Mersin’in de aralarında bulunduğu 12 ilde yürütülen “Mahir Eller Projesi” tanıtıldı. Proje kapsamında toplam 3 bin kişi istihdam edilecek.
SONER AYDIN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde Mersin’in de aralarında bulunduğu 12 ilde yürütülen “Mahir Eller Projesi” ile 30 bin kişiye ulaşılacak. Proje ile bu kişilerin beceri haritasının çıkartılıp, mesleki yetkinliklerinin belirlenmesi ve 3 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mahir Eller Projesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırmaları Vakfı (TEPAV) ortaklığında ve Mersin'de MTSO işbirliği ile yürütülüyor.
HİSARCIKLIOĞLU: “YEREL VE ULUSAL EKONOMİK GELİŞİME KATKI SAĞLAMAYI ÖNGÖREN BİR PROJE”
Mersin’de düzenlenen Mahir Eller Projesi’nin basın toplantısına video-konferans ile katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Mahir Eller Projesi, işsiz gençlere, beceri katarak istihdam edilme imkanı sağlayacak bir projedir. Genç işsizlerimizin dinamizmini harekete geçirerek, iş yerlerimizin ihtiyaçları ile eşleştirecek bir projedir" dedi. Ayrıca, yerel ve ulusal ekonomik gelişime katkı sağlamayı öngören bir proje olduğuna dikkat çekti.
MESLEKİ BELGELENDİRMENİN ÖNEMİ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge “Bu proje 12 şehirde 30 bin kişiye ulaşacak ve bu kişilerin beceri haritası çıkartılacak. Üç bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Mahir Eller Projesi ile işverenler de kazanacak” diye konuştu.
Cem Bucuge, projenin katkılarına ilişkin şu bilgileri verdi: “İşverenler mesleğin gerektirdiği nitelikli, işin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip mesleki yeterlilik belgesi olan iş gücünü istihdam edilerek rekabet gücünü artırır, doğru insan kaynağı planlaması ile zaman ve para kaybı engellenmiş olur. Nitelikli iş gücü istihdamının yaygınlaştırılması, tüketiciye sunulan ürün ve hizmetin kalitesinin artmasına da katkıda bulunur.”
MERSİN, İSTİHDAM YARATAN, BÜYÜYEN BİR EKONOMİ
Toplantıda Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Arıcıoğlu “Ekonomik Panorama” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Arıcıoğlu, 2017 yılında Mersin’deki işyeri sayısının Türkiye genelinden yüksek olduğunu ve istihdam rakamı ile Türkiye’nin ilk 10 ili arasında yer aldığını ortaya koydu.
Dr. Ebru Arıcıoğlu: “Mersin, gıda ve içecek, ağaç ürünleri, kimyasallar, metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektörlerinde uzmanlaşmıştır” ifadelerini kullandı. Mersin’in potansiyelinin lojistik ve tarıma dayalı gıda sektörleri olduğunu da vurguladı ve kalifiye işgücü ile üretimdeki verimin artacağına dikkat çekti
MAHİR ELLER PROJESİ HAKKINDA
Projenin Yerel Oda Koordinatörü Sinem Çam, Mahir Eller Projesinin detaylarını katılımcılarla paylaştı. İki sene sürecek olan Mahir Eller Projesi; Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulamaya geçirilecek. Proje kapsamında söz konusu 12 ilde 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 15 bin kişinin mesleki yetkinliği belgelendirilecek ve 3 bin kişiye istihdam sağlanacak.