GÜNDEM: BORÇLANMA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÜNDEM: BORÇLANMA


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi seçim sonrası 3 milyar TL’yi aşan borcu nedeniyle tıkanırken Başkan Seçer’in, muhalefet engeline takıldığı için bir türlü alamadığı 349 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi için bugün ki mecliste yeniden görüşmeleri başlatması bekleniyor.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de 31 Mart seçimleri ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanlığını kaybeden Burhanettin Kocamaz, geride 3 milyar TL’yi aşkın borç bıraktı… Bu borç belediyeyi tıkarken yeni başkan Vahap Seçer, Kocamaz dönemine ait tarafsız denetçi ile inceleme yapılması taleplerine kulak tıkayarak, meclisten 340 milyon 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi istedi ancak Cumhur İttifakı’na takıldı. 
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısının birinci birleşiminde teklifi gündeme getiren Başkan Seçer, Cumhur İttifakı’nın Burhanetin Kocamaz döneminin araştırılması baskısı nedeniyle teklifi ertelemek zorunda kaldı. 
Tekrar komisyona gönderilen ve tekrarlanan İstanbul seçimlerinin tamamlanması beklenen teklif komisyonda bekletildi. İstanbul seçimlerinin tamamlanması ile bugün yapılacak
Temmuz ayı Olağan Toplantı Döneminin I. Birleşimi’nin en önemli gündem maddesi olması bekleniyor. 

SEÇER’İN CUMHUR İTTİFAKI’NI İKNA ETMESİ GEREKİYOR
Başkan Seçer’in istediği borçlanma yetkisi için Cumhur İttifakı’nı ikna etmesi gerekiyor zira Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde üstünlük Cumhur İttifakı’nın elinde. Mersin’de 8 ilçe belediyesini alan MHP büyükşehir meclisinde 31 sandalyeye ve 2 ilçe belediyesine sahip AKP 14 sandalyeye sahip. Böylelikle Cumhur İttifakı mecliste 45 sandalye ile temsil ediliyor. 
Kentte ikisi merkez olmak üzere 3 ilçe belediye başkanlığını kazanan CHP ise mecliste 28 sandalyenin sahibi olurken, İYİ Parti 3, HDP 2 ve DP’de bir sandalye sahip.

BORÇLAR KİMLERE?
Meclis her fırsatta ‘engellemeyin’ çağrısı yapan Vahap Seçer, belediyenin yaklaşık olarak 2 katrilyon, yeni parayla 2 milyarın (TL) üzerinde bir borç yükü olduğunu söyleyerek bunların dağılımını şöyle yapmıştı: “6 milyar bankalara olan ve 2026’ya kadar ödenecek borçlar. Hatta bunun önemli bir kısmı 2024 sonuna kadar ödenecek borçlar. Diğer taraftan da 500 milyon (TL) civarında piyasaya olan, tahakkuk edilmiş borçlar var devraldığımız dönemde. Ve 100 milyona (TL) yakın da henüz tahakkuku gerçekleşmemiş borçlar vardı. Üst üste bunları topladığınız zaman 2 milyarın üzerine çıkan bir borç yüküyle karşı karşıyasınız. Ve yaptığınız bütçe 2019 için 2 milyar 255 milyon lira… Yani aşağı yukarı bütçe kadar borç yükünüz var. Bu önemli bir miktar.
Diğer taraftan MESKİ’nin de (Mersin Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü) 740 milyon (TL) civarında borç yükü var. Onun da bütçesine baktığınız zaman, 500 milyon lira gibi bir bütçesi var. İkisini topladığınız zaman, her ikisi de Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ödeyeceği borçlar, biri bağlı kuruluşu üzerinden, diğeri belediye üzerinden, toplamda 3 milyar lira gibi bir borç yükü çıkıyor. Dolayısıyla bu matematiksel tablo karşısında belediyenin hiç de iç açıcı durumda olmadığını görürsünüz."

“BİR BAŞKANIN ÖNÜ KESİLMEMELİ”

Konunun ilk gündem geldiği Mayıs ayındaki meclis toplantısında destek verecekleri yönünde olumlu bir izlenim veren ancak oylamanın yapılması beklenen sonrasında ise ertelenen ikinci meclis toplantısına katılmayan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, bugünkü meclis öncesi önemli açıklamalar yaptı. İçel TV ziyaretinde önümüzdeki Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülmesi beklenen Vahap Seçer’e borçlanma yetkisinin verilmesi konusunda görüşlerini dile getiren Gültak, “Daha öncede komisyonlara sevk edilmesi konusunda tavrımı belirtmiştim. Hem CHP’li hem de HDP’li meclis üyeleri bizim Akdeniz Belediyesinde bu konularda yardımcı olmuşlardı. Bu noktada inşallah benim şahsi düşüncem! Bu konular henüz konuşulmadı ancak meclis olmadan mutlaka bir araya gelinecek. Büyükşehir’e yardımcı olunması konusunda kendi oyumu, yapılacak toplantılarda da bu şekilde kullanacağım. Bu konuda da arkadaşların gerekirse ikna edilmesi konusunda yardımcı olacağımı düşünüyorum. Sonuçta Büyükşehir’in borçlanmadan hizmet yapmasını beklemek doğru olmaz. Belediye Başkanının önünün kesilmesinin de doğru olacağını inanmıyorum. Ama şunu da söyleyeyim iki nokta var bu konuda. Birincisi, verilecek borçlanmanın mutlaka Mersin’deki küçük ve ortak ölçekli esnaflara verilmesi gerektiğini, onların nefes alması gerektiğini söylüyorum. Artı olarak, daha önceki dönemde Büyükşehir’de neler olmuş bunların da kıyasıya incelenmesini istiyorum” ifadelerini kullandı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA