MEZİTLİ’YE ‘IRKÇILIK’ TEPKİSİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MEZİTLİ’YE ‘IRKÇILIK’ TEPKİSİ!


 

Mezitli Belediyesi, ilçede Suriyelilere yönelik ilk olarak nargile denetimi yaptı ardından da ı kağıt toplama araçlarına da el koydu. Belediyenin bu uygulaması ‘ırkçılık’ tepkisi çekti!

HEDİYE EROĞLU

Sık sık ilçesindeki yoğun Suriyeli nüfusundan dert yanan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın Suriyeli kağıt toplayıcılarını engellemesi ve nargile satışına yönelik denetimleri ‘ırkçılık’ tepkisi çekti. 

İLK İŞ NARGİLE DENETİMİ!
Mersin’in Mezitli İlçe Belediyesine bağlı zabıta ekipleri ve İlçe Emniyet ekiplerince özellikle Suriyelilerin gelmesiyle kullanımı yaygınlaşan nargilelere yönelik denetimler artırıldı. 
Bu kapsamda Mezitli Zabıta Müdürlüğü ve Mersin Emniyet Müdürlüğü Ekipleri, nargile tütün mamülü satış ve sunumu yapılan işletmelere ortak uygulama yaptı.
Özellikle Suriyelilerin gelmesiyle birlikte Mersin’de kullanımı artan nargilenin sunum ve satışının yapıldığı işletmelere uygulama yapan Mezitli Zabıtası, nargile ekipmanlarına tutanak tutarak el koydu.
Mezitli Zabıta Müdürlüğünce yapılan açıklamada, “Mezitli Zabıta Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü Ekipleri ile ortaklaşa yapılan uygulamada, nargilelik tütün mamulü satışı ve sunumu yapan işletmelere ait nargile sunum ekipmanları, tarafımızca müsadere edilerek işletmeler hakkında ekiplerimizce işyerlerine, tutanaklar tanzim edilmiştir” ifadeleri kullanıldı. 

KAĞIT TOPLAYICILARA OPERASYON!
Nargilelere denetimin ardından Suriyelilerin önemli geçim kaynaklarından olan kağıt toplayıcılara yönelik de denetim yapan Mezitli Belediyesi Zabıta ekipleri, kağıt toplayıcıların araçlarına el koydu. 
Belediyenin uygulamaları özellikle sosyal medyada büyük tepki çekti. Çok sayıda vatandaş “Nargile ve çek-çeklerini ellerinden alarak mülteci sorununu çözemezsiniz” yorumları yaparken, Mezitli Belediyesi, daha çözüm ve insan odaklı işler yapmaya çağrıldı. 

SURİYELİLER İÇİN PİLOT BÖLGE SEÇİLMİŞTİ!
Öte yandan Mezitli Belediyesi önceki gün yayınladığı basın bülteni ile göçmenler konusunda hayata geçirilen adaptasyon fizibilite çalışmalarında pilot bölge olarak seçildiğini duyurmuştu.
Proje kapsamında, göç krizinden ciddi boyutlarda etkilenen Türkiye’de, yerel yönetimlerin rezilyansını (dayanıklılığını) barışçılık ve kapsayıcılık ilkeleri çerçevesinde hem yerleşik topluluklar hem de göçmenler için kapsayıcı temel hizmetler sunmalarının desteklenmesi amaçlanıyor. 

TARHAN HER YERDE SURİYELİLER’DEN DERT YANIYOR
Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan meclis toplantısının ikinci birleşiminde Suriyeliler ile yaşanan sorunlar gündeme gelmişti. 
CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Gündem Suriyeliler. Mezitli’deki Suriyeli sayısı birçok şehre göre çok çok üzerinde. Belediyelerle ilgili bu konunun çok da boyutu yok. Ama yaz aylarının gelmesi ile deniz kenarlarında daha çok sıkıntı yaşanıyor. Sahillerde bir hayli sosyal, toplumsal sorunlara yol açılmakta. Ama bunların belediyeler ile ilgili alakası olmadığı bir gerçek. Belediyelere haksızlık yapıldığı düşüncesindeyim. Mezitli bölgesindeki sahilde düzenleme yapacaksınız ve bu konuyu düşüneceğinizi biliyorum. Bu konuda sizin düşünceleriniz nedir?” dedi.
Bunun üzerine söz alan Vahap Seçer ise Mersin’de resmi kayıtlara göre 200 bin, gayri resmi ise rakamlara göre ise 300 binini üzerinde Suriyeli olduğunu söyleyerek, “Bu önemli bir rakam. Mersin nüfusunun 1.8 milyon olduğunu düşünürsek onlarla 2.2 milyona çıkıyor ve her 5 kişiden birinin Suriyeli olduğunu görüyoruz. Bir çok ekonomik, sosyal, kültürel sorunlarla bizleri karşı karşıya bırakıyorlar. Bu doğal ve beklene bir sonuç ama bunları nasıl çözebilir, üzerinden gelebiliriz buna bakmalıyız.
Anayasa’ya göre bizim bir zümre, bir kişi ile ilgili özel bir tasarrufumuz olamaz. Filanca belediye ‘Suriyeli misafirleri plajlara sokmuyor’ kararı alıyor ama biz böyle bir karar alamayız. Bu insani olarak uygun değil, yasalara da aykırı. Gayri insani bir tutum içinde olamayız ama bir standarda oturtup denetim yapmamız lazım. Bu kentte yaşıyorsa belirli kurallar çerçevesinde yaşamını sürdürmek zorunda” demişti. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA