Konferansın ardından Basın İlan Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, Mezitli İmam Hatip Ortaokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, okumanın insana yeni pencereler açan, hayatı değiştiren bir alışkanlık olduğunu belirten Çetin Oranlı, “Okumak hayat yolculuğumuzda yolumuzu aydınlatır, pusulamız olur, tünelin ucundaki ışığı daima diri tutar” dedi. Eğitim hayatının içerisinde öğrencilerin mutlaka düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanması gerektiğini vurgulayan Oranlı, tarihe yön veren insanların hayatları boyunca çok okuduklarını ifade etti. Atatürk’ün hayatı boyunca okuduğu kitap sayısının 3 bin 997 olduğunu kaydeden Oranlı, yakın tarihimizin önemli düşünürlerinden Cemil Meriç’in, “Kitap, meçhule açılan kapıdır. Kitaptan değil, kitapsızlıktan korkmalıyız. Zekânın tavrını efendileştirmek için okumak zorundayız” sözlerini hatırlattı.
Sosyal medyanın insan zihnini tembelleştirdiğini, insanı edilgen kıldığını vurgulayan Oranlı öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Sosyal medyayı hiç kullanmayalım demiyorum ama mutlaka kontrollü, belirli zaman dilimleri ile sınırlı bir şekilde kullanalım. Sosyal medya, insanın en kıymetli sermayesi olan vaktini çalmakta, tüketmektedir. Sosyal medya kullanıcıyı edilgen kılar, okumak ise insanın etken olduğu bir eylemdir. Bununla birlikte okumak insan zihnini açan, yeni ufuklar kazandıran, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bir alışkanlıktır. Bir kitap okuduğunuzda yeni bir dünyaya, bir yazarın dünyasına girmiş olursunuz. Yaşamadan tecrübe sahibi olmanın da en kestirme yöntemidir okuma alışkanlığı. Bu nedenle elimizde mutlaka bir okuma kitabı da olsun. Sadece okulda değil, aile ortamına da okuma alışkanlığını taşımalıyız. Eğer bir ailede anne ve babada okuma alışkanlığı varsa, çocuklar da bu alışkanlığı edinmektedir. Aile içerisinde okuma saatleri oluşturmak, bunu sürekli hale getirmek okuma alışkanlığı için faydalı olacaktır.”
“MERHAMETİ HAYATIMIZIN MERKEZİNE ALMALIYIZ”
Oranlı, “Benim hayatımı değiştiren şey de okuma alışkanlığı ve sonrasında da yazım hayatına yönelmemdir. Ortaokul yıllarından itibaren şiir, deneme türünde yazmaya başlamıştım. Lise yıllarımda bunu sürdürdüm. Bilinçli bir tercihle gazetecilik mesleğini seçtim. İnsan, her şeyden önce sevdiği işi yapmalı” değerlendirmesini yaptı. Yayımlanmış üç kitabının bulunduğunu, dördüncü kitabının ise hazırlık aşamasında olduğunu anlatan Oranlı sözlerini şöyle tamamladı: “İlk iki kitabım Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik ile Sözün Ardı mesleki ağırlıklı, gazetecilik mesleği ile ilgili. Üçüncü kitabım Demir Kepenkli Ev ve hazırlık aşamasındaki dördüncü kitabım ise hikâyelerden oluşuyor. Bu kitaplarımda geçen olaylar gerçeğe dayanmakla birlikte, hikâye formatının gereği olarak gerçek ve kurgunun bir arada kullanımı söz konusu. Ben bu toprakların sesinin, renginin yansımasını istedim kitabımda. O nedenle bu toprakların insanlarının okuduklarında, kitaplarımdan hoşnut kaldığını ve kalacağını düşünüyorum. Hikâyelerimde merhamet, şefkat ve sevgi konularına sıkça değiniyorum. Merhameti hayatımızın önemli değeri olarak inşa etmek ve yaygınlaştırmak gerektiğini düşünüyorum. İnsanların hayırlısı insanlara faydalı olandır, bunu unutmayalım. Sadece insanlara değil, doğaya, hayvanlara da faydalı bir insan olalım. Goethe; eğer bir yerde evcil hayvanlar sizden kaçmıyorsa, oraya yerleşin, oranın insanları merhametlidir, iyidir der. Günümüzde hayvanlara işkence ile ilgili pek çok haber izliyorsunuz, pek çok suç işleniyor. Merhameti hayatın merkezine almalıyız. Özellikle hayvan sevgisinin çok önemli düşünüyorum. Zira bana göre; hayvan sevgisi insani değerin ve medeniyetin temel göstergelerinden biridir.”
Konferans öğrencilerin soruları ve yanıtların ardından sona erdi. Konferans sonrasında Türkçe Öğretmeni Bengül Biroğlu Şahbaz, Oranlı’ya çiçek takdiminde bulundu. Okul Müdürü Abbas Üçkardeş, etkinliğe katılımından dolayı yazara teşekkür etti.