MERSİN’DE RENKLİ KUTLAMA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE RENKLİ KUTLAMA


 

KKTC’nin 35. kuruluş yıldönümü çerçevesinde Mersin’de düzenlenen tören renkli görüntülere sahne oldu.

SONER AYDIN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 35. kuruluş yıldönümü Mersin’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.  Kuzey Kıbrıs Türk Başkonsoloslu tarafından Mersin’de düzenlenen törene bu yıl Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’nden sekiz kişilik bir heyet de katıldı. Törene katılan dernek ve üniversite temsilcilerinin çelenk sunumunun ardından tören saygı ve istiklal marşı okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35. Kuruluş Yıldönümünü Kıbrıs Türkleri için ayrı bir önemi olan Mersin’de bir kez daha kutlamanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

“RUM TARAFI ANLAŞMADAN UZAK”
Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs Türk tarafıyla güç paylaşımı ve siyasi eşitlik içeren bir anlaşmadan uzak olduğunu belirten Başkonsolos İnanıroğlu, “Cumhuriyetimizin ilanından önce Kıbrıs Türk halkı 1963’ten 1974’e kadar Kıbrıs Rum tarafınca uygulanan tüm baskılara ve zulme karşın direnmiş, ayakta kalmayı başarmış ve haklı mücadelesini sürdürerek Anavatanımız Türkiye’nin 1960 Anlaşmalarından kaynaklanan Garantörlük hakkını kullanarak 1974 Barış Harekatını gerçekleştirmesiyle özgürlüğüne kavuşmuş, nihayetinde 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir. Bilindiği üzere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs’ta iki toplumlu iki bölgeli ve siyasi eşitlik temeline dayalı bir anlaşmaya varmak için 50 yıldan bu yana Birleşmiş Milletler himayesinde sürdürülen müzakereler, Kıbrıs Rum tarafının sergilemiş olduğu uzlaşmaz tavrı nedeniyle geçtiğimiz yıl sona ermiş, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu ve mevcut parametreler çerçevesinde bir federasyon oluşturma çabaları sonuçsuz kalmıştır. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin geçtiğimiz hafta sunmuş olduğu desantralizasyon adlı yeni önerisi Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafıyla güç paylaşımı ve siyasi eşitlik içeren bir anlaşmaya varmaya yönelik her türlü adımdan imtina ettiğini bir kez daha açıkça ortaya koymuştur” dedi.

“KIBRIS TÜRK HALKI İLERİYE DAHA UMUTLA BAKMAKTADIR”
Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmasını kabul edilemez olarak değerlendiren Başkonsolos İnanıroğlu, “Türkiye’nin ilk sondaj gemisi olan Fatih gemisinin arama çalışmalarına başlamasının ardından yine geçtiğimiz haftalarda harekete geçen Kıbrıs Rum Yönetimi, sözde "Münhasır Ekonomik Bölge" içerisindeki 10. Parselde 10 Kasım'dan itibaren 4 ay süreyle sondaj çalışmaları yapılacağını açıklayarak Türk tarafını dışlamıştır. Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklara ilişkin ülkemiz ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının ihlal edilmesine yönelik girişimleri kesinlikle kabul edilemezdir. Bundan tam 35 yıl önce kurulan demokratik, laik ve çağdaş kurumlarıyla kökleşen bir hukuk devleti olan Cumhuriyetimiz, uluslararası toplumun yıllardır Kıbrıs Türk tarafına karşı sürdürmüş olduğu tüm kısıtlamalara ve engellere rağmen halkımızın iradesi ve Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile günden güne daha da gelişmekte ve güçlenmektedir. Asrın Projesi olarak da bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesinin tamamlanmasıyla Anavatanımız Türkiye’nin güzel kenti Mersin’den gelen su ile su sorunumuz çözülmüş Anavatan Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında var olan gönül bağları daha da güçlenmiştir. Bunun ardından, deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini içeren enerji anlaşması imzalanmıştır. Bu ve bunun gibi projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte bugün yüz binin üzerinde öğrencinin yükseköğrenim gördüğü on dokuz üniversitesi bulunan ve yılda iki milyon yolcunun ziyaret ettiği eğitim ve turizm cenneti ülkemiz ekonomisi kalkınmakta, Kıbrıs Türk halkı ileriye daha umutla bakmaktadır” diye konuştu.
KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu’nun konuşmasının ardından kutlamalar çerçevesinde düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenler ödüllerini aldı. Tören halk ekibi oyunları gösterisi ile son buldu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA