ÜSTÜNÜ KAPATMAYIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÜSTÜNÜ KAPATMAYIN!


 

Akkuyu’daki nükleer santral inşaatının emelinde iki kez çatlama meydana geldiği iddiasının Rus şirket tarafından yalanlanmasına karşın Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ısrarlı: “Üstünün kapanmasına izin vermeyeceğiz”.

Haber Merkezi

Mersin’de yapımı devam eden santralin 1200 MW gücündeki birinci reaktörünün temel yapısı betonunda iki kez çatlama meydana geldiği inşaatı denetlemekle yükümlü Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından tespit edilmiş, ancak yüklenici şirket ROSATOM iddiayı yalanlamıştı.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin bir basın açıklaması yaparak santralin zemininde meydana gelen çatlaklarla gerekli tedbirler alınmadan inşaata devam edilmesinin yaratacağı tehlikeyi işaret etti.

“AKKUYU NÜKLEER SANTRAL TEMEL BETONUNDA ÇATLAK OLUŞMASI KONUSUNUN ÜSTÜ KAPATILMAMALIDIR”
Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yapılan açıklamada çatlakların kabul edildiğini işaret eden Koramaz, “Santralin temel yapısında kullanılan betonun yüksek kaliteli ve boşluk dolduran tipte olduğu açıklanarak temel yapısının tamamlandığı belirtilmiştir. Temel çatlağı haberlerinin devam etmesi üzerine, projeyi yürüten Rus Şirketi ROSATOM tarafından, temel yapısında çatlaklar oluştuğuna dair haberlerin doğru olmadığı yönünde ayrı bir açıklama yapılmıştır.

“AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ KAMU GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR TESİSTİR”
Bir kaza olması durumunda telafisi olanaksız büyük felaketlere neden olacağı bilinen bir gerçektir. Akkuyu da bir nükleer santrali kurulmasının gereksiz olduğu kamuoyunun büyük bir çoğunluğu tarafından yaklaşık 50 yıldır ısrarla dile getirilmektedir. Bu karşı çıkışa rağmen yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Santralinde temel çatlağı gibi ileride büyük yıkımlara neden olabilecek teknik hataların yapılmış olması kabul edilemez.
Basında yer alan haberlerde çatlakların TAEK tarafından tespit edildiği yer almaktadır. Dolayısıyla yürütücü şirketin yalanlaması bir anlam ifade etmemektedir.
Bilindiği gibi temel çatlağı çok önemli bir teknik konu olup gerçek nedeninin bulunup gerekli tedbirler alınmaz ise üzerine yapılacak yapının güvenilmez olmasına neden olur. Bir nükleer santralin temelinin güvenilmez olması ise kesinlikle kabul edilebilecek bir husus değildir ve bir felakete neden olacağı kesindir. Böyle bir felakete neden olunmaması için Akkuyu Nükleer Santrali yapım çalışmalarının durdurulması gerekmektedir.
TAEK bir kamu kuruluşudur. Haberlerde belirtildiği gibi eğer Akkuyu Nükleer Santrali temel yapısında bir çatlak tespit etmiş ise bu konuyu kamuoyuna açıklamalıdır. Sonucu büyük bir felaket olabilecek böyle bir konuda TAEK’in kamuoyuna doğru bilgi vermesi zorunludur. Bu konunun üstünün örtülmesine izin vermeyeceğimiz bilinmelidir” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA