“KENT İÇİN ÇALIŞIN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KENT İÇİN ÇALIŞIN!”


 

Mersin’de bir araya gelen çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Büyükşehir Belediye Meclis üyelerine seslendi: “Enerjinizi kent için harcayın!”

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaşanan ‘gruplaşmalara’ kent kamuoyundan tepki geldi. Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri belediye meclisinde yaşanan ayrışmalara son verilmesini istedi. Sivil Toplum Kuruluşları adına açıklama yapan Sosyal Demokrasi Derneği Başkanı Fatma Yüksel Akın, Mersin'in hak ettiği yaşam kalitesine kavuşmasının, kentin sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve birçok konuda yaşadığı sorunların hızla çözülmesine bağlı olduğunu söyledi.

“KENT PLANLAMASI KAMU YARARI ODAKLI BİR ŞEKİLDE YENİDEN ELE ALINMALI”
Kentteki sorunların aşılması için, seçilmiş belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin,  halkın, muhtarların, dernekler, sendikalar ve meslek örgütlerinin katılım ve denetimini sağlayacak bir yönetim anlayışı içerisinde olması gerektiğini ifade eden Akın, “Bizler bu anlayışla kentlere ilişkin sorumluluğumuzu yerine getirmeyi, kentlerin daha yaşanabilir niteliklere kavuşması için mevcut yerel yönetimlere katkı sunmayı hedeflemekteyiz. Mersin'in  daha yaşanabilir bir kent olması için öncelikli önerilerimiz şunlardır; kent planlaması kamu yararı odaklı bir şekilde yeniden ele alınmalı. Sağlıklı bir çevre, nefes alan bir kent için düzenlemeler yapılmalı. Başta evsizler olmak üzere beslenme ve barınma ihtiyacı olanlara (öğrenciler için belediye yurt ve öğrenci evleri açılması da dahil olmak üzere) bu imkanlar sağlanmalıdır. Sosyal hizmet ve yardımlar başta olmak üzere, halkın yaşam ve çalışmasını kolaylaştıracak, geleceğini garanti altına alacak bütün hizmetler belediyelerin başlıca faaliyet alanı olmalıdır. Her yoksul emekçi ailesinin faydalanacağı düğün ve taziye salonları açılmalıdır. Halk sağlığı hizmetlerinin tüm kent halkına eşit şekilde bir şekilde ulaşması belediyelerce garantiye alınmalıdır. Çocuklar için kreş ve yuva, yaşlılar için huzurevleri açılmalıdır. Kent kimliği ve kültürel miras korunmalı. Engellilerin yaşamını esas alan bir kent yaşamı için düzenleme yapılmalıdır. Etkili kentsel güvenlik sistemleri kurulmalı. Yerel yönetimler, eğitim alanı da dâhil olmak üzere, kültür-sanat hayatının geliştirilmesi için, bu alana yatırım yapılmalı ve bu alanda faal kişi ve kurumlardan halka hizmet için yararlanmalıdır. Kent gençliğinin sosyal, eğitsel, kültürel ihtiyaçları karşılanmalı ve gençliğin temsiliyetinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Başta kadınları ve gençler olmak üzere mahalle halkının kültürel, sanatsal ve kişisel gelişimlerine katkı sunacak ve yan yana gelerek dayanışma duygularını teşvik edecek mahaller kültür evleri açılmalıdır. İsrafa son verilip kaynaklar sadece halk yararına kullanılmalı. Yolsuzluklara imkan tanımayacak, şeffaf bir ihale sistemi hayata geçirilmeli. Kadınların her alanda eşit haklara sahip olması ve eşit temsili sağlanmalıdır. Kadınların toplumsal hayata katılımının önünde önemli bir engel olan cinsiyetçi işbölümü engellenmelidir. İşbölümünü toplumsallaştırarak ortaklaştırmak için sosyal tesisler (kreş, çamaşırhane, atölye ve üretim alanları vb) açılmalıdır. Kadınların ev içi şiddete karşı güçlenmesini ve korunmasını sağlayacak mekanizmalar (kadın dayanışma merkezleri, sığınma evi, kadın eğitim merkezleri) kurulmalıdır. LGBTI’lilerin sorunları ile ilgilenip, katılımcı olmalarını olanaklı kılan bir anlayış sağlanmalı. Sokak hayvanları ve tüm canlılar için güvenli bir kent ortamı oluşturulmalıdır” dedi.

“BAŞARI İÇİN LİYAKATA DAYALI ANLAYIŞIN HAKİM OLMALI”
Başarılı olabilmek için yerel yönetimlerin yeniden yapılanması,  seçilmiş organların etkin çalışması,  mali kaynakların tasarruflu kullanılması, insan kaynakları alanında liyakata ve sürekli eğitime dayalı anlayışın hakim olması gerektiğini ifade eden Akın, “Ne var ki, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından, geçmiş dönemden kalan borçlar nedeniyle, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yeterli hizmeti üretmekte güçlük çekebileceği, kimi önemli aksamalar yaşanabileceği görülmektedir. Bu sorunların aşılması ve Mersin halkına etkin hizmet sunulması için Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut ekonomik kaynaklarına ek olarak yeni kaynaklara ihtiyacı vardır. Mersin halkına hizmet etmek için Mersin halkının oylarıyla seçilen değerli Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin de bu durumun bilincinde olduğuna inanıyoruz. Tüm Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerini, bu sorumlulukla hareket etmeye, yeni ekonomik kaynaklar yaratılarak Belediye hizmetlerinde bir aksama yaşanmaması için gereken kararları almaya çağırıyoruz” diye konuştu.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA