel ticaret ve sanayi siteleri kentsel düzene de büyük katkı sunacak ve kent içine yayılmış olan ve Mersin’e yakışmayan mahalle arası imalathane ve iş yerlerini de düzene sokarken, kentsel tasarım ve görünüş anlamında da dağınıklığı önleyecektir” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA