EBE VE HEMŞİRELER KATMERLİ SÖMÜRÜLÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EBE VE HEMŞİRELER KATMERLİ SÖMÜRÜLÜYOR!


 

Mersin’de Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla yapılan açıklamada, hemşire ve ebelerin hem kadın, hem de ücretli emekçi olarak sömürünün katmerlisini yaşadığı vurgulandı.

SONER AYDIN

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ebe ve Hemşireler Haftası dolayısıyla, ebe ve hemşirelerin yaşadığı sorunları kamuoyu ile paylaştı. Sendika adına açıklama yapan Örgütlenme, Eğitim, Basın Yayın ve Sosyal İşler Sekreteri Filiz Çelebi, sağlık hizmetinin temel yapı taşı olan ve en eski meslek olarak kabul gören ebelik ve hemşirelik mesleğinin hak ettiği değeri görmediğini söyledi. 

“EBE VE HEMŞİRELER YOK SAYILIYOR”
Hükümetin başlattığı sağlıkta dönüşüm programının ebe ve hemşirelerin mesleki özerkliklerini yok saydığını ve sorunlarını daha da büyüttüğünü savunan Çelebi, “Öncelikle hemşirelik mesleği yardımcı sağlık personeli, ebelik mesleği de yardımcı sağlık çalışanı şeklinde tanımlamıştır. Hekim odaklı çalışma sistemi ve meslek tanımlarımızın muğlaklaştırılması sonucunda ebe ve hemşireler sağlık alanında verilen her görevi ve angaryayı yapmaya mecbur bırakılmışlardır. Sağlık Bakanlığınca ebeliğin ve hemşireliğin mesleki bir tanımı yapılmış olsa da geçmişten beri görev, yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi esnek, kuralsız, angarya işlerle daha fazla yüz yüze bırakılmamıza neden olmuştur.  Ebelik ve hemşirelik yasası yeniden düzenlenmeli- görev tanımlarımız muğlaklıktan kurtarılmalı- meslek sınırlarımız belirlenmelidir. Ebe ve hemşireler olarak ağır iş yükü nedeniyle sağlık sorunlarımız, sosyal yaşama ve iş güvencesine dair önemli sorunlarımız bulunuyor. Sağlık hizmetinin sunumunda bu kadar önemli bir yer tutmasına rağmen, kamu kurumlarında yeterince ebe-hemşire kadro açılmamaktadır. Bu, az sayıda personelle çok iş yapma- iş yükü demektir ve temel sorunlarımızın başında gelmektedir. Bu sorunların çözümü açısından personel eksikliğinin güvenceli-kadrolu istihdam politikası ile giderilmesi en önemli taleplerimizdendir. Ancak hükümet sağlık emekçilerinin iş güvencesi ile ilgili sorunlarını çözmek bir yana, güvencesizliği yaygınlaştırmaya devam etmektedir. Vekil, 4/C’li istihdam edilen veya aile sağlığı merkezlerinde kamu dışı aile sağlığı çalışanı olarak çalışan biz ebe-hemşirelerin, kadro ve güvence beklentisi 2020-2021 toplu sözleşmesinde mutlaka karşılanmalıdır” dedi.

“ŞİDDETE KARŞI ÖNLEMLER ARTIRILMALI”
ASM, TSM, özel ve kamu hastanelerinde çalışan ebe ve hemşirelerin, iş ve gelir güvencesizliği, yoğun nöbetler, düşük ücret, riskli çalışma koşulları, performans sistemi, toplam kalite yönetimi anlayışı, emekliliğe yansımayan ek ödemeler ve ek ödemelerin hastane yöneticilerinin insafına bırakılması sorunları ile boğuştuklarını ifade eden Çelebi, “Performansa dayalı ücretlendirmeden vazgeçilerek temel ücretin en az 6500 TL olması ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istiyoruz. Sorunlarımızın bu kadar biriktiği ve iktidarın çözüme yönelik adım atmaktan imtina ettiği bu dönemde 5 Mayıs ve 12 Mayıs Ebe Ve Hemşireler Günü, mevcut koşulların değiştirilmesi ve taleplerimizin elde edilmesi yönünde kararlılığımızı ifade edeceğimiz bir günlerdir. Ebe ve hemşirelik mesleğindeki personel açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmelidir. KHK ile işlerine son verilen tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri işlerine iade edilmelidir. Ebelik ve hemşirelik mesleği ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yıpranma payı yasası geçmiş yılları kapsayacak şekilde ve fiili çalışma şartı kaldırılarak yeniden düzenlenmelidir. Ek ödemeler temel ücrete dahil edilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır. Esnek kuralsız çalışmaya karşı; iş güvencesi, can güvencesi, güvenceli çalışma koşulları sağlanmalıdır. İş yerlerimizde maruz kaldığımız her türden riske karşı güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. İşyerlerinde şiddet ve taciz çerçevesinde önleyici uygulamalar yaygınlaşmalı ve hukuki yardımdan kadro durumuna bakılmaksızın istisnasız tüm çalışanlar yararlandırılmalıdır. Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde kreş hizmeti sunulmalıdır. İşyerlerinde kadrolaşma ve baskıya son verilmelidir. Şiddete karşı önlemler artırılmalıdır. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak haklarımız ve geleceğimiz için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Tüm ebelerin ve hemşirelerin 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’nü ve 12 Mayıs Dünya Hemşireler Gününü kutluyor ve tüm ebe ve hemşireleri haklı mücadelemizi birlikte daha da büyütmeye davet ediyoruz. Bizler bu taleplerimizi alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu çabamızın bir parçası olarak 11 Mayıs’ta, sağlık ve sosyal hizmet alanındaki diğer arkadaşlarımızla birlikte taleplerimizi bir kez daha seslendireceğiz” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA