ŞİRKET YER KONUSUNDA GERİ ADIM ATMIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ŞİRKET YER KONUSUNDA GERİ ADIM ATMIYOR!


 

Deniz kaplumbağalarının üreme alanında yapılması planlanan pop festivalinin ertelenmesi sevinçle karşılandı ancak şirket yer konusunda geri adım atmadı.

SONER AYDIN

Nesli tükenme tehlikesi alındaki Caretta Caretta, Yeşil Deniz Kaplumbağaları ve endemik Kum zambağının üreme alanı olan Davultepe/Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkında 5-6-7 Haziran tarihlerinde yapılması planlanan Pop Festivali ileri bir tarihe ertelendi. Erteleme kararı kentte sevinçle karşılandı ancak deniz kaplumbağaları için tehlike henüz geçmiş değil. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, festivali gerçekleştirecek firmaya alternatif olarak sundukları Soli Arena’da gerçekleştirdiği basın toplantısında süreç hakkına bilgi verdi. Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, CHP İl ve İlçe Örgütü temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açıklamada ihale sürecinin aksaklıklarla dolu olduğu belirtildi. 

“FESTİVALİN YAPILMASI DOĞA KATLİAMINA YOL AÇACAK”
Davultepe/Gümüşkum 100. Yıl Tabiat parkı işletmeciliğinin Orman Bakanlığı tarafından 2017 yılında özel şartname ile ihale sonucu özel sektöre devredildiğini dile getiren Başkan Tarhan, “İhale öncesi Orman ve Köy İşler Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’na bizzat tarafımdan; ihale koşullarının subjektif koşulları taşıdığını, özel işletmeciliğin sakıncalı olacağı, işletmenin Orman Bölge Müdürlüğünce veya Belediyemizce yapılmasının doğru olacağı iletildi.  Belirlenen 38 Bin TL muhammen bedelle Belediyemize verin dedik. Taleplerimiz kabul görmedi. İhale sonucu plaj işletmeciliği 780 bin TL’ye bir şirkete verildi. İhaleyi alan firma 5 Haziran 2019 Dünya Çevre Gününden başlayarak 3 gün sürecek olan “POPFEST” etkinliği için işletmeci Valilik ve Orman Bakanlığına başvurdu. Şartname hükümlerini yerine getirmek koşulu ile festivale izin verildi. Oysa 15 Mayıs – 15 Eylül tarihleri arası anaç CarettaCarettaların, Yeşil Deniz Kaplumbağalarının tam da yuvalama (üreme) dönemidir. Bu bölge yuvalama potansiyeli çok yüksek bir alandır. O kadar kalabalık insan kitlesinin, ışığın ve gürültünün bu alana vereceği zarar tartışılmazdır. Yavrulama dönemine ilişkin koşullar sağlanmadan bölgede festival yapılması doğa katliamına yol açacaktır. Yuvadan çıkacak olan yavru kaplumbağalar ve yuva içerisindeki yumurtalar tamamen zarar görecektir. Program tam da üreme dönemine denk gelmektedir” dedi. 

“ALTETNATİF YER TALEBİMİZ KABUL EDİLMEDİ”
Toplumda oluşan tepkilerin üzerine söz konusu firmaya alternatif yer önerdiklerini dile getiren Başkan Tarhan, “Konserin güneş festivali dönemi ve diğer zamanlarda sanatsal etkinliklerin sürekli yapıldığı bu alanda yani Pompeiopolis / Soli Arena’da yapılmasını ve bu alanda yapılması halinde Belediyemizce her türlü desteği de vereceğimizi bildirdik. Kaldı ki MEÜ Rektörlüğü de “Konserin güneş festivali dönemi ve diğer zamanlarda sanatsal etkinliklerin sürekli yapıldığı bu alanda yani Pompeiopolis / Soli Arena’da yapılmasını ve bu alanda yapılması halinde Belediyemizce her türlü desteği de vereceğimizi bildirdik. Kaldı ki MEÜ Rektörlüğü de “Konserin Mezitli Belediyesi’nin göstereceği başka bir mekanda yapılması ulusal mevzuatımız ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalarla koruma yükümlülüğünde olduğumuz CarettaCaretta ve Yeşil deniz Kaplumbağaları için hayati önem taşımaktadır” şeklinde ki Bakanlığın Ulusal Bilim Komisyonu Üyesi ve MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene raporunu 29 Mayıs 2019 tarihinde belediyemize iletmiştir. 100. yıl Plajı Mersin’in nadir tahrip edilmemiş kumsallarından birisidir. Deniz kaplumbağalarının yanında bu alan nesli tehlike altında başka bir endemik canlı olan Kum Zambağının da yayılım alanını ve habitatını oluşturmaktadır. Diğer taraftan bölgede yüklenicinin İmar Kanunu ve Yönetmeliği ile Kıyı Kanunu ve Yönetmeliği ile ilgili diğer yasalara uymak zorunda olduğu da bir gerçektir. Bu durumları da içeren olumsuz yazımız Mersin Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirilmiştir. Tam da 5 Haziran Çevre Günü’nde yapılacak pop festivalinin bu alanda yapılması önerimiz kabul görmedi. Mersin ve Türkiye genelindeki yazılı ve görsel basının bazı STK’ların, bazı siyasi parti temsilcilerinin, sanatçıların ama herşeyden önemlisi halkın duyarlılığı ve tepkisi üzerine dün akşam itibari ile Pop Festivalinin 5 Haziran’da yapılmayacağı, iptal edileceği tarafımıza bildirilmiştir” ifadesini kullandı.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA