MERSİNLİ ÇERKESLER’DEN DEV BULUŞMA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİNLİ ÇERKESLER’DEN DEV BULUŞMA


 

Mersin’de yaşayan Çerkesler, Yaz Şenliği’nde bir araya gelerek, Kafkas müzikleri ve dansları eşliğinde 7’den 70’e atalarını andılar. Çevre illerden ve Suriye’den Mersin’e gelen Çerkesler’in de katıldığı şenlik 500 kişilik dev bir buluşmaya dönüştü.

HEDİYE EROĞLU

Anavatanları Kafkasya'dan sürgün edilmelerinin 155'inci yıl dönümünde Çerkesler, Mersin’in bilinmeyen zenginliği Atlılar Köyü’nde kültürlerini yaşatma mücadelelerini sürdürüyor. Kuruluşunun 50’inci yılını kutlayan Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin haftasonu düzenlediği Yaz Şenliği’ne 500’e yakın davetli katılırken eski ismiyle Sadiye, yeni adıyla Atlılar Köyü, unutulmaz bir buluşmaya imza attı.

7’DEN 70’E ATALARINI ANDILAR
Çarlık Rusya tarafından 1864 yılında gerçekleştirilen sürgün ve soykırımın ardından başta Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine dağılan Çerkesler’in Mersin’in Toroslar İlçesi Atlılar Köyü’nde yaşayan torunları asimilasyona karşı kültürlerini yaşatmak için bir araya gelerek, duygu dolu anlar yaşadı.   
Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin, Sadiye Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen şenliğe Mersin’in yanı sıra Kayseri ve Adana başta olmak üzere çevre illerden Çerkesler de katıldı. 
Öte yandan Kafkasya’nın ardından ikinci defa yaşadıkları topraklardan savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kalan Suriye’den gelen Çerkesler’de piknikte yer alarak soydaşları ile kaynaştı. Kafkas müzikleri eşliğinde 7’den 70’e dans ederek atalarını anan Çerkesler, çeşitli aktivitelerin de yapıldığı organizasyon kapsamında yemekler yiyerek, eğlenceli vakit geçirdiler.

GÖNÜL BİRLİĞİ DUYGULANDIRDI
Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Güner Savrum, kısa bir konuşma yaparak, topluluğun duygularına adeta tercümen oldu. Savrum, “Bu alanı görünce, bu sevdayı, gönül birliğini, kalplerinizdeki coşkuyu, gözlerinizdeki ortak pırıltıyı görünce, sadece şunu söylemek istiyorum; hoş buldum, hoş bulduk…
Bir araya gelip kültürümüzü yaşatmak ve bizlerden sonra gelen nesillere kültürümüzü aktarabilmemiz için Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği olarak her yıl düzenlediğimiz ve artık geleneksel hale gelen Yaz Şenliği faaliyetimizi bu yılda yine bizleri büyük bir memnuniyetle misafir eden Sadiye Köyümüzde gerçekleştiriyoruz, emeği olanlara, katkı sunanlara teşekkür ediyoruz” dedi. 

KATKI SUNANLAR UNUTULMADI
Etkinlikte emeği geçenler, destek verenler de unutulmadı. Konuşmaların ardından Başkan Güner Savrum, organizasyonun sponsorluğunu üstlenen Haluk Bito, Sadiye Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Duman ve Sadiye Köyü Muhtarı Mutlu Özdemir’e katkı ve desteklerinden dolayı birer plaket verdi. 
Konuşmaların ardından ceug (Çerkes düğünü) eğlencesi ile piknik devam sona erdi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA