“MARAŞ KERBALA’DIR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MARAŞ KERBALA’DIR”


 

Maraş Katliamının 40. Yılında, Mersin Cemevi’nde anma etkinliği düzenledi.

Cemevi’nden yapılan açıklamaya göre programa; çok sayıda üye, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri katıldı. Program çerağlar uyandırılarak başladı.

Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede’nin okuduğu Gülbengin, ardından katliamda hakka yürüyen canların anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz yaptığı açılış konuşmasında, “1973 yılında Mustafa Ramazan oğlu tarafından yayınlanan kitapçıkta, ‘Alevilere, demokratlara, aydınlara, ilericilere, kin ve nefret kusarak bunların öldürülmesinin sevap olduğunu’ söyledi. Nur tarikatına bağlı bu kişinin kitapçığı her yerde dağıtılıyordu. Bu yayınları devletin ilgili makamları bildiği halde önüne geçmedi. Alevi Pir’leri buyurmuşlar; ‘Nerede zülüm ve yıkım varsa, nerede acı ve gözyaşı varsa, ister meydanlarda, ister zindanlarda orası Kerbela’dır’ Maraş’ta Kerbela’dır. En acımasız savaşlarda bile silahsız insanlara kurşun sıkılmıyor. En acımasız savaşta bile gebe kadının karnı yarılarak cenin çıkarılmıyor. Bu yaşanalar Maraş’ta oldu. Dava 23 yıl sürdü. 22 kişiye idam,7 kişiye müebbet hapis, verildi. Esas katliamdan sorumlu olan 68 kişiye geçmişten günümüze kadar hala ulaşılmadı. Bunlar ülkemizde ve ülkemiz dışındaki devletlerin koruması altındadır. Hiçbir zaman mahkeme önüne çıkmadılar. Bu  topraklarda  acıyı bal eğleyen pirlerimiz, yaşayan halkla birlikteliği yeğlemiştir. Mazlumdan yana olmuştur. Haklara, inançlara, kültürlere saygılı bir düzenin oluşmasını telkin etmiştir. Halklar arasında kuşku ve güvensizliğin son bulması, kin, öfke ve nefretin sevgiye dönüşmesini bu güzelim topraklarda yaşayan tüm halkların ve inançların, birbirlerinin haklarına saygılı kardeşçe, el ele, barış içinde birlikte olmalarını yüce haktan niyaz ederim” diye konuştu.

Mersin Maraşlılar Derneği Başkanı Sabri Meraklı da, “Maraş Katliamı önceden planlanmıştır. Aleviler resmen hedef gösterilmiştir. Maraş’ta iki öğretmenin perşembe günü öldürülmesi tesadüf değildir. Cuma günü camilerden anons yapılması olayın tezgahlandığının göstergesidir. Alevilere sahip çıkan Sünni devrimcileri de unutmamak gerek. Örnek Muhammed Arifoğlu, Alevilerin yanında yer aldı. Maraş Katliamından sonra Maraş’ı terk etmek zorunda kaldı. Maraş Katliamını unutmak mümkün değil” dedi.

Maraş katliamı tanıklarından Ali Bozkurt da “Alevilere ölüm sloganı atarak mahallemizde gericiler evleri yaktılar. Yaşanan  olayları görünce bizler polis ve askerden ümidimizi kestik. Bizim köyümüzden 16 kişi hakka yürüdü. Hakka yürüyenlerin 11 kişisi askeri tel örgünün hemen yanındaydı. Asker seyirci kaldı. Maraş Katliamı acısı aradan yıllar geçmesine rağmen devam ediyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mustafa ve Onur Talipoğlu, Erhan Toprak, Erkan Çanakçının  seslendirdiği deyişlerle ve çerağların sırlanmasıyla anma programımız son buldu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA