AKKUYU’NUN TEMELİ TÜRK ŞİRKETTEN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU’NUN TEMELİ TÜRK ŞİRKETTEN!


 

Mefa Şirketler Grubu Proje Müdürü Koçak: “Şubat ayının 15’inde temel inşaatı tamamlanacak. Bir Türk firması olarak reaktörün temelini yapıyoruz”

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (Akkuyu NGS) bir aşama daha tamamlanıyor. Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre projenin ilk ünitesinin inşasında yer alan firmalardan MEFA Şirketler Grubu Proje Müdürü Hasan Eralp Koçak “Şubat ayının 15’inde dökülecek betonla birlikte temelin inşaatı tamamlanmış oluyor. Biz bir Türk firmasıyız ve reaktör temelini yapıyoruz. Mersin firmasıyız ve Mersin’den çıkan bir firmanın bu reaktörün inşaatında çalışıyor olması, böylesine kritik bir işte çalışıyor olması bizim için bir övünç kaynağı” dedi.

PROJEDE MUKAVEMETİ EN YÜKSEK DEMİR KULLANILIYOR
Tamamlandıktan sonra, yılda yaklaşık 35 milyar kWh elektrik üretmesi planlanan Akkuyu NGS’de gelinen son aşamayı geçtiğimiz günlerde A Haber canlı yayınında da anlatan Koçak, “4 Nisan 2018’de birinci reaktörün temeli atılmıştı. Temel atma töreninden sonra demir donatı montaj imalatları hızlı şekilde devam etti ve şu an tamamlandı. 20 gün önce birinci reaktör temelinin betonlama işlemlerine başlandı. 15 Şubat gibi beton dökümü işleminin tamamlanması planlanıyor” diye konuştu.  Projede kullanılan demirin özel bir demir olduğunu kaydeden Koçak, mukavemeti en yüksek demirlerden biri olan bu ürünün Türkiye’de üretilmesi için çalışmalara başlandığını da vurguladı. Koçak şunları söyledi:  “Çok yoğun bir demir donatı montajı gerçekleştirdik. Yaklaşık 2 bin 500 ton. Kullandığımız demir Rusya’dan yatırımcı firmanın getirdiği Rus demiri. Mukavemeti yüksek demirdir. Türkiye’de bu demir üretilmiyor ancak dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Berat Albayrak'ın talimatıyla Türkiye’de üretilmesi için tedarikçilere bir yazı gönderildiğini biliyoruz. Aynı kimyada, aynı sertlikte, aynı mukavemette demirin Türkiye’de üretilmesi için çalışmalara başlandığını biliyoruz. Kullanılan beton da özel betondur, yüksek mukavemetli betondur.”

"MERSİNLİ BİR FİRMA OLARAK BU PROJEDE OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ"
Şubat ayının 15’inde dökülecek betonla temel inşaatının tamamlanacağını belirten Koçak, “Yapılacak diğer çalışmalarla birlikte 2023 yılında birinci reaktörün inşaatı tamamlanacak ve reaktör enerji üretecek hale gelecek” ifadelerini kullandı. Rusya’da eğitim alan mühendislerle Türkiye'nin nükleer teknoloji kapasitesinin ve insan kaynağının güçleneceğine dikkat çeken Koçak, Türk firmaları ve Türk bilim insanlarının süreç içindeki rolünü de şöyle anlattı: 
“Şu anda bile inşaat aşamasında Rusya'da eğitim alan Türk mühendislerimiz de bizimle beraberler, beraber çalışıyoruz. Tabii, bu çok önemli bir şey. Bu teknolojiyi öğrenmek, kısa ve uzun vadede bu teknolojiyi ülkemize adapte etmek konusunda mühendisler yetişecek olması çok önemli. Projenin inşaat aşamasında 10 bin personel çalışmış olacak. Bunların yüzde 80’i Türk olacak. Yani müteahhitlik hizmetlerini gerçekleştirecek firmaların önemli bir bölümü Türk firmalarından oluşacak. Biz de bir Türk firmasıyız, Mersin firmasıyız. Türkiye'nin ilk nükleer santral projesinde olmaktan gurur duyuyoruz.”

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELENİN YOLU NÜKLEER ENERJİDEN GEÇİYOR
Artan küresel ısınma ve yaşanan doğal afetlerden sonra, dünyanın önde gelen isimleri nükleer enerjinin küresel ısınmayı önlemedeki rolüne dikkat çekmeye başladı. Son olarak Microsoft’un kurucusu Bill Gates de, küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin yolunun nükleer enerjiden geçtiğini belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA