KORKU AVCILARI İŞ BAŞINDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KORKU AVCILARI İŞ BAŞINDA!


 

Mersin’de kaygı bozukluğu olan çocuklara yönelik Büyükşehir Belediyesi’nce ‘Korku Avcısı Grup Terapisi’ projesi hayata geçirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi sağlık alanında verdiği başarılı hizmetlere bir yenisini daha ekleyerek, ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik anksiyete (kaygı) bozukluğunu tedavi eden ‘Korku Avcısı Grup Terapisi’ projesini hayata geçirdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre; Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren alanında uzman psikologlar tarafından hazırlanan proje ile ’Korku Avcısı’’ grup terapisi uygulanıyor. Grup şeklinde uygulanan tedavi programı sayesinde ilköğretim çağındaki (8-14 yaş arası) çocuklarda, yaygın anksiyete, ayrılma anksiyetesi, basit fobiler ve sosyal fobiler bilişsel davranışçı yaklaşımla tedavi ediliyor.

“AMACIMIZ ÇOCUKLARIN SIKLIKLA YAŞADIĞI KAYGI BOZUKLUĞUNU TEDAVİ ETMEK” 
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Biriminde görev yapan ve grup terapisini uygulamaya koyan Psikolog Yücel Şavklı, grup terapisinin içeriği ile ilgili bilgi vererek  “Korku Avcısı terapisi, anksiyete bozukluğu yaşayan çocuklarımız için hazırlanan bir tedavi programının grup halinde yapılmasını içeren bir tedavi şeklidir. Bu sistem ile biliş düzeyinde, düşünce düzeyinde çocuklarımızda davranış değişikliği yapmayı planlıyoruz. Bunun beraberinde tabi ki çocuklarımızın yaşadığı korku ve kaygılara biliş düzeyinde bir müdahaleden ve yönlendirmeden bahsedebiliyoruz.  Buradaki hedef kitlemiz ilköğretim çağındaki 8-14 yaş arası çocuklarımız. Çocukların yaşadığı yaygın anksiyete, ayrılma anksiyetesi, sosyal fobi ve basit fobileri tedavi etmeyi amaçlayarak, bilişsel modelimizle davranış değişikliğine yönlendirmeyi planlıyoruz. Çocuklar bu süreçte bir takım eğitimler de alıyorlar. Duygu, düşünce, gevşeme, problem çözme, dedektif gibi düşünme, problem çözme ve kendini ödüllendirme dediğimiz eğitimleri alıyorlar” dedi. 

AİLELER BU NOKTALARA DİKKAT!
Çocukların yaşadığı korku ve kaygılarının gelişimlerinin normal bir parçası olduğunu ve ailelerin öncelikle bu noktayı bilmeleri gerektiğinin altını çizen Şavklı,  “Çocukların küçük yaşta yaşadığı kaygı ve korkular çok normal. Şöyle bir baktığınızda çok küçük yaşlardaki çocuklar korku ve kaygı yaşadıkları zaman annelerinin arkasına saklanırlar.  Bunun bir ilerleyen safhasında, büyüdükçe hemen hemen her çocuk karanlıktan korkar. Bunun bir üst seviyesi de ise yatağın altından ya da dolaptan herhangi bir canavar çıkacağı gibi düşüncelere kapılırlar. Bunlar bir süreç. Ergenlikte bu durum ortadan kalkar. O dönemde de başkalarının kendisi hakkında ne düşündüğü ön plana çıkar” şeklinde konuştu. 

YOUTUBERLAR ÇOCUKLARDA KAYGI BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUYOR  
Son zamanlarda ortaya çıkan youtuberların ortaya çıkardığı korku karakterlerinin de çocukları olumsuz etkilediğine ve ailelerin bu noktada dikkatli olması gerektiğine değinen Şavklı,  "Youtuber’ların ortaya çıkardığı korku karakterleri de çocukların yaşadığı korkularda oldukça etkili. Bu konuda çok sayıda sorun olduğunu gözlemliyoruz. Biz uzmanlar olarak çocukların yaşadıkları korku ve kaygıları analiz etmek için detaylı analizler uygularız. Ama aileler ilk etapta sorun tespiti için basitçe şu soruları sorabilirler. ‘Yaşadığı korku ve kaygılar benim çocuğumun günlük yaşantısını nasıl etkiliyor? Okulda başarısını etkiliyor mu? Sosyal hayatında olumsuz etkileri var mı? Özgüvenini düşürüyor mu?’ gibi soruların cevabı ‘evet’ ise profesyonel bir yardım alması gerekmektedir” diye belirtti. 

“GRUP TERAPİSİNDE AİLELERİMİZİ DE SÜRECE DAHİL EDİYORUZ”
Terapilerin süresi boyunca çocukların ilgisini canlı tutmak için etkinlikler de düzenlediklerini belirten Şavklı, “Terapilerimizin süresi çocukların hızına göre değişmekle birlikte genellikle 12 ila 13 hafta arasında sürüyor. Bu süreçte 2 ya da 3 kez de aile ile görüşme sağlıyoruz. Ailelerin de desteğini alıyoruz. Burada oyun terapisi alanımızda hemen hemen her yaşta çocuğa hitaben materyalimiz var. Gruplarımız 6 kişilik. Grup terapisi sürecinde etkinlikler, oyunlar ve çeşitli aktivitelerle çocuklarımızı daha ilgili tutmaya çalışıyoruz. Seanslarımız bir saat civarında sürüyor ve bir çocuğu bir saat boyunca ilgili tutmak zor. Biz de ilgiyi oyunlarla ve etkinliklerle sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. 

ÇOCUKLAR ÜCRETSİZ TEDAVİ EDİLİYOR 
Büyükşehir Belediyesi, velilerin çocuklarında fark ettikleri ve tedavisi noktasında çözüm aradıkları yaygın anksiyete, ayrılma anksiyetesi, basit fobiler ve sosyal fobileri yenme noktasında imdadına yetişiyor. Kaygı bozukluğu olan ve çocuklarını tedavi ettirmek isteyen veliler projeden ücretsiz faydalanabiliyor.

BAŞVURU ŞEKLİ
Grup terapisine başvurmak isteyen aileler Mersin Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimi’ne direk başvurabilirler. Ayrıca 0324 232 00 72 numaradan Aile Danışma Birimi’ni arayarak randevu alabilirler. Çocukla yapılan bireysel bir görüşmenin akabinde  çocuğun terapiden faydalanabilirliği ölçülerek varsa grup terapisi sürecine dâhil ediliyor. 

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ NEDİR?
Son yıllarda, psikoterapi alanında en yaygın olarak kullanılan terapi akımlarından olan bilişsel davranışçı tedavi yöntemi, bilişsel analiz ve zihni harekete geçiren yöntemleri içerisinde barındıran ve yeni öğrenme deneyimlerini sağlayan bir yöntemdir. 
Bilişsel-davranışçı terapiler, bireylerin günlük yaşamlarında üstesinden gelemedikleri güçlükler ve yaşam problemleri ile karşılaştıklarında onlara yardım etmek için öğrenme kuramlarını uygulayan, problem odaklı, ‘burada ve şimdi’ ile ilgilenen, davranışçı psikolojik danışma kuramından temel alınarak geliştirilmiş bir tedavi şeklidir.

GRUP TERAPİLER OLUMLU SONUÇLAR VERİYOR
Proje öncesi 12 kişiden oluşan 4 gruba yapılan tedavi programında, terapi yapılan çocukların velilerinden, ilgili sorunların yenildiği dair olumlu geri dönüşler alınırken, çocukların tedavi öncesi ve sonrası test sonuçları arasında anlamlı farklar olduğu saptandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA