PATLAYICI ÖZELLLİĞİ OLMAYAN GÜBRELER TAKİPTEN ÇIKARILMALI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PATLAYICI ÖZELLLİĞİ OLMAYAN GÜBRELER TAKİPTEN ÇIKARILMALI


 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş; “Patlayıcı özelliği olmayan gübrelerde ‘Gübre Takip Sistemi’ kaldırılmalı” çağrısı yaptı.

Genel Sekreterliği Mersin’de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş, yaptığı yazılı açıklama ile gübreye DNA barkodlu takip içeren tebliğin tarım ürünlerindeki fiyat artışının ana nedenlerinden biri olduğunu belirterek patlayıcı özelliği olmayan gübrelerde gübre takip sisteminin kaldırılması gerektiğini söyledi. 

“FİYAT ARTIŞINA NEDEN OLDU”
Bu tebliğin çıkartılmasındaki asıl amacın patlayıcı özelliği nedeniyle nitratlı gübreleri kontrol ve takip etmek olduğu belirten Uğur Ateş, “Gübrelerin büyük bir kısmının herhangi bir patlama özelliği ve riski bulunmamaktadır.  Sistemin takibi bakanlığa istatistiki veri akışı sağlamakta ancak tamamen gereksiz olan bu uygulama ile çiftçi, üretici, tüketici, dağıtıcı- ithalatçı, bayi ve ihracatçılara büyük bir ilave yük getirilmiştir. Gübre fiyatlarını yükselten bu uygulama son günlerde yaşadığımız gıda fiyatlarındaki artışların da ana nedenlerinden biri olmuştur” dedi.

FİYAT FARKI ÜRETİCİYE YANSIDI!
Gübre takip sisteminin, 6-7 milyon tonluk gübre pazarına sahip ülkemizde gübre cinslerine göre ton başına 65-70 TL civarında bir ilave yük getirdiğine dikkat çeken Uğur Ateş,  gübrenin mazot ile birlikte tarımda en büyük iki gider kaleminden biri olduğunu söyledi. Üreticilerin ya gübre kullanımını azaltma yoluna gittiğini ya da oluşan maliyetleri ürünlerine yansıtmak zorunda kaldığını söyleyen Ateş,  “Her iki durumda da ürün fiyatları yükselmekte. Gübre maliyeti ürün maliyetinin yüzde 30-35’ini oluşturmakta. Enflasyon ile topyekûn mücadele içinde olan hükümetimizin patlayıcı özelliği olmayan gübrelerde gübre takip sistemini kaldırarak üreticilerin maliyetlerini düşürmesi gerekmektedir. Bu artışlar hem halkımızı etkilemiş hem de ihracatçının rekabet gücünü azaltmıştır.  Patlayıcı özelliği olmayan gübrelerde gübre takip sisteminin kaldırılması ile düşen maliyetler nihai ürün fiyatlarını da düşürecek ve halkımız da bu ürünleri daha ucuza tüketebilecektir” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA