“KADIN MUHTARLARI SEÇELİM” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KADIN MUHTARLARI SEÇELİM”


 

Günebakan Kadın Derneği, kadın muhtar adayları için dayanışma çağrısı yaptı. Kadınlar ayrıca, taleplerinin yazılı olduğu bir metni adaylara sunacaklarını bildirdi.

SONER AYDIN

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine kısa bir süre kala kadınlardan, ‘kadın muhtar adayları’ için dayanışma çağrısı geldi. Çağrıya öncülük eden Mersin Günebakan Kadın Derneği, kadın muhtar adayları ile birlikte Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması düzenledi. Dernek adına açıklama yapan Zübeyde Akpınar, kadınların seçme ve seçilme hakkının bir ülkeden daha önce elde ettiği Türkiye’de yerel yönetimde kadın oranının yüzde 0,38 olduğunu söyledi. 

50 BİN MUHTARDAN 674’Ü KADIN
Dünyada kadın temsil oranının yüzde 20,9 olduğunu belirten Akpınar, Türkiye’de 50 bin 292 muhtarın sadece 674’ü kadın olduğunu kaydeden Akpınar, “Siyasi partiler aday belirlerken kadınları görmedi ama seçilen yerel yöneticilerin kadınları görmesi ve kadınlarla işbirliği yapması bu sonucun değişmesine katkı sunacaktır. Yerelde demokrasi anlayışı nasıl kurgulanırsa genel de ondan farklı olmaz. Demokratik, çağdaş, katılımcı bir yönetimi birlikte kuralım. İsterdik ki 2019 için adaylar belirlenirken, temsiliyette adalet ve eşitliğin gözetildiği demokratik ve katılımcı bir süreç yaşansaydı ve dünya listelerinde sıramız gözle görülür bir sıçrama yapsaydı. İsterdik ki bu süreç; biz kent sakinlerinin, adayların belirlenmesinden sorunların tartışılıp, çözümlerin ve yerel hizmetlerin enine boyuna konuşulmasına dahil olduğumuz katılımcı bir süreç olsaydı. Ülke demokrasisinin gelişmesi, yerel demokrasinin gelişmişliği ve niteliği ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle yerel yöneticilerin, demokrasinin gelişmesi için katılımcılık, çoğulculuk, şeffaflık gibi ilkeleri önemsemelerini ve bu ilkeler eşiğinde davranmaları bekliyoruz” dedi.

“KADIN ADAYLAR İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ” 
Kadın derneği olarak, kendi olanakları ve emekleriyle ortaya çıkan kadın muhtar adaylarını destekleme kararı aldıklarını vurgulayan Akpınar, “Tam da böyle bir ortamda cesaretle muhtar adaylıklarına talip olan kadın muhtar adaylarının her bakımdan demokratik bir yönetimin mahallelerimizde kurulması çalışmasına destek olacakları inancıyla onları kutluyor, onlar için herkesten destek ve katkı bekliyoruz. Kadın muhtarların, kadınların edilgen durumlarının değiştirilmesi, mesleki ve bilimsel eğitim almaları, tarımsal veya bireysel beceri yoluyla üretime katılmaları; çağdaş, demokratik bir ilişki ortamında kendilerine çok yönlü gelişme olanakları sağlanmasında önemli katkılan olacağına inanıyoruz. Muhtarların mahallenin siyasi, ekonomik, sosyal, eğitimsel sorunlarının içinde ciddi bir yer tutan ‘kadın sorunu’ bağlamında da etkili yöntemler geliştirebileceğini düşünüyor ve özellikle kadın muhtarlarımızın derneğimiz ve diğer kadın dernekleriyle işbirliği yapmalarını umuyoruz. Kadına yönelik oluşmasında, kanıksanmasında ve gelenekselleşmesinde ya da tam tersine şiddetin önlenmesinde mahalleler önemli bir çalışma alanıdır. Mersin’de yaşayan herkese sesleniyoruz; ‘Yapılan birçok adaletsizliğin yanı sıra temsiliyette de kadınlara yapılan adaletsizliğe ve haksızlığa itirazımızı görünür kılmak için mahallelerimizdeki kadın muhtar adaylarını seçelim’ çağrısında bulunuyoruz. Ayrıca seçim gününden önce belediye başkan adaylarına taleplerimizi içeren bir metni sunarak kadınlara taahhütte bulunmalarını ve seçildikten sonra taleplerin gerçekleşmesi için kadın STK'lari ile işbirliği yapmalarını isteyeceğimizi; taahhütte bulunmayı kabul eden ve etmeyen belediye başkanlarının seçildikten sonra tüm icraatlarını izleyeceğimizi de buradan duyuruyoruz. Kadın dostu bir kenti beraber yaratmak için, kadın muhtarları seçeceğiz, istemeseler de görüneceğiz” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA