“İTHALAT EKEN KRİZ BİÇER” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İTHALAT EKEN KRİZ BİÇER”


 

Tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanmasını eleştiren CHP’li vekil Gökçel, “’Ne ekersen onu biçersin’ diyor ya atasözümüz; AKP iktidarı ithalat ekiyor, kriz biçiyor. İthalat eken, kriz biçer” diye konuştu.

Haber Merkezi

Bazı tarım ürünlerinin gümrük vergilerinin sıfırlanmasını TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla eleştiren CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, sözlerine Mersin’de yaşanan fırtına ve aşırı yağıştan zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun diyerek başladı. Hasar tespit komisyonunun çalışmalarını bir an önce tamamlayarak mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini dile getiren Gökçel, Türkiye’nin tarım cenneti olması gerekirken Türk tarımının zor günlerden geçtiğini ifade etti.

“Ne ekersen onu biçersin’ diyor ya atasözümüz; AKP iktidarı ithalat ekiyor, kriz biçiyor. İthalat eken, kriz biçer.” Şeklinde konuşan CHP’li vekil, 2018’in yağlı tohumlarda gümrük vergisinin kaldırılmasıyla bittiğini, 2019’ın da kaldığı yerden devam ederek soğandan buğdaya, domatesten bakliyata birçok üründe gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla başladığını söyledi.

“ÇİFTÇİYE SOPA GÖSTERİLİYOR”

“İthalat kotasını bu kadar erken açıklamak, çiftçiye ‘üretme’ demektir. Hasat zamanı geldiğinde ‘girdi maliyetlerindeki artışı fiyatlarına yansıtırsan, seni bitiririm’ diye tehdit etmektir. Cumhurbaşkanı, imzaladığı ithalat kararnameleriyle, açıkça çiftçiye sopa göstermektedir.” diyen Gökçel, sözlerini “Beceriksiz iktidar ve onun Tarım Bakanlığı; bir avuç tefeciyi ve ithalat baronlarını beslemek için, Türk tarımını bitirmektedir. Gümrük vergilerinin sıfırlanmasına şaşırmamak gerek. Neticede bu kararın altında imzası bulunan Cumhurbaşkanı sıfırlamayı iyi bilir.” şeklinde sürdürdü.

FİYAT ARTIŞININ SEBEBİ, PLANLI ÜRETİMİN OLMAYIŞI

Soğan üretiminde 2017’den 2018’e 200 bin tonluk kaybın olduğunu hatırlatan CHP’li vekil, bunun sebebi olarak planlı üretimin olmayışını gösterdi. Girdi maliyetindeki artış nedeniyle çiftçinin üretimden kıstığını söyleyen Gökçel, rekoltenin düşmesinin fiyat artışını tetiklediğini öne sürdü.

“SAVAŞ OLAN BÖLGE İHRACAT YAPARKEN BİZ İTHAL ETTİK”

Gökçel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fiyatlar bir anda yükselince hükümetin paçaları tutuştu ve Afrin’den soğan - patates satın aldık. Hâlihazırda savaş olan, çoğu mukimi sığınmacı olarak başka ülkelere gitmiş olan bir bölgeden ithalat yaptık. Savaş olan ülke bile ihracat yapacak kadar ürün üretebilirken, hükümet utanıp çözüm bulmalıyız demedi. Bunun yerine çiftçiyi daha nasıl ezebilirim, ithalat baronlarını ne kadar besleyebilirim diye dört döndü.”

BU İŞTE İKİ TEMEL SORUN VAR

28 Ocak 2019 tarihine kadar soğan ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını eleştiren CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, burada iki temel sorun olduğunu belirtti. 44 günlük sürede, önceden haberi olmayan bir tüccarın piyasa araştırıp anlaşma yapıp ithalat yapma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyleyen Gökçel, bu kararla kimlerin zengin edildiğini, hangi baronların soğan ithal edeceğini sordu.

Geçen sene sorun yaşanan alanda tedbir almak yerine ithalat yapılmasını eleştiren Gökçel, çiftçinin soğanını en iyi dönemde 73 kuruştan sattığını ancak marketlerde soğan fiyatının 10 liraya kadar çıktığını hatırlattı.

KAZAK SOĞANININ MALİYETİ 1,5 – 2 LİRA

Soğan ithalatının yapılması beklenen ülke olan Kazakistan’da soğan fiyatlarının 60 kuruş olduğunu, bunun Türkiye’ye 1,5-2 liradan olacağını söyleyen Gökçel, “1,5 liradan ithal edeceğine, çiftçiye 1,5 liradan alım garantisi versene” dedi. Çiftçiye alım garantisi verilince ithalat baronlarının beslenemediğini, iktidarı parmağında oynatanların semiremediği görüşünü savunan Gökçel, ithalat ekenin kriz biçeceğini iddia etti.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA