GİRİT TÜRKLERİ KÜLTÜRLERİNİ YAŞATMAK İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GİRİT TÜRKLERİ KÜLTÜRLERİNİ YAŞATMAK İSTİYOR


 

Mübadele ile 96 yıl önce anavatana dönüş yapan Girit Türkleri, kültürlerini yaşatmak istiyor. Bu kapsamda Mersin’de bir araya gelen Girit Türkleri düzenledikleri etkinlik ile kültürlerini tanıttılar.

GİZEM EKİCİ

Mersin’de Girit Türkleri’nin anavatana gelişinin 96. yıldönümü anma etkinlikleri programı gerçekleştirildi. 
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği işbirliği ile Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Giritliler Federasyon Başkanı Yunus Çengil, Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Dernek Başkanı M. Yaşar Güngör, Mersin ve Akdeniz Bölgesi Girit Dernek Başkanları, il dışından gelen misafirler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması ile başlayan tören mübadele döneminde hayatını kaybedenler için dua edilmesi ve denize karanfil bırakılması ile devam etti.

“KÜLTÜRLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR, GÖNÜLLERİNİ BİRLEŞTİRİYORLAR”
Etkinlikte konuşan Başkan Kocamaz, “Bugün Mersinimiz açısından güzel bir gün. Türkiye’nin değişik bölgelerinden Giritli kardeşlerimiz buradalar. Kültürlerine sahip çıkıyorlar, gönüllerini birleştiriyorlar. Birbirleri ile hemhal oluyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Devleri Aziz Atatürk’ün önderliğinde kurtuluş mücadelesi sonucunda kuruldu. O dönemde Osmanlı’nın değişik bölgelerinden insanlarımız, soydaşlarımız mübadele çerçevesinde Anadolu’ya geldiler. Zaten buradan gitmişlerdi. Yeniden köklerinin bulunduğu bölgeye geldiler. Halen Balkanlar’da, Avrupa’da, Yunanistan’da, dünyanın değişik bölgelerinde yaşayan soydaşlarımız var. Biz bunların hepsi ile bir soydaş olarak Türk milletinin bir ferdi olarak gurur duyuyoruz, gönül bağımızı koparmamaya çalışıyoruz” dedi. 

“GİRİT KÜLTÜRÜ’NÜN ANLAŞILMASI VE YAŞATILMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Başkan Kocamaz Girit Türklerinin kültürlerinin yaşatılmasının önemine vurgu yaparak, O günden bu yana Girit’ten gelen kardeşlerimiz farklılıklarını gösterdiler, kültürlerini yaşattılar ve uzun ömürlü yaşamanın nasıl sağlanacağını Türkiye’deki vatandaşlarımıza da öğrettiler. Böyle bir etkinlik Mersinimiz için önemli dedik ve Girit Kültürü’nün anlaşılması ve yaşatılması açısından çok önemli. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu kültüre destek veriyoruz. Giritli kardeşlerimizin farklılıklarını göstermelerine imkân sağlıyoruz” şeklinde konuştu. 

“TÜM ANADOLU HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Giritliler Federasyon Başkanı Yunus Çengil anma programında yaptığı konuşmasında, “Girit nedir diye sorarsanız, Girit bir sevdadır. Bu sevda maalesef sonu güzelliklerle bitmemiş bir sevda olmuş ve bu yüzden her zaman bizim içimizde biz acı olarak kalmıştır. Ama bizler bu acıyı yeri geldi mutluluğa dönüştürdük. Bunun için Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize kucak açan tüm Anadolu halkına teşekkür ediyoruz” diye belirtti.  

“KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖZGÜRCE YAŞAYABİLECEĞİMİZ NİCE 96 YILLARIMIZ OLSUN”
Mersin Girit Türkleri Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Dernek Başkanı M. Yaşar Güngör Girit Türkleri’nin Anadolu kıyılarına nasıl geldiklerinin tarihçesinden bahsederek, “Atalarımızın ‘Elveda doğduğum toprak!’ diyerek terk ettikleri Girit’ten, ‘Merhaba vatanım!’ diye ayak bastığımız Mersinimize gelişimizin 96. yıldönümünü kutlamaktayız. Vatan topraklarına dönmemizi sağlayan Yüce Önder Atatürk’ümüzü saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Onun çizdiği yolda ve ilkelerinde bizler ve bizden sonraki nesillerimize örnek olmaya devam edeceğiz. 96 yıl geçmiş olsa da gelenek ve göreneklerimizi, yaşam şeklimizi önce çocuklarımıza, sonra da torunlarımıza, yani geleceğe sizler taşıyacaksınız. Kültürümüzü yaşayabileceğimiz bayrağımızın altında hep birlikte özgürce nice 96 yıllarımız olsun” ifadelerini kullandı. 
Konuşmaların ardından Başkan Kocamaz ve protokol üyeleri stantları gezdiler. Giritlilerin Mersin’e gelişini anmak, kültürlerini tanıtmayı hedefleyen ve Girit’in geleneksel lezzetlerini halkla buluşturmayı amaçlayan etkinlik kapsamında açılan stantlar, Mersinliler tarafından yoğun ilgi gördü. Etkinliğe katılan ve  stantları dolaşan katılımcılar geleneksel Girit yemeklerini tadarken, Giritliler tarafından yapılan el emeği göz nuru ürünleri, hediyelik eşyaları da incelediler.
Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen etkinlikte dans gösterisi, müzik dinletisi ve halk oyunları gösterisi gerçekleştirildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA