MERSİN’İN EĞİTİM HAFIZASI YOK EDİLİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN EĞİTİM HAFIZASI YOK EDİLİYOR!


 

Mersin’in eğitim hafızası Çankaya (Kurtuluş) İlkokulu yok olmanın eşiğine geldi. Kaderine terk edilen okul 1/5 binlik planlarda ticaret ve konut alanı olarak işaretlendi.

SONER AYDIN

Mersin kent merkezinde 95 yıl önce 1924 yılında yaptırılan, 3 Mayıs 1945’te ‘Kurtuluş Mektebi’ olarak eğitime açılan sonraki yıllarda ise Anadolu Lisesi ve ilkokul olarak faaliyet gösteren bina son olarak Çankaya İlköğretim Okulu olarak hizmet verdi. 1999 yılında 14 öğrenci ile Çankaya İş Okulu’na dönüşen bina, 2012/2013 öğretim yılında ise Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi oldu. Zihinsel yetersizliği olan öğrencilerin üretken ve mutlu bireyler olarak toplum hayatına uyumunu sağlamak için eğitim veren ve halen 150’yi aşkın öğrencisi bulanan okulda, 30 öğretmen ile tam gün eğitim veriliyordu. Yaklaşık 5 yıl boyunca zihinsel engelli öğrencilere hizmet veren okul bu günlerde kaderine terk edilmiş durumda. 

1/5 BİNLİK PLANLARDA TİCARET ALANI OLARAK İŞARETLENDİ
Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ilgisizlikten okul harabe bir hal aldı. Tescilli sit alanı olan okul,  Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı 1/5 binlik planlarda ‘ticaret ve konut alanı’ ilan edildi. Binlerce öğrenciye ev sahipliği yapan okulun kente yeniden kazandırılması için harekete geçen Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim, ticaret ve konut alanı kararının değişmesi gerektiğini söyledi. Mersin gibi tarihi yapılarını kaybeden bir şehirde bu tür binaların kültürel ve sosyal amaçlı kullanılması gerektiğinin altını çizen Erim, “Biz Mersin’de birçok yapıya sahip çıkamadık. Pek çok tarihi yapı oldubittiye getirilerek yok edildi. Bu yapı da bir oldubittiye getirilmesin. Bu kez Akdeniz’de tarihi bir yanlışa müsaade etmeyelim. Tarihi yapılarımızı koruma altına almamız lazım. İlk olarak burası planlarda ticaret ve konut alanı olmaktan çıkartılmalı. Akdeniz Kent Konseyi olarak Akdeniz Belediyesi’ne bir yazı yazdık. Buranın revizyon projelerinde sosyal ve kültürel alan olarak işlenmesini istedik. Belediyeden de olumlu dönüş aldık” diye konuştu.

“GÖZ YUMULMAMALI”
Akdeniz Kent Konseyi olarak, bir zamanlar Mersin’in en önemli İlkokulu olan bu binanın akıbetini araştırdıklarının bilgisini veren Mustafa Erim, “Maalesef Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5.000’lik planlarda bu alan Ticari ve Konut Alanı olarak işaretlenmiş olduğunu gördük. İçinde tescilli tarihi bir yapının bulunduğu alanın ticari ve konut alanı olarak belirlenmesi her geçen gün kaybettiğimiz tarihi yapılarımıza bir yenisinin eklenmesine neden olacaktır. Şehirde, bir tarafta sahipsizlikten dolayı bir çöküntü alanına dönüşen Tarihi Kent Merkezi’nin canlandırılması konuşulurken, bir tarafta da bu yapıların resmî planlamalarla yetkililer eliyle tahribine göz yumulmasını anlamak mümkün değildir. Göreve başlar başlamaz Koruma Amaçlı İmar Planını yeniden gündeme getirmemizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Akdeniz Belediyesinden resmî yazı talep ettiğimiz plan değişikliğinin takipçisi olacağız ve gelişmeleri Mersin kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA