AKKUYU SANTRALİ’NE RUSYA’DAN İLK FON GELDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU SANTRALİ’NE RUSYA’DAN İLK FON GELDİ


 

Akkuyu Nükleer Santrali’nde işler hızlanıyor. Projeyi yapan Rosatom’un Direktörü Cherdantsev, “Rusya’dan ilk fonlamayı aldık. Bu ilk tahsisat hazırlık çalışmalarının sürdürülmesine rahatlıkla yetecek bir miktar” dedi.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santralini (NGS) inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom ve proje şirketi Akkuyu Nükleer AŞ tarafından, Ankara’da bilgilendirme semineri düzenlendi.

Rosatom Mühendislik Projeleri Departman Direktörü Mikhail Cherdantsev, Akkuyu Nükleer Santrali için Rusya’dan ilk fonlamanın alındığını belirterek “Bu, ilk tahsisat... Hazırlık çalışmalarının sürdürülmesine, ekipman alımı, türbin, donanım peşinatlarını ödemeye yetecek bir miktar” dedi. 2023 yılının Türkiye için önemli olduğunu, santralin yapımının bu tarihe yetişeceğini söyleyen Cherdantsev “Nükleer santral inşaatında ortak arayışımız devam ediyor. Bizim için özel şirket ya da devlet, fark etmez. Bir sınır koymadık. Rusya, bu işi tek başına yapabilecek güce de sahip. Türkiye’nin bir an önce dünya nükleer kulübüne girmesi çok önemli. Bölgedeki sanayi tesislerinin ihtiyaçları ve Antalya’nın turistik hedefleri için, enerji arzı şart” diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Şule Ergun da, bu santrallerin bomba gibi patlama durumu olmayacağını vurgulayarak “Fukişima, Çernobil gibi patlamalar gaz, buhar gibi durumlarla ilgiliydi” dedi. Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Lütfi Salıcı ise, Akkuyu NGS’nin, İstanbul’un enerjisini karşılayacağını, 4 lambadan 1 tanesinin nükleer enerji ile yanacağını kaydetti.

ÖRNEK ALINAN SANTRAL
Rusya’daki Novovoronej-2 NGS, aynı zamanda Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin de örnek projesi... Voronej bölgesinde 54 yıldır faaliyet gösteren santral, nüfusu 2,5 milyon olan bölgenin elektrik ihtiyacının yüzde 85’ini karşılıyor.

AKKUYU HİSSELERİNİN İLK SATIŞI 2019’DA
Öte yandan Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'un başkanı Aleksey Lihaçev, Rus basınına yaptığı açıklamada, Türkiye'de yapımı devam eden Akkuyu güç santrali projesi hisselerinin ilk satış işleminin 2019 da gerçekleşeceğini söyledi. Rosatom daha önce, Akkuyu güç santrali hisssesinin yüzde 49'unu satmayı planladığını açıklamıştı.

Türk şirketlerinden birinin projede küçük bir hisse alabileceğini belirten Lihaçev, şu ifadeleri kullandı: “İlk işlemin önümüzdeki yıl gerçekleşmesini bekliyoruz, bunun yüzde 49'luk hissenin tümü olacağını söyleyemeyiz. Ancak, Türk şirketlerinden birinin paketin küçük bir bölümünü alabileceğini düşünüyoruz."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA