MESKİ’de milyonluk hata! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESKİ’de milyonluk hata!


 

Borç batağındaki belediyeyi yönetebilmek için bugün meclisten 350 milyon TL’lik borçlanma yetkisi isteyecek olan Vahap Seçer, önceki dönem yönetiminde MESKİ’de milyonluk hata yapıldığını açıkladı!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısı ile belediye ve iştiraklerinin nasıl yönetildiğini gözler önüne serdi!
Bugün belediyenin borcun 2.2 milyar TL’ye ulaştığını ve bunun 700 milyon TL’ye yakını Mersin Su ev Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’ne aitken, kurumun tek bir hata nedeniyle 4 milyon TL’lik alacağından olduğu ortaya çıktı. 
Borç batağındaki belediyeyi yönetebilmek için bugün meclisten 350 milyon TL’lik borçlanma yetkisi isteyecek olan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediyenin toplamda 135 milyon TL alacağını olduğunu belirterek, kamuoyuna “Alacaklarımızın peşindeyiz” mesajı verdi. 

MESKİ’NİN BORCU 700 MİLYON TL
MESKİ’nin siyasi olarak da, vatandaş ile belediyeyi karşı karşıya getiren kurumların başında geldiğini söyleyen Başkan Seçer, “Çünkü görev alanı temel ihtiyaçları içeriyor ve burada yine paranın konuşulduğu bir yer. Nihayetinde yatırım yapıyorsunuz. Hizmet karşılığı vatandaştan bunun bedelini alıyorsunuz. 
Ekonomik krizin derinden hissedildiği şu dönemlerde o faturalar da bizim için son derece önemli sorun yaratıyor. MESKİ’de de bir mali disipline ihtiyacımız var. MESKİ’nin şuan 700 milyon TL civarında borcu olup, burada tahsilatlara önem veriyoruz. Geciken su faturaları var. Bunların bir çoğu ekonomik durumları sıkıntılı, gelir düzeyi düşük vatandaşlar ama bir kısmı da bunu alışkanlık haline getirmiş. Sürekli af gelir, yapanın yanına kar kalır ya, benim yönetim anlayışımda mümkün olduğu kadar yapanın yanına kar kalır anlayışı olmayacak. 
Bir tarafta ödeyen, diğer tarafta ödemeyen vatandaş varken bunun ayrımını iyi yapmamız lazım. Gelir düzeyi düşük yurttaşlarımız var saygı duyuyorum, biz o bölgeleri biliyoruz, uygulamalarımız ona göre de farklı oluyor. Bunlara dikkat ediyoruz. 

MESKİ YÖNETİMİ YANLIŞ TAHSİLAT YAPMIŞ!
Hukuki takipleri ise bazı bölgelerde başlattık. Adam karun gibi zengin, kocaman bir işletme yönetiyor ama bize 4 milyon TL civarında borcu var. Daha önceki MESKİ yönetimi yanlış tahsilat yapmış söz konusu kişinin 4 milyon TL borcu birikmiş ama kişi 40 dereden su getiriyor. Ben ondan daha iyi tüccarım, eğer mesele tüccarlıksa… Onun işini engellerim, ‘Buradan çok büyük para kazanıyorsun, bu parayı öde’ diye ona da haber gönderdik. 
Benim belediyemin yetki alanın da değilsin, bakanlın yetki alanındasın ama bu parayı ödemek zorundasın. Gerekli yaptırımları yapar, işi sıkıntıya sokarız. Bizim hakkımız olan paraları almaya ihtiyacımız var. Nasıl borcumuzun arkasındaysak alacağımızı da almak zorundayız. Yoksa bu gemiyi yürütme şansın sahip değiliz. Gücü gücü yetene bir düzen olmaz, her şey kanun nizam çerçevesinde olmalı” dedi.

MESKİ DE TASARRUFA GİDİLİYOR
MESKİ’de de tasarruf tedbirlerine ihtiyaç olduğunu ve bugün kurumda 2 bin 524 personel bulunduğunu aktaran Vahap Seçer, “Kiralık MESKİ binaları boşaltılıyor, burada da 740 milyon TL’lik yıllık tasarruf gerçekleşecek. MESKİ’yi Macit Özcan Spor Tesisleri içerisindeki bir alana taşıyacağız. Ayrıca burada da 40 kiralık aracı iade ettik, 14 resmi araç ve iş makinesini de büyükşehirde olduğu gibi havuza aldık. Araç kiralarında da yıl sonuna kadar 1 milyon 600 bin TL yıl sonuna kadar tasarrufumuz olacak. Büyükşehirde 124, MESKİ’de 54 olmak üzere toplam 178 araç kiraladığımız firmaya iade edildi. 
Ayrıca MESKİ daha etkin ve verimli çalışabilmesi için kamu kurumları ile bir eşgüdüm içerisinde çalışmak zorunda. Arkadaşlarımıza da rica ettik. İlçe belediyelerimiz ile de ilişki halinde olmaları için arkadaşlarımıza rica ettik. Bu MHP’lidir. AK Partili’dir fark etmiyor bizim için. Eşgüdüm halinde çalışın, mutlaka o ilçeye gittiğiniz zaman belediye başkanlarını ziyaret edin, iyi ilişkiler içerisinde olalım.

KAYIP-KAÇAK ORANI AZALTILACAK
Öte yandan su kaçak kayıp oranlarını azaltılması için de çalışacağız. Suyu iç eden, bedava kullanmaya yeltenenler var, yoksul-fakir insanları ayrı tutuyorum, hayat öyle acımasız ki zorunluluktan bazı şeyler yaptırabiliyor ama benim kast ettiğim kimseler farklı. 
Birde ishale hatlarının yarattığı kayıplar var ki bunun oranı yüzde 45’leri bulmuş durumda. Bunları azaltmamız zira AB’de bu oran yüzde 15. Bunları azaltmak zorundayız çünkü sizin cebinize yansıyor, bizim de elektrik tüketimimizi arttırıyor. Kanalizasyondan arıtmaya giderken bu sular gereksiz kaçak kaynaklardan yüklenme oluyor ve elektrik tüketimiz artıyor, sizinde biz bunları cebinize yansıtıyoruz. Bunun için su faturaları her geçen gün şişiyor. Bunun içinde özel bir ekip oluşturdu arkadaşlarımız.
Ayrıca kartlı ve uzaktan okumalı sayaç uygulanması analiz ediliyor. Buda çok önemli. Daha teknolojik yöntemler. Bunu da hayata geçireceğiz. Mezitli Atıksu arıtma Tesisi ile Haziran ayı sonunda devreye giriyor. Orada da bazı sıkıntımlar ar ama yüklenici firmayı sıkıştırıyoruz. O hinterlandan kanalizasyon anlamında çok büyük sıkıntılar yaratabilir. 
Yine MESKİ’ni stratejik planı Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlayacağı plan çerçevesinde hazırlanacak. 

SU FATURALARINA İNDİRİM GELİYOR
Öte yandan su faturalarında indirim olacak. Belli bir kitleyi kapsıyor, oran da belli. Ama biz bunu 20 Mayıs’ta yapılacak MESKİ genel kurulunda karara bağlayacağız. Buna kimsenin, hiçbir meclis üyesini yok demeyeceğini düşünmüyorum. 
Büyükşehir’de olduğu gibi iç denetim ve teftiş kurulunu MESKİ’de de görevlendirdim. Kendi alanları içerisinde birçok sıkıntılı gördüğümüz konularda hem iç denetim başlatıldı hem de bazı spesifik konularda da teftiş kurulunu göreve davet ettim” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA