“GÜVENLİ ARABULUCULUK SADECE AVUKATLARLA MÜMKÜN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“GÜVENLİ ARABULUCULUK SADECE AVUKATLARLA MÜMKÜN”


 

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Arabuluculuk mesleğinin hukukçu olmayan kimseler tarafından yapılmasının, geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar yaratacağı kanaatindeyiz” dedi.

Haber Merkezi

Mersin Akdeniz Arabuluculuk Merkezi ve Mersin Arabulucular Derneği işbirliğinde ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Arabuluculuk ve Etkili Taraf Vekilliği’ konulu panel düzenlendi.

Mersin Adliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele; Arabuluculuk Daire Başkanı Hakim Umut İlhan Durmuşoğlu, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Kahveci, Bölge Adliye Mahkemesi Başkanları, arabulucu avukatlar ve hakimler katıldı.

“ARABULUCUK AVUKATLAR YENİ BİR İŞ SAHASI”

Panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Buğrahan Dikici, arabuluculuğun avukatlar için yeni bir iş sahası olduğunu belirterek, “Arabuluculuğun toplumsal uzlaşıya katkı sağladığını düşünüyorum. Arabuluculuğun geliştirilmesi için önemli projelerimiz var. Bunlardan en önem verdiğimiz ‘Alttan Arabuluculuk Projesi’ kapsamında, ağaç yaşken eğilir sözü gereği, arabuluculuğun çocuklara okullarda öğretilmesini amaçlıyoruz. Bu projemizi 2019-2020 eğitim öğretim yılı içerisinde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca arabulucuların tek çatı altında toplanabileceği, içerisinde bilirkişisi, tercümanları, konferans salonu olan Türkiye’nin en büyük arabuluculuk merkezini kurmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

“AVUKATLAR SİSTEMİN İLKELERİNİ ÇOK İYİ BİLMEK ZORUNDA”

Daha sonra konuşan Baro Başkanı Yeşilboğaz, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ticari davalara arabuluculuk şartı getirilmesinin ardından, arabuluculukta hak sahiplerinin korunması açısından taraf vekilliğinin son derece önemli hale geldiğini belirterek, “Taraflar arabuluculuk sürecinde, kendilerine iyi rehberlik edecek avukatlara her zaman ihtiyaç duyarlar. Müvekkil ile avukat arasındaki ilişkinin temel taşlarında birisi olan güven ilişkisinin, sürecin başında kurulması kadar; süreç boyunca ve hatta süreç bitikten sonra sadık bir müvekkil kazanmak bakımında korunması son derece önemli ve bir o kadar da zordur. Arabuluculuk süreçlerinde avukatların müvekkillerini, etkili ve yetkin taraf vekili olarak temsil etmesi gerekmektedir.  Bu nedenle avukatlar, arabuluculukta taraf vekilliği uygulamalarını, arabuluculuk sisteminin içeriğini ve ilkelerini en iyi şekilde bilmek zorundadır. 

Hangi davayı arabuluculuğa götüreceğiz? Hangisini doğrudan mahkemelere götüreceğiz? Hangi konular zorunlu arabuluculuk kapsamına giriyor? Bu sorularda birçok kafa karışıklığı yaşanıyor. Taraf vekili olarak arabuluculuk masasına nasıl oturmalı? Nasıl hazırlık yapmalı? Uyuşmazlığı çözmek için müvekkili ve kendimizi arabuluculuk sürecine hazırlamak büyük önem taşımaktadır. Müvekkilimize arabuluculuğun ne olduğunu, ne olmadığını anlatmak, müvekkili zihinsel olarak hazırlamak çok önemli bir süreçtir. Avukatların bu sürece dahil olması etkili ve yetkin taraf vekilliği ile mümkün olacaktır. İşte bu noktada, Mersin Barosu olarak meslektaşlarımıza bu konuda eğitimler veriyoruz ve bu eğitimlerin yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“AVUKATSIZ ARABULUCULUK GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN OLUMSUZ SONUÇLAR YARATACAKTIR”

Sistemin sağlıklı, güvenli, etkin ve verimli bir şekilde işlemesi için avukatların arabuluculuk müzakere masasında taraf vekili olarak yer almasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Yeşilboğaz, “Ancak geçtiğimiz günlerde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Adalet Bakanlığı’na, arabulucuların hukukçu olma zorunluluğunun kaldırılması yönündeki taleplerini bildirilmesine karşı, Mersin Barosu ve diğer barolarımızla birlikte karşı duruş sergiledik.  Çünkü biz avukatlar, arabuluculuk mesleğinin hukukçu olmayan kimseler tarafından yapılmasının, geri dönüşü olmayan olumsuz sonuçlar yaratacağı kanaatindeyiz. Adalet Bakanımız sayın Abdulhamit Gül’ün de, arabuluculuğun hukukçular tarafından yapılmasının kırmızı çizgileri olduğu hususunda beyanları bulunmaktadır. Menfaat temelli alternatif bir çözüm yolu olan arabuluculukta, eşitlik temel bir prensiptir. Arabuluculuğun ancak bir hukukçu arabulucu tarafından yürütülmesi halinde bu eşitlik sağlanabilecektir. Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu, hiç bir kesim ya da grubun menfaatine fayda sağlamak adına yapılmış bir düzenleme değildir. Bu mantıkla yapılacak arabuluculuklar neticesinde ortaya çıkan sonuçların; hak, hukuk ve hakkaniyet kurallarına uygun olmayacağı açıktır. Sonuç olarak mevzuatımızdaki güncel gelişmeler kapsamında, arabuluculukta taraf vekilliği konusunda yetkinlik kazanmak,  mesleğimiz için bir gerekliliktir. Bunun için baroların, ilgili diğer dernek ve kurumların, müzakere teknikleri ve arabuluculuk sürecinde taraf vekilliği ile ilgili eğitimler düzenlemesinin de son derece önemli ve gerekli olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“UYGULAMADA YÜZDE 70 ORANINDA BAŞARI SAĞLANDI”

Daha sonra konuşan Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan ise, Türkiye’deki ilk arabuluculuk merkezinin Temmuz 2015’de Mersin’de açıldığını hatırlatarak, “1 Ocak 2018 tarihinden itibaren dava şartı olarak kabul edilen arabuluculuk uygulaması kapsamında, 2018 yılının ilk 11 ayında iş mahkemelerinde açılan dava sayısının, bir önceki yıla göre üçte iki oranında azaldığı ve uygulamada yüzde yetmiş oranında başarıya ulaşıldığı tespit edilmiştir. Özellikle anlaşmayla sonuçlanan uyuşmazlıklar bakımından, toplumsal barışa ve yargı ekonomisine katkı sağlayan, mahkemelerin iş yükünü azaltan, taraflar arasındaki husumeti bir daha ortaya çıkmamak üzere sonlandıran, ilam niteliğindeki anlaşma belgesi ile güvence veren arabuluculuk sitemi, beklenenin çok üzerinde başarı sağlamıştır” dedi.

“ARABULUCULUĞUN BAŞKA MESLEK GRUPLARINA VERİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Arabuluculuk Daire Başkanı Hâkim Umut İlhan Durmuşoğlu ise, Türkiye’de arabuluculuğun hukukçu olmayan kişiler tarafında yapılması ile ilgili farklı meslek gruplarının talepleri oldu. Bizim sistemimizde, arabuluculuğun sadece hukukçular tarafından yapılmış olmasının ne kadar doğru olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca Adalet Bakanı sayın Abdulhamit Gül de, arabuluculuğun sadece ve sadece arabulucu hukukçular tarafından yapılabileceğini söyledi. Bundan sonra da arabuluculuğun başka bir meslek grubuna verileceği mümkün görünmüyor” dedi.

Konuşmaların ardından, Ankara BAM. 3. Hukuk Daire Bşk. Hakim İlker Koçyiğit, ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Arabuluculuğa Elverişli Alanlar’, Hacettepe Ünversitesi Hukuk Fak. Öğrt. Görv. Alper Bulur ise, ‘Ticari Uyuşmazlıklarda Dava Şartı Arabuluculuk Uygulaması’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA