SU BİTERSE HAYAT BİTER! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SU BİTERSE HAYAT BİTER!


 

Mersin’de çevreciler, 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında bisiklet turu yaparak, suyu koruma çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

22 Mart 1993’ten bu yana her yıl çeşitli temalarla kutlanan Dünya Su Günü, Mersin’de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl ‘Kimseyi geri bırakmamak’ teması ile kutlanan Dünya Su Günü’nde Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nden (MERÇED) dikkat çeken bir etkinlik geldi. Bisiklet turu düzenleyerek suyun önemine dikkat çeken dernek üyeleri, renkli görüntüler oluşturup, farkındalık yarattı.

“SU OLMAZSA İNSAN VE DOĞAL HAYAT BİTER”

Dernek Başkanı Sabahat Aslan, suyun insan ve doğal yaşam için önemli bir varlık olduğunu söyledi. “Su olmazsa insan ve doğal hayat biter” diyen MERÇED Başkanı Aslan, “Dünya nüfusunun hızla artması, uygulanan yanlış politikalar, plansız sanayileşme, kirli teknolojilerin kullanımı, endüstriyel tarım, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle sularımız azalmakta ve kirlenmektedir. Önlem alınmazsa dünya ve ülkemiz, 15-20yıl sonra geri dönüşümü imkansız olan su sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. Dünya ve ülkemiz ciddi bir su sorunu yaşanmaktadır. Sağlıklı suya erişim tüm insanlar için bir temel hak olduğu halde, bugün dünyada milyarlarca insan temiz ve güvenli suya erişimi sağlanamamaktadır. Kötü kalitesi suların içilmesinden dolayı dünyada her yıl çoğu çocuk olmak üzere milyonlarca insan yaşamını yitirmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992 yılında Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda dünyada suyun giderek artan öneminden dolayı her yıl 22 Mart gününün Dünya Su Günü olarak kutlanmasına karar vermiş olup 22Mart 1993 tarihinden bu yana ve her yıl değişik temalarla kutlanmakta olan Dünya Su Günü’nün 2019 yılının teması ‘kimseyi geride bırakmamak’. Buna göre bu tema dünyada yaşayan tüm canlıların mevcut su kaynaklarından eşit faydalanmasını öngörmektedir. Bunun için devletlerin en önemli görevleri, iklim değişikliği ile mücadele etmek, su kaynaklarını sürdürülebilir biçimde yönetmek, temiz suların başta insanlar olmak üzere tüm canlıların kullanımını sağlamaktır” dedi.

“HALKI BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLATILMALIDIR”

Su sorununun çözümü için bir dizi talepler sunan Aslan, “Sağlıklı suya erişimin tüm insanlar için bir temel hak kabul edilerek, suyun ticaretleşmesinin önüne geçilmesi ve sularımız ticarileşmesine neden olan ve doğa katliamına dönüşen bütün HES yatırımlarının durdurulması. İleride kuraklık nedeniyle yaşanacak olan su sıkıntısı için su enerji tasarrufu ile ilgili önlem alınmalı ve halkı bilgilendirme çalışmaları başlatılmalıdır. Şehir suyu şebekelerinden halka güvenli ve sağlıklı suyun ulaştırılması sağlanmalı, insan sağlığını olumsuz etkileyen pet şişelerden suyun içilmesi engellenmelidir. İçme ve musluk (şebeke) suyunda ağır metal ve zirai ilaç kalıntısı analizlerinin şeffaflaştırılması ve kamusal araçlarla her ay en az bir kez yayınlanmalıdır. Su havzaları korunmalı, tüm yer altı ve yer üstü suları korunmalı ve kirlenmesinin önüne geçilmelidir. Yer altı sularının kullanımı denetlenmeli yağmalanmasına son verilmelidir. Artık sanayi sularının sadece biyolojik değil aynı zamanda kimyasal arıtma yapılması sağlanarak doğal su ve topraklara verilmesi önlemelidir. Sulak alanlar için acilen koruma önlemleri adlandırılmalıdır. Deniz taşımacılığına gemilerin atıklarının denizlere boşaltımları işaretlenmelidir. Vahşi sulamanın önüne geçilmeli, yağmur suyunun sulamada kullanımının sağlanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Kirli teknolojilerin kurulmasının önüne geçilmeli, yeşil, ormanlık alanları korunmalıdır ve alanları arttırılmalıdır. Bizler dünyada ve ülkemizde mevcut su sorununun çözümünde, herkesin güvenli ve temiz suya erişebilmesini sağlamak için herkesi göreve davet ediyoruz” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA