MERSİN’DE FIRINCILAR İFLASIN EŞİĞİNDE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE FIRINCILAR İFLASIN EŞİĞİNDE!


 

Mersin’de ekmeğe 25 kuruş zam yapılması vatandaşlardan tepki çekerken fırıncılar isyan etti. İflasın eşiğinde olduklarını açıklayan fırıncılar “Bu zamma zam demek fırıncılara hakarettir” tepkisi verdi!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye’de her alanda yaşanan yüksek girdi maliyetleri sorunu fırıncıları da vuruyor. En temel ihtiyaçların başında gelen ekmek üreticisi fırıncınlar; undan, mayaya, akaryakıttan elektriğe, işçi girdilerinden vergilere kadar artan maliyetler karşısında adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Mersin’de Ramazan’ın ilk günü ekmeğe yapılan yüzde 25’lik zam vatandaşlardan tepki çekse de fırıncılar bu oranın zam niteliği taşımayacak, maliyetlerini karşılamayacak derecede düşük olduğu görüşünde. 

“EKMEĞİN 2 TL OLMASI LAZIM”
Şubat ayında Mersin Fırıncılar Odası Başkanlığı’na seçilen Ali Çelik, kentte şuanda 100’e yakın ekmek fabrikası olmak üzere 450 civarında fırıncı esnafı olduğunu söyleyerek, ancak durumun hiçte hiç açıcı olmadığını dile getirdi. 
Çelik, “Bu zam değilki! En azından bu ekmeğin 2 TL olması lazım. Bugün bir bardak çay 2,5 TL’den aşağı içilmiyor. Buna zam demek fırıncı esnafına hakarettir. En büyük girdimiz olan ekmeklik buğdayın fiyatı açıklandı ve bununla birlikte önümüzdeki günlerde 50 kilogramlık bir un torbasının fiyatının 100 TL’den 120 TL’ye çıkması bekleniyor. 
Bunun yanında elektrik, işçi maliyetleri, vergileri de sayarsak fırıncı esnafının işin içinden çıkamaz halde olduğunu söylememiz lazım. Şuan Türkiye’de sektör olarak en zorda olan esnaf biziz. Belediye bugün bize karşı rekabet yapıyor. Her tarafımız girdi. Biz nasıl baş edelim?” diye konuştu.

“FIRINCI ESNAFI İFLASIN EŞİĞİNDE”
Fırıncı esnafı Mehmet Emin Sönmez de, fırıncı esnafının iflasın eşiğinde olduğunu dile getirerek, En son una gelen zam yüzde 70 oranında. Maya yüzde 40 zamlanmış. Fırıncının kullanmış olduğu akaryakıt yüzde 70 civarında zam almış. Elektrik yüzde 80 civarında zamlanmış. İşçi sigortaları yüzde 45 civarında girdi tutuyor. Fırıncının şuanda aldığı zam ise yüzde 25. Unun torbasına geçen haftadan buyana 5 TL zam yapıldı ama bununla da yetinmeyecekler. Ortalama tüm fırıncıların giderleri hesaplandığı zaman yüzde 80-83 civarında girdilerimiz ortaya çıkıyor. İşçi yevmiyeleri de yok daha bu hesabın içinde. Fırıncılar ekmeği 1.75’in altında satış yaptığı için zarardadır. Fırıncı şuan un, maya, yakıt alamıyor. Bunun yüzde 85’i iflas durumunda. Kredilerimizi, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Uncular her gün bizi taciz ediyor”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA