ÇAVUŞLU-YALINAYAK DERESİ ISLAH EDİLİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇAVUŞLU-YALINAYAK DERESİ ISLAH EDİLİYOR!


 

Mersin’de Üstü kapalı olan ve sel baskınlarına neden olduğu gerekçesi ile üstü açılan Çavuşlu Deresi ıslah ediliyor.

Haber Merkezi

Mersin’de Üstü kapalı olan ve sel baskınlarına neden olduğu gerekçesi ile üstü açılan Çavuşlu Deresinin  Yenipazar mevkisinde, geçtiğimiz aylarda ülkeyi yasa boğan üzücü bir kaza meydana geldi. Dereye düşen 9 yaşında ki bir kız çocuğunun ölümüne neden olan ihmal, bir ay önce göreve başlayan Akdeniz Kent Konseyi tarafından yeniden gündeme getirildi. Konsey, Çavuşlu Deresi ile ilgili ihmalin nedenlerini ve yetkililerden konu ile ilgili neler yapıldığını araştırdı. Konunun muhatabı DSİ 67. Şube Müdürlüğüne bir yazı yazan konsey, olay yerinde de inceleme yaptı. 

DSİ KONSEYE KAYITSIZ KALAMADI!
Dsi 6.Bölge Müdürlüğü 67.Şube Müdürlüğü konseyin çalışmalarına kayıtsız kalmayarak, Şube Müdürü Savaş Arslan tarafından gönderilen yazıyla söz konusu dereyle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. 
Arslan, yaptığı yazılı açıklamada Akdeniz ilçesi Gündoğdu ve Siteler Mahalleleri arasından geçen kanalda can kaybına yol açan elim kazalar olduğunu ve Yalınayak-Çavuşlu ve Siteler-Yenipazar derelerinde kurumca planlanan ıslah çalışmaları hakkında bilgi verilmesi ve önlem alınması istenildiğini söyleyerek, “Bilindiği gibi 29-30-31 Aralık 2016 tarihlerinde ilimizde gerçekleşen aşırı yağışlar sebebiyle oluşan sel sonucunda bazı dere yataklarında taşkınlılar meydana gelmiş, can ve mal kayıpları yaşanmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde, taşkının yoğunlukla derelerin üzeri kapalı olan kısımlarında gerçekleştiği tespit edilmiştir.

TAŞKINLAR NEDENİYLE DERENİN ÜSTÜNÜ AÇTIK
Yaşanan bu taşkınlardan sonra kurumumuz görüşü alınarak, Mersin Valiliği kararı ile önceki yıllarda üstü kapatılmış olan Çavuşlu deresi ve Yalınayak deresinin üzere; Başbakanlığın 2006/27 Sayılı ‘Dere Yatakları ve Taşkınlar’ konulu Genelgesi’nin 2.maddesinde; derelerin üzerlerinin kapatılması ile ilgili olarak ‘çeşitli kullanım alanları oluşturulmak maksadıyla derelerin üzeri zaruri haller münhasır olmak üzere DSİ Genel Müdürlüğü’nün izni alındıktan sonra gerçekleştirilecek işlemler hariç, kesinlikle kapatılmayacaktır.’ denilmesinden bahisle, ilgili belediye olan Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce açılmış ve ıslah edilmek üzere kurumumuza teslim edilmiştir.

DERE 12 MİLYON 959 BİN TLY’YE ISLAH EDİLECEK
Çavuşlu Deresinin üstü açılan kısımlarının biran evvel ıslahının yapılması için kurumumuz 2018 yılı yatırım programına alınarak ‘Çavuşlu Deresi Islahı 1.Kısım’ adıyla 17.12.2017 tarihinde çalışılmaya başlanılmıştır. Proje Bedeli 12 milyon 959 bin 658 TL olup, bugüne kadar 7 milyon 393 bin 172 TL harcanmıştır. İhale kapsamında 12 adet orta gerilim elektrik direği deplase edilmiş, 5 adet araç geçiş köprüsü yapılmış, 1219 metre beton kanal duvar imalatı tamamlanmış ve korkulukların montajı işleri devam etmektedir. Dere ıslah çalışmaları, planlanan iş programı çerçevesinde süresi içerisinde devam etmekte olup, dere üzerinde bulunan muhtarlık binasının Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılmasını takiben kalan 70 metrelik  beton kanal duvarlar ve 1 adet köprü yapılarak iş bitiş tarihi olan 25.09.2019 tarihinde 1.kısım ıslahı (genel vaziyet planında kırmızı ile gösterilen yerler) bitirilecektir.
Çavuşlu ve Yalınayak derelerinin ıslahı yapılan ve kalan kısımların (Çavuşlu Deresi 1120 metre ve 4 adet menfez, Yalınayak 2050 metre ve 8 adet menfez) ıslahının yapılması işi bölge müdürlüğümüz yatırım programına alınarak ‘Mersin-Akdeniz, Çavuşlu ve Yalınayak Dereleri Islahı’ adı altında 25.04.2019 tarihinde ihale edilmiştir. İhale değerlendirme süreci yasal süresinin tamamlanmasını takiben mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Akdeniz Belediye başkanlığı Koordinasyonu içerisinde ıslah çalışmalarına hemen başlanılacaktır” bilgisini verdi. 

NE OLMUŞTU?
Yerleşim birimlerinin ortasından geçen Yalınayak ve Çavuşlu derelerinin üzeri 17 ay önce açılmış, DSİ ile Mersin Büyükşehir Belediyesi arasındaki yetki karmaşasından dolayı 17 ay boyunca derelerin etrafında güvenlik önlemi alınamamıştı. Şevket Sümer Mahallesi’nde yaşayan 9 yaşındaki Hediye Orman ile 12 yaşındaki ablası Bahar Orman, dereye düşmüş, Bahar yaralı olarak kurtarılırken Hediye Orman kaybolmuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA