TARIM-GIDA, LOJİSTİK VE TURİZM MERKEZİ MERSİN | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIM-GIDA, LOJİSTİK VE TURİZM MERKEZİ MERSİN


 

Borsa Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “Mersin İçin Yeni Bir Gelişme Modeli” gerektiğini söyleyerek bunun da 4 kısımdan oluşması gerektiğini, ilk başlığın ise ‘Tarım-gıda, lojistik ve turizm merkezi Mersin’ olduğuna dikkat çekti.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, “Mersin İçin Yeni Bir Gelişme Modeli” gerektiğini söyleyerek bunun da 4 kısımdan oluşması gerektiğini, ilk başlığın ise ‘Tarım-gıda, lojistik ve turizm merkezi Mersin’ olduğuna dikkat çekti. 
Geride kalan 2018’de kent ihracatının yüzde 13,3 artarak 1,7 milyar dolar seviyesine yükseldiğini belirten Özdemir, ithalatın ise yüzde 13,5 azalarak 1,2 milyar dolara gerilediğine dikkat çekti. “Yani, dış ticaret performansı açısından net ihracatçı bir kentiz” diyen Başkan Özdemir, “Net İhracatçı olma tabiri kulağa hoş gelse de gerçekleri göz ardı etmemeliyiz. Çünkü, Mersin'in yaptığı ihracatın, ülkemizin toplam ihracatından aldığı payın sadece yüzde 1 olduğunu unutmamalıyız.

“MERSİN ÇEVRESİNDE YER ALAN İLLERİN TAMAMI MERSİN'DEN DAHA İYİ İHRACAT PERFORMANSI SERGİLEDİ”
Kentimizin ihracat performansını değerlendirirken sadece 2018 yılı göstergelerini temel alarak yapacağımız bir analiz eksik kalacaktır. Örneğin, 1996-2018 yılları arasındaki 22 yıllık dönemde kentimizin ihracatı 4,7 kat arttı. Oysa, bu artış bizleri yanıltmamalı. Çünkü, aynı dönemde ülkemizin yapmış olduğu ihracat 7,2 kat yükseldi. Mersin ihracatındaki büyüme hızı, ülkemiz ihracatının gösterdiği performansın neredeyse yarısı kadar. Bunun sonucunda, 1996 yılında ülkemizin en fazla ihracat yapan 6'ncı ili olan Mersin, 2018 yılı istatistiklerine göre 14'üncü sıraya düştü.
Üstelik, aynı dönemde Mersin çevresinde yer alan illerin tamamı Mersin'den daha iyi ihracat performansı sergilediler. Gaziantep ihracat kapasitesini 30, Konya 28, Antalya 11, Kayseri ve Hatay 10, Adana 6 kat artırdı” dedi.

“İTHALAT ANLAYIŞIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ”
Diğer yandan, ihracat ile ithalat arasındaki makasın son 22 yılda önemli ölçüde kapandığını da söyleyen Ö. Abdullah Özdemir, 1996 yılında Mersin'in ihracatının, ithalatından 2,3 kat daha fazla iken, 2018 yılında bu oranın 1,4'e gerilediğini aktardı. “Yani, kentimizin ithalatındaki artış hızı ihracata kıyasla daha fazladır” diyen Özdemir, “Başka bir ifade ile, artan ithalatımızı katma değer yaratacak ürünlere dönüştürerek ihracata yönlendirememişiz.
Bu da ithalat yapımızın değişmesi gerektiğinin en önemli göstergesidir. İthalat her zaman kaçınılması gereken bir kavram değildir. Hammadde ve ara ürünleri ithal edip, kentimizde işleyerek, katma değeri yüksek bir şekilde, re-export olarak, dış pazarlara gönderebiliyorsak,  böyle bir durumda ithalatın kent ekonomimize olumlu katkısı olacaktır.
Ayrıca, ihtiyaç duyduğumuz her ürünü her zaman yüksek verimde ve kalitede üretemeyiz. Dolayısıyla bu tür ürünlerin ithalatında pozitif ayrımcılık yapmak nitelikli ve sağlıklı iç tüketim açısından faydalı olacaktır” diye konuştu.

“DIŞ TİCARETTE YENİ BİR YOL HARİTASI BELİRLEMELİYİZ”
Özdemir, son 22 yıllık bu trendin önümüzdeki yıllarda devam etmesi durumunda, Mersin’in sadece bölgesindeki iller arasında değil, ülke genelinde de kan kaybetmeye devam edeceğinin altını çizerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla kentimiz açısından yeni bir yol haritası belirlememiz elzem hale gelmiştir. 
Kent olarak kendi sahip olduğumuz değerleri ve avantajları temel alarak yeni bir model üzerinde çalışmalıyız. Üstelik bunu yapabilecek her türlü donanıma sahibiz. Örneğin yerleşmiş bir dış ticaret kültürümüz var. 1980'li yıllarda hemen hemen hiçbir şehirde bankaların kambiyo servisleri yok iken, bu yapı kentimizde mevcuttu. Diğer yandan liman, serbest bölge, organize sanayi bölgesi, gümrüklü antrepolar ve çok çeşitli lojistik imkanlarımız var. Tüm bu değerleri içerisinde bulunduğumuz coğrafyanın da temel özelliklerini dikkate alarak bütünleştirdiğimiz taktirde başarılı bir model yaratabiliriz. Bu modele ilişkin görüşlerimi devam eden açıklamalarımda kamuoyu ile paylaşacağım”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA