“KADINLAR ŞİDDETİ KADERİ OLARAK GÖRMEMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KADINLAR ŞİDDETİ KADERİ OLARAK GÖRMEMELİ”


 

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şirin Güner, 2018 yılında 440 kadının öldürüldüğünü anımsatarak, “Kadınlar şiddeti kaderi olarak görmemeli” diye konuştu.

Barodan yapılan açıklamaya göre, TRT Çukurova Radyosu’nun canlı yayın konuğu olarak, çocuk gelinler vakası ve 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair yasa hakkında açıklamalarda bulundu. 2018 yılında 440 kadının öldürüldüğünü belirten Güner, “Kadınlar şiddeti kaderi olarak görmemeli. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’na göre 15 yaşını bitirdikten sonra eğer cinsel birlikteliği varsa, şikâyete bağlı olarak karşı taraf ceza alabiliyor. Çocuk gelinler, Ceza Kanunu’nda belirtilen bu maddeden ortaya çıkıyor ve çocuk gelinlerin önünü açıyor” dedi.

“2018 YILINDA 440 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”
Ülkemizde kadınlara karşı uygulanan şiddetin her geçen gün daha da arttığına vurgu yapan Av. Şirin Güner, “Türkiye’de 2017 yılında 409 kadın, 2018 de ise 440 kadın öldürüldü. 6284 Sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine olanak sağlayan yasa, kadınların mücadeleleri sonunda yürürlüğe girmiş bir yasadır. Kadınlar haklarının farkında değil. Farkında olsa da şiddeti kaderi gibi görüp, ekonomik nedenlerden dolayı kadın kendisine alternatif bir hayat bulamıyor. 6284 Sayılı yasa, bu durumda olan kadınlara yönelik ekonomik ve hukuksal anlamda bir takım haklar tanımaktadır. Yasanın bizlere verdiği hakları kullanarak, şiddetin önüne geçilebilir. Örneğin; ailede şiddet uygulayan ya da aile bireylerini rahatsız eden kişilerin, aile konutuna gelmesinin engellenmesi amacıyla uzaklaştırma gibi bir takım koruma kararları alınmak suretiyle, şiddetin önüne geçilmeye çalışılıyor. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezimizdeki gönüllü avukatlarımız aracılığıyla bu konuda kadınlarımıza bilgilendirme yapıyoruz” diye konuştu.

“ERKEĞİN ŞİDDETİ SON BULURSA, KADININ KORUNMAYA İHTİYACI OLMAYACAK”
Toplumsal cinsiyet ayrımının şiddete sebep olduğunu ifade eden Av. Şirin Güner, “Toplumsal cinsiyet unsuru kadının ve erkeğin görevlerini belirliyor ve ona öyle sınırlar çiziyor ki, onun dışına çıktığınız zaman şiddetle karşılaşıyorsunuz. Şiddet davranış biçimi gibi görünse de, düşünce şekli olduğunu düşünüyorum.  Kadın korunmaya neden muhtaç olsun? Erkeklerin, kadına uyguladığı şiddet son bulursa kadının korunmaya ihtiyacı olmayacaktır” şeklinde konuştu.

“ÇOCUK GELİNLER AİLE İÇİ ŞİDDETE SEBEP OLUYOR”
Çocuk gelinlerin dünyanın ve toplumunuzun büyük bir sorunu olduğunu ifade eden Av. Şirin Güner, “Medeni Kanuna göre evlenme yaşı 18. 17 yaş ise hâkim kararıyla, olağanüstü bir durumda evlenme mümkün kılınabiliyor. Çocuk Koruma Kanunu’na göre 18 yaşından küçükler çocuktur. Türk Ceza Kanunu’na göre ise 15 yaşını bitirdikten sonra eğer cinsel birlikteliği varsa, şikâyete bağlı olarak karşı taraf ceza alabiliyor. Çocuk gelinler, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen bu maddeden ortaya çıkıyor ve çocuk gelinlerin önünü açıyor.  Ayrıca, aile içi şiddetin bir nedeni de çocuk gelinlerdir. Çocuklar fiziksel ve psikolojik gelişimini tamamlamadan evlendikleri zaman, içinde bulundukları ortama uyum sağlamaları, verilen yükleri kaldırmaları mümkün olmayınca şiddete meydan veren bir durum yaratıyor. ‘Çocuk gözü açılmadan yuvasını kursun’ şeklindeki söylem de, çocuk gelinlerin artmasına sebep oluyor. Bu nedenle özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da çok fazla görülen çocuk gelinler problemi, ülkemizde çözülmesi gereken en acil toplumsal sorunlardan birisidir” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA