AKDENİZ’DE İŞÇİLERE ‘SENDİKANI DEĞİŞTİR’ BASKISI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ’DE İŞÇİLERE ‘SENDİKANI DEĞİŞTİR’ BASKISI


 

DİSK Genel-İş Şube Başkanı Göksoy, HDP’den AKP’ye geçen Akdeniz Belediyesi’nde işçilerin DİSK’ten Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasına geçmesi için baskı yapıldığını iddia etti.

SONER AYDIN

DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, HDP’den AKP’ye geçen Akdeniz Belediyesi’nde yaşanan sendika değiştirme baskısına dair açıklama yaptı. DİSK Genel-İş Şube binasında gerçekleştirilen açıklamaya HDP’li ve CHP’li meclis üyeler, partilerin il ve ilçe başkanlarının yanı sıra çok sayıda sendika temsilcisi katıldı. Burada işçiler adına açıklama yapan Genel-İş Şube Başkanı Göksoy işçilere toplantıya gidilmemesi noktasında baskı yapıldığını öne sürdü.

SENDİKA DEĞİŞTİRMEYENLER İŞE GELMESİN BASKISI
Daha önce de belediyeye atanan Kayyum yönetimi tarafından işçilerin DİSK’ten istifa ettirilme çabası içine girildiğini dile getiren Göksoy, “Ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Akdeniz Belediyesi’nde 20 yıldan beridir örgütlediğimiz Toplu İş Sözleşmeleri yaptığımız  üyelerimiz özellikle Akdeniz Personel Ltd.Şti’nde Bakanlıkça onaylanmış Anayasal hakları olan Toplu İş Sözleşme yetkileri hiçe sayılarak 1 Nisan’dan  bugüne kadar ki süre içerisinde Belediye Başkanının talimatını uyguladığını söyleyen başkan yardımcısı Mustafa K. tarafından çavuş, amirler ve işyerleri temsilcilerini toplayarak ‘en başta siz istifa edeceksiniz, istifa etmeyenler işe gelmesin diyerek’  Baskıyla Genel İş Sendikasından istifa ettirilip Hak İş ‘e bağlı  Hizmet İş Sendikasına üyelik yaptırılması talimatı verilmiştir. Belediye yönetimi adına görüştüğümüz Başkan Yardımcısı tarafsız olacaklarını söylemelerine rağmen sözlerinde durmamış baskıyı daha da artırarak üyelerimizi tek tek çağırıp işi ile Ekmeği ile terbiye etme girişiminde bulunmuşlardır. Elimizde görüntüleriniz var, siyaset yapıyorsunuz, Başkana hakaret ediyorsunuz, gibi asılsız mesnetsiz suçlamalarla istifa etmeyen üyelerimize de bu şekilde basınç altına almaya çalışıyorlar. İşçiyi insan olarak değil iktidar olabilmenin nesnesi olarak, bir araç olarak gören anlayışın geldiği bu aşamayı da ibretle ve unutulmamak üzere tarihe not olarak kaydediyoruz, yasal zeminde gereğini de yapacağız. Türkiye işçi sınıfı iktidarların iktidar aracı olmaktan çıkarak siyasetin ve toplumsal gelişmenin öznesi konumuna mutlaka gelecektir” dedi.

“SENDİKAL HAK, EVRENSEL BİR HAKTIR”
Sendikal hakların günümüzün en önemli ve evrensel kolektif haklarından biri olduğunu vurgulayan Göksoy, “Her ne kadar tüm dünyada siyasal iktidarlar ve işverenler işçilerin sendikal haklarını zayıflatmak ve ortadan kaldırmak isteseler de bu haklar artık evrensel hukukun teminatı altındadır. Bu hakları içselleştiremeyen iktidarlar ve işverenler bulundukları toplumu çağdışına sürüklemektedirler. Ülkemizde de sendikal haklar hükümetler ve işverenlerce baskı altına alınmak istenmektedir. Bunun sonucu olarak işçi sınıfı üzerinden toplumsal gelişmeye ket vurulmak istenmektedir. İşçilerin işbaşında yaralanmasına, ölmesine bir sendikal politika olarak karşı çıkmak suç olmaktadır; asgari ücretin asgari refah ücreti olmasını savunmak; işsizliğin son bulmasını istemek; işçilerin toplu sözleşme haklarını savunmak; grev yasaklarına karşı çıkmak suç olmaktadır. İşçi sınıfı için hak, hukuk, eşitlik ve adalet istemek bozgunculuk olarak sunulmakta ve sendikal haklar hedef tahtasına yerleştirilmektedir. Bu yaklaşım işçi sınıfının toplumsal açıdan gelişmesini, siyasete ağırlık koymasını engellemek isteyenlerin boş hayalleridir. Bu hayallerle siyaset yapmanın nafile olduğu da görülecektir. Bu yol çıkmaz sokaktır. Sendikalar, sendikal hakları tüm boyutlarıyla güçlü bir biçimde sahiplenmeli ve işverenlerin işçilerin sendikal haklarına müdahalesine kapı açacak girişimlerden kaçınmalıdırlar. Bunun aksine davranan sendikalar sendika olma vasıflarını yitirecek ve iktidar desteğiyle tırmandıkları tepelerden hızla aşağılara yuvarlanarak yok olacaklardır. Uyarıyoruz! Buradan tüm sendikalara sesleniyoruz: Sendikal haklara saygı gösterin, işçinin sendika seçme özgürlüğünü elinden almayın. Gerekirse seçim sandığını ortaya koyalım işçiler kendi sendikalarını seçsinler, yetkili sendika referandumla belirlensin. İşverenlerin ve siyasi iktidarların işçi sınıfı iradesine müdahale etmelerini engelleyelim. İşveren ve iktidar gücünü kullanarak sendikacılık yapmayı tarihe gömelim. Buradan belediyelerde çalışan tüm işçilere sesleniyoruz: İradenize ipotek koymaya çalışanlara karşı çıkın, baskı ile şu veya bu sendikaya üye olmayın. Sizi baskıyla, tehditle ve korkutmayla herhangi bir sendikaya üye olmaya zorlayanlar Türk Ceza Kanunu’na göre suç işlemektedirler. Buradan Akdeniz  Belediye Yönetimine sesleniyoruz: İşçilerin sendika seçme özgürlüğüne ve sendikal haklara saygı gösterin.Başta Akdeniz Belediye Başkanı olmak üzere Belediye Meclis Üyelerini ve Mersin Kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

PARTİLERDEN İŞÇİLERE DESTEK
Öte yandan açıklamaya katılan CHP İl Başkanı Adil Aktay ve HDP İl Başkanı Mustafa Işık, işçiler üzerindeki sendikal baskıya tepki gösterdi. İşçilerin yanında olduklarını vurgulayan il başkanları, belediye yönetimine duyarlılık çağrısı yaptı.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA