PAMUK ÜRETİCİSİNE PRİM DARBESİ!


 

Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmak istemiyle verdiği soru önergesinde pamuk üreticisine prim darbesini eleştirdi.

Haber Merkezi

Beyaz altın olarak bilinen pamuğun; tekstil, yem sanayi, yağ, dokuma gibi birçok kalemin ana hammaddesi olduğunu anımsatan Sıdalı, Bundan 30 yıl öncesine kadar dünyanın sayılı pamuk ihracatçılarından birisi olan Türkiye’nin günümüzde pamuk ithalat giderinin 2 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

"ÇİFTÇİ BANKALARIN ELİNE DÜŞECEK"
“Üretimi arttırarak ithalatı düşürmek dururken, destek primlerinin düşürülmesi kabul edilebilir bir durum değildir” diyen Milletvekili Sıdalı, “Alınan bu karar, pamuk üretiminde yüzde 30’a varan bir hak ve gelir kaybı doğuracaktır. Yaşanan bu ‘dekara verimi düşümü’ çiftçimizin borçlarını dahi ödeyememesine ve bankaların eline düşmesine sebep olacaktır. Ziraat Odalarının öngörülerine göre 2019 yılı pamuk ekim alanlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 35-40 oranında azalma yaşanacaktır. 2018 yılında pamuktaki üretim maliyetinin yüzde 56 arttığı gerçeği de hesaba katıldığında ülkemizdeki pamuk üretiminin durma noktasına geleceği bir gerçektir” dedi. 

DESTEKLEME PRİMİ NEDEN DÜŞÜRÜLDÜ?
Sıdalı bu bilgiler çerçevesinde şu sorulara yanıt istedi; “Bakanlığınız tarafından daha önceki yıllarda pamukta ‘dekara verim’ destekleme miktarı 650-700 kilogram iken ne gerekçe ile 430-500 kilograma  düşürülme kararı alınmıştır? Alınan bu kararın amacı nedir? 
Bu düşürme kararından dolayı üreticinin yüzde 30 oranında gelir kaybı yaşayacağı iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise üreticilerin bu hak ve gelir kaybının telafi edilmesi için bir çalışma var mıdır? 
Üreticilerimizin hakları olan ve son anda alınan bir kararla düşürülen 2018 pamuk primleri halen ödenmemiştir. Bu gecikmenin sebebi nedir? Hem primi düşürüp hem de düşürülen primi dahi ödememekle amaçlanan nedir? Çiftçilere prim ödemesi takviminiz ne şekildedir? 

"ÜRETİMDE ARTIŞ VARDI!"
Döviz kurlarındaki dengesizlikten dolayı artan girdi maliyetleri neticesinde ülkemizde pamuk üretim maliyetlerinin yüzde 56 arttığı Ulusal Pamuk Konseyi tarafından tespit edilmiştir. Yüksek girdi fiyatlarına karşı çiftçimizi ayakta tutabilecek herhangi bir projeniz mevcut mudur? 
Bir dönemin pamuk cenneti olarak bilinen ülkemizde bakanlığınız tarafından planlanan bir sürdürülebilir pamuk üretim politikası mevcut mudur? 

"PAMUK İÇİN NE YAPTINIZ?"
Tekstil ve hazır giyim sanayi yüzde 60’ın üzerinde bir oranla pamuk hammaddesine bağımlıdır. Ülkemiz de üretim ile karşılayamadığı pamuğu ithal etmek zorunda kalmaktadır tekstil sanayindeki üretim maliyetlerini ve dışa bağımlılığı azaltmak için bakanlığınızın yerli pamuk üretiminin miktar ve kalitesini arttırmak gibi bir çalışması var mıdır? 
Bakanlığınız tarafından yürütülen lisanlı depoculuğu arttırma projesi var mıdır? Lisanlı depoculuk konusunda devlet tarafından verilen herhangi bir teşvik mevcut mudur? 
Bakanlığınız tarafından hazırlanan Azaltılmış Toprak İşleme, Hassas Tarım gibi tekniklere geçiş projeleri mevcut mudur? Eğer mevcut ise bu projelerden faydalanan çiftçilerimizin sayısı kaçtır? 
GDO’suz Türk Pamuğu kalite kimliği kullanımı konusunda Bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA