TARİHİN DİBİNE BALIK ÇİFTLİĞİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARİHİN DİBİNE BALIK ÇİFTLİĞİ!


 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 3 bin yıllık olduğu tahmin edilen Dünyanın en eski tersanelerinden birinin bulunduğu Silifke’deki Dana Adası’nın açıklarına yapılması planlanan balık çiftlikleri için ÇED olumlu raporu verdi.

SONER AYDIN

Mersin’in Silifke ilçesindeki Dana Adası açıklarında balık çiftliği kurmak isteyen 7 firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu aldı. Bölgede balık çiftliği kurmak için izni alan firmaların proje tanıtım dosyasında, Dana Adası’nın arkeolojik sit alanı olmadığı, ada çevresinde arkeolojik kalıntıya rastlanmadığı iddia ediliyor. Ancak Uluslararası Sitler ve Anıtlar Konseyi (ICOMOS) Sualtı Kültür Mirası Komisyonu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hakan Öniz’in, 2015 yılında Kültür Bakanlığı izniyle Dana Adası üzerindeki başladığı çalışmalar neticesinde tarihe ışık tutacak kalıntılar ortaya çıktı. Dana Adası üzeride 2016 yılında yapılan araştırmalarda 276 antik çekek yeri ortaya çıkarıldı. 2017’de ve geçen yıl yapılan araştırmalarda ise toplam 220 sarnıç ve özel olarak dizayn edilmiş 14 sandal çekek yeri tespit edildi.

20 BİN TON BALIK ÜRETİLECEK
Dana Adası çevresinde balık çiftliği kurmak için izin alan firmalar deniz yüzeyini kullanacak. 7 firma tarihi adanın dibinde 12 farklı tesis kuracak ve bu tesislerde yıllık 20 bin ton balık üretilecek. 

ÇED OLUMLU RAPORU VERİLEN FİRMALAR:

GÜNDOĞDU SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM VE PAZ. SAN. VE TİC. A.Ş. tarafından Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında Gündoğdu 6 Nolu Tesis (101.250 m2 alan) deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde 2.000 ton/yıl kapasite ile çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. 

SÜLEYMAN YILDIZHAN tarafından Danaadası Mevkii açıklarında, Süleyman Yıldızhan 5 Nolu Tesis (101.250 m2 alan) deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde 1.900 ton/yıl kapasite ile çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. 

APAZ SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM SAN. TİC. LTD. ŞTİ. tarafından Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında Apaz 7b Nolu Tesiste (50.625 m2 alan) 1000 ton/yıl ve Apaz 9 Nolu Tesiste (101.250 m2 alan) 2000 ton/yıl olmak üzere 2 adet alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. 

POLATLAR DENİZ ÜRÜNLERİ PET. TUR. NAK. BUZ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında Ağ Kafeslerde Su Ürünleri (Çipura-Levrek) Yetiştiriciliği Tesisi Projesi (30.000 m2 alan) olmak üzere 1 adet deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde 950 ton/yıl kapasite ile çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. 

VURAL SU ÜRÜNLERİ ÜRETİM SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. tarafından Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında Vural 7A Nolu Tesis (50.625 m2 alan) olmak üzere 1 adet deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde 1.000 ton/yıl çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır. 

M.M. MARİN İNŞ. TUR. DENİZCİLİK SU ÜRÜNLERİ PAZ. A.Ş tarafından Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında MM Marin 10 Nolu Tesis (101.250 m2 alan) deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde2.000 ton/yıl çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır.

KILIÇ DENİZ ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ İHRACAT İTHALAT VE TİCARET A.Ş. tarafından Dana Adası Mevkii açıklarında, 1.potansiyel su ürünleri yetiştirme alanında Kılıç 2A Nolu Tesiste  (50.625 m2 alan) 1.000 ton/yıl, Kılıç 1 Nolu Tesis (101.250 m2 alan),  Kılıç 3 Nolu Tesis (101.250 m2 alan), Kılıç 4 Nolu Tesis (101.250 m2 alan) ve Kılıç 8 Nolu Tesis (101.250 m2 alan) olmak üzere 5 adet deniz alanında oluşturulacak polietilen kafeslerde 2.000 ton/yıl çipura ve levrek balıklarının yetiştirilmesi planlanmaktadır.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA