KOBİ’LERE DESTEK VE FİNANS OLANAKLARI ANLATILDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KOBİ’LERE DESTEK VE FİNANS OLANAKLARI ANLATILDI


 

Bankacı Kulaksız, KOBİ’lere destek ve finans olanaklarını anlatarak, “Destekler çok fazla ama kimse bunu bir torba içinde kapınıza kadar getirmez, mutlaka araştırmalı ve ulaşmak için gerekli şartları yerine getirmelisiniz” dedi.

GİZEM EKİCİ

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finansman Olanakları’ konulu toplantı düzenlendi. KOBİ’lere ve girişimcilere KGF, KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteklerinin detaylarının anlatıldığı toplantıda finansmana kolay ulaşımın ipuçları verildi.
TOSYÖV, KOSGEB, KGF ve MTSO işbirliği, Denizbank, Bilkent CyberPark, KobiEfor Dergisi ve Logo Yazılım çözüm ortaklığında “KOBİ'lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” konulu toplantı düzenlendi. Açılış konuşmaları sonrasında KOSGEB eski başkanı ve 20. Dönem Denizli Milletvekili Hilmi Develi’nin moderatörlüğünü yaptığı ‘KOBİ ve Girişimcilere Destek Sağlayan Kuruluşlar’ konulu panelin konuşmacıları KGF Adana Müdürü Celal Altuntaş, KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Emir Murat Gül, DenizBank Çukurova Bölge Müdürü Engin Eskiduman ile TEYDEB-MAKİTEG Bilimsel Programlar Başuzmanı Oğuz Özbay oldu. 

“DESTEK VERMEK ÖNEMLİ, GİRİŞİMCİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK DAHA ÖNEMLİ”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, sözlerine, “Hangi alanda olursa olsun sanayi başta olmak üzere tüm üreticilerimiz ülkemizin kahramanlarıdır. Zor olanı tercih etmişlerdir” diye başladı. 
KOBİ’lerin öz sermayeleri ile yola çıktığını ancak bir süre sonra ulusal ve küresel anlamda rekabet edebilmek adına sürdürülebilir bir finansman yapısına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Çakır, bu ihtiyacın yalnızca işletme için değil yüzde 95’i KOBİ’lerden oluşan ülke ekonomisi için de hayati önem taşıdığını söyledi.  Sağlam bir KOBİ yaratmanın iki yönü bulunduğuna dikkat çeken Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri finans, ikincisi ise eğitimdir. MTSO olarak eğitim odak noktamız diyebiliriz. 
Diğer açıdan ise, Odaların, TOSYÖV gibi konuya hakim köklü kuruluşların, KOSGEB gibi ciddi bir olgunluğa gelmiş kamu kurumlarının, Kalkınma Ajanslarının, Kredi Garanti Fonu’nun ve Bankaların etkin işbirliği ve tecrübe dayanışmasıyla KOBİ’lerimize, üreten girişimcilerimize daha etkin bir finans çözümü ortaya koyacağımıza inanıyorum.”
Girişimci sayısının artırılıp güçlendirilmeden ülkenin refaha ulaşma imkanı olmadığını kaydeden Çakır, “Üreten bir Türkiye yaratmadan ne zenginlik ne huzur olur. Destek vermek önemli, ama girişimcinin önünü açmak daha önemli” diye konuştu.

“OSB’LER İÇİNDE BİLGİ VE ÖĞRENME MERKEZLERİ KURALIM”
TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin ise konuşmasında TOSYÖV’ün kuruluş amacını anlattı. Gönüllü bir kuruluş olduklarını ve tek hedefin KOBİ’leri daha iyi bir noktalara taşımak olduğunu vurgulayan Kuleyin şunları söyledi: “Dünyada kalkınmak için Almanların Sanayi 4.0 Projesi ile Japonların Toplum 5.0 Projesi konuşuluyor. Ancak bu ülkelerin bize benzemeyen bazı özellikleri var. Örneğin dış ticaret fazlaları var. Endüstrileşmenin tüm aşamalarını tamamlamışlar ve nüfusları yaşlanıyor. Genç nüfusları yok ve genel nüfus da giderek azalıyor. Bu nedenle insansız fabrikalara ihtiyaçları var. Otomasyon sistemini geliştirmeye çalışıyorlar. Bizim ise nüfusumuz artıyor. Rekabet gücümüzü artırmamız gerekiyor. TOSYÖV olarak KOBİ’lere ne desteği verebileceğimizi düşündük ve üretimlerini rekabetçi kılabilme hedefini ortaya koyduk. Bunun yolu nedir? Teknoloji mi? Finans mı? Bu yolları devlet destekliyor. Ama bize de düşen iki görev var. Bunlardan birisi etik ve ahlak yapımızı güçlendirmek. Çünkü işletmelerin de insanların da gelebileceği en üst aşama güvenilir olmaktır. Bunun için TOSYÖV içinde bir Etik kuruluşumuz var. İkincisi ise insan kaynağının geliştirilmesi. Bilgili insana ihtiyacımız var. Bunun için de yeni bir strateji önerdik. OSB’ler içinde Bilgi ve Öğrenme Merkezleri kuralım. İhtiyaç olan her alanda simülasyona dayalı eğitim verelim. Hepimizin amacı nitelikli insan gücü olsun. Bu ikisini başarırsak rekabetçi yapımızın da güçleneceğine inanıyoruz.”

“BANKA ŞUBESİNE GELMEDEN DESTEK ALABİLİRSİNİZ”
DenizBank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız ise bankanın KOBİ’lere sağladığı finansal destekler hakkında bilgi verdi. “Destekler çok fazla ama kimse bunu bir torba içinde kapınıza kadar getirmez, mutlaka araştırmalı ve ulaşmak için gerekli şartları yerine getirmelisiniz” diyen Kulaksız, ardından verdikleri destekleri ise şöyle özetledi: 
“Ekonomimizde olumlu sinyaller almaya başladık ama bugüne kadarki zorlayıcı şartlar maliyetlerimizi artırıp gelirlerimizi düşürdü. Bundan en çok da KOBİ’lerimiz etkilendi. Bu sorunun aşılmasının tek yolu KOBİ’lerin ileri teknolojiyi kullanarak üretim yapmasını sağlamak. Ama maalesef Mersin’deki işletmelerin binde 7’si ileri teknolojiyi kullanıyor. Bu noktada KOBİ’lerin en büyük ihtiyacı uygun maliyetli finansmana hızlı ulaşabilmek. Bankaların bu noktada parayı adil olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtması gerekiyor. Biz de bu sorunu çözmek adına İşletme Kart adını verdiğimiz bir kart çıkardık. Küçük işletmelerden teminat istemeden bu kartı veriyoruz. Geçmiş ödemelerine dikkat eden firmalar bu karttan yararlanabiliyor. Şubeye gelmeden bazen 36 bazen 48 ay eşit taksitli kredileri ATM’den çekebiliyor.” 
Ardından Tarım Üretici Kartı, KGF destekleri, KOBİ Değer Kredisi, Nefes Kredisi, faktoring gibi imkanlar hakkında bilgi veren Kulaksız, sözlerini, “İşletmelerimizin sermaye açığının farkındayız. İyi çalışan KOBİ’lerimize kapımız her zaman açık” diye tamamladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA