“YERLİ TOHUM ÜRETİMİ ENGELLENEMEZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YERLİ TOHUM ÜRETİMİ ENGELLENEMEZ”


 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak gerçekleştirdikleri son değerlerdirme toplantısının sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan DAÇE sekreteri Sabahat Aslan, yerli tohum üretiminin yasal düzenlenmelerle kısıtlanmasına tepki göstererek ilgili yasanın geri çekilmesini istedi.

Mehmet Nabi Batuk

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nin (DAÇE) Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan Vakıflı köyünde gerçekleştirdiği olağan değerlendirme toplantısının sonuç bildirgesi düzenlenen basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıya MERÇED Başkanı ve DAÇE Sekreteri Sabahat Aslan, Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıçcı, CHP eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, ADD Mersin Şube Başkanı Sacide Uluğ’da destek verdi. Toplatı hakkında bilgi veren Akdeniz bölgesinde küresel iklim değişikliğinin sonuçlarının yaşamın her alanında hissedilmeye başlandığını belirten DAÇE Sekreteri Sabahat Aslan, özellikle yerli tohum üretimi ile ilgili son düzenlemelerin Türkiye’yi tarımsal üretim alanında dışa bağımlı hale getirdiğini ifade etti. Aslan “İthalata dayalı Sertifikalı Tohumla Tarım yapma yöntemi yerine Yerel ve Doğal Yöntemlerle tarımın yapılması gerekmektedir. Yerel tohumlarla tarım yapmak ülkemizde yaşayan herkesin doğal hakkıdır. Bu doğrultuda Tohum kanununun değiştirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının 19 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik” in derhal iptal edilmesini ve Yaklaşan Yerel Yönetim seçimlerinde adayların; Çevre kirliliğine karşı Doğadan yana politikalarla kentleri yönetmelerini istiyoruz” dedi.

“YEREL TOHUMLARLA TARIM YAPMAK HERKESİN DOĞAL HAKKIDIR”
Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle tarımsal üretiminde dışa bağımlılığın arttığını söyleyen Aslan, “Ülkemizde mevcut ve yürürlükte olan 5553 sayılı Tohum yasası ile çok uluslu şirketlerin yönettiği tarım üretimimiz tamamen ithalata bağlı sertifikalı olan GDO’lu Hibrit tohumlarla gıda politikamız dışa bağımlı hale gelmiştir. İthal edilen tohumlarla yapılan tarımsal ürünlerinde kullanılan kimyasal ilaçların ve kimyasal gübrelerin insan sağlığının bozulmasına, su ve toprak kirliliğine neden olmaktadır. Akdeniz bölgesinde tarım zehirlerinin kontrolsüz ve çok kullanıldığı gözlemlenmiştir.  Ülkemiz için tohumculuk konusu çok stratejik bir öneme sahiptir. İthalata dayalı Sertifikalı Tohumla Tarım yapma yöntemi yerine Yerel ve Doğal Yöntemlerle tarımın yapılması gerekmektedir. Yerel tohumlarla tarım yapmak Ülkemizde yaşayan herkesin doğal hakkıdır. Bu doğrultuda Tohum kanununun değiştirilmesi, Tarım ve Orman Bakanlığının 19 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan “Yerel Çeşitlerin Kayıt Altına Alınması, Üretilmesi ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik” in derhal iptal edilmesini ve Yaklaşan Yerel Yönetim seçimlerinde adayların; Çevre kirliliğine karşı Doğadan yana politikalarla kentleri yönetmelerini istiyoruz” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA