DOKTORLAR YÜRÜMEKTEN HASTALARA YETİŞEMİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOKTORLAR YÜRÜMEKTEN HASTALARA YETİŞEMİYOR


 

İktidarın öve öve bitiremediği ‘şehir hastaneleri’, sorunlarla gündemde yer almaya devam ediyor. TTB, şehir hastanelerine ilişkin Sağlık Bakanlığı’na uyarı niteliğinde bir yazı gönderdi: "Bazı meslektaşlarımız yirmi binden fazla adım atmak zorunda kaldıklarını bildirdi"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, bugüne kadar açılışı yapılan şehir hastanelerinde yaşanan sorunlarla ilgili tespitlerini içeren bir yazıyı, 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde Sağlık Bakanlığı’na gönderdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı, Prof. Dr. Sinan Adıyaman imzalı yazıda, şehir hastanelerinde görev yapan hekim ve hekim dışı sağlık çalışanlarının aktarımlarından yola çıkıldı. Bakanlık’ın sorunların çözümüne yönelik gerekli girişimleri yapmasını talep edildiği yazıda, şu ifadelere yer verildi: “Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yürürlüğe konulmasıyla giderek artan iş yükü ve sağlık alanında yaşanan şiddet yüzünden zor günler yaşayan hekimler ve sağlık çalışanları, şehir hastaneleri ile birlikte daha da zor günler yaşamaya başlamıştır.”

İŞTE SORUNLAR
TTB, şehir hastanelerindeki sorunları şöyle sıraladı: “Şehir hastanelerinde yönetim açısından iki başlılık söz konusu. Hastane başhekimleri genel olarak hastanenin yönetimi ile ilgili konuların yanı sıra artık yetkisiz. Bu konularda yetkinin şirket yöneticilerine verilmiş olması büyük sorunlara yol açıyor. Şehir hastaneleri, sağlık hizmetleri sunumu sırasında gereksiz bir bürokrasi yarattı. Yönetimde çift başlılık getirerek sağlık hizmetinin bütünselliğini ortadan kaldırdı.
Şehir hastanelerinin yatak başına kapalı alanının çok fazla olması nedeniyle, hekimler ve sağlık çalışanları hastane içerisinde hizmet sunmak zorunda kaldıkları mesafenin çok artmış olması yüzünden çok fazla efor tüketmek zorunda kalıyor. Bazı meslektaşlarımız nöbetleri sırasında yirmi binden fazla adım atmak zorunda kaldıklarını bildirdi. Bu durum özellikle acil müdahale zorunluğu bulunan vakalarda telafisi zor sonuçların yaşanmasını beraberinde getiriyor.
Şehir hastanelerinde yatak başına düşen kapalı alanın büyüklüğü, mavi kod uygulamalarında da sorun yaşanmasına yol açıyor. Bazı olgularda, zamanında yetişilememesi yüzünden hastaların kaybedilmiş olabileceğine ilişkin endişeler söz konusu.
Şehir hastanelerinin tasarımı, yataklı tedavi hizmetleri sürecine uygun değil. Bazı bölümlerin başlangıçta mimari planda unutulduğu, sonradan bu bölümlere ilişkin uygun olmayan çözümlerin üretildiği öğrenildi. Şehir hastaneleri tasarlanırken otelcilik hizmetlerinin ön plana çıkartıldığı; ancak acil, ameliyathane, yoğun bakımlar ve kliniklerde sağlık hizmeti sunulmasına ilişkin temel ilkelerin göz ardı edildiği anlaşıldı.

ÇALIŞANLAR MUTSUZ
Şehir hastanelerine geçişle birlikte şirket tarafından yürütülen laboratuvar, görüntüleme gibi birçok alanda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Bunun temel nedenlerinden biri, eski hastanelerinde bu alanlarda çalışan deneyimli kamu sağlık personeli yerine şirket elemanı deneyimsiz kişilerin çalıştırılması.
Hastanelerde gerçek anlamda merdiven yok. Personel 1-2 kat için bile asansör beklemek zorunda. Teknik alt yapı, yetersiz ve kalitesizdir. Şehir hastanelerinde çalışan hekimler ve sağlık çalışanları mutsuz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA