“ÇOCUK İSTİSMARINDA İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇOCUK İSTİSMARINDA İLK 24 SAAT ÇOK ÖNEMLİ”


 

Avukat Hibe Gökalp, çocuk istismarında etkili yargılama için delillerin korunmasının büyük önem taşıdığını belirterek, “Taciz veya tecavüz eyleminden sonraki ilk 24 saat çok önemlidir. Bu süre geçtikten sonra, çocuğun idrarını yapması, banyo yapması gibi durumlarda genital bulguların kaybolacağından

Mersin Barosu avukatlarından Hibe Gökalp, Türkiye’de son yıllarda birçok kez gündeme gelen ‘çocuk istismarı’ konusunun hukuki sürecine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Çocuğun bu süreçte nasıl korunması gerektiği ve çocuğu korumakla yükümlü yakınların yapmaları gerekenleri anlatan Gökalp, istismara uğrayan bir çocuğun korunmasında yakınlarına büyük görevler düştüğünü vurguladı. Gökalp, “İstismara uğrayan bir çocuğun hukuki sürecinin en iyi şekilde yürütülmesi için ailelerin 24 saat geçmeden ilgili yerlere başvuru yapması gerekiyor. Bu süreç genital bulguların kaybolmaması için çok önemlidir. Ülkemizde bu gibi durumlarda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmeyen birçok aile var. İstismar şüphesi varsa 'Alo 183' hattını arayarak yardım talebinde bulunmaları yeterli olacaktır. Burada önemli bir ayrıntı var. Türk Ceza Kanununa göre, işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kamu görevlisi veya sağlık mensubunun bu suçu işlemesi halinde daha ağır bir ceza veriliyor” ifadelerini kullandı. 

Cinsel İstismar dosyalarının soruşturma aşamasının titizlikle yürütülmesi gerektiğini kaydeden Gökalp, şöyle devam etti: “Cinsel istismar dosyalarının soruşturma aşaması titizlikle yürütülmelidir. Savcılığın olay yeri incelemesi, mağdur çocuğun ifadesinin sesli ve görüntülü kayda alınması, çocuğun ifadesinde en ufak ayrıntının bile atlanmaması soruşturmada büyük önem taşıyor.” 
“MAHKEME SÜRECİNDE ÇOCUĞUN SANIK İLE KARŞI KARŞIYA GELMESİNE ENGEL OLUNMALI” 
Soruşturma süresinde çocuğun psikolojik durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Gökalp, “Cinsel istismara uğrayan çocuk psikolojik olarak büyük bir çöküş içerisindedir. Bu sebep göz önünde bulundurularak ifade sırasında örseleyici sorular yöneltilmemelidir. Çocuğun bir sosyal hizmet uzmanı veya psikolog ile görüşme yaptıktan sonra ifadesine geçilmeli, görüşme yapmadan ifadesinin alınmasına müsaade edilmemelidir. Mahkeme sürecinde çocuğun sanık ile karşı karşıya gelmesine engel olunmalı, gerekirse heyetten özel olarak bu hususa dikkat edilmesi istenmelidir” diye konuştu. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA