BELEDİYELERE ‘KADIN DOSTU KENT’ İÇİN İMZA ÇAĞRISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BELEDİYELERE ‘KADIN DOSTU KENT’ İÇİN İMZA ÇAĞRISI!


 

Mersin’deki belediyelerin toplumsal eşitlik, katılımcı bütçe, verilen sözlerine yerine getirilmesi ile ilgili kırıklarla dolu karnelerine dair önemli açıklamalar yapan Ayşe Kaşıkırık, belediyelere ‘kadın dostu kent taahhütnamesi’ için imza çağrısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şubesi, Argüden Yönetişim Akademisi işbirliğiyle “Belediyeler için Entegre ve Kapsayıcı Stratejik Plan Hazırlama Rehberi” ini tanıtımı için kente gelen Proje Koordinatörü Ayşe Kaşıkırık, Mersin’deki belediyelerin karnelerini kamuoyuyla paylaştı.

Toplumsal eşitlik, katılımcı bütçe, verilen sözlerine yerine getirilmesi ile ilgili belediyelerin kırıklarla dolu karnelerine dair önemli açıklamalar yapan Kaşıkırık, Mezitli Belediyesi ile imzaladıkları ‘Kadın Dostu Kente’ sözleşmesini kentteki 12 belediye ile imzalamak için çağrı yaptı.

“BÜYÜKŞEHİR’İN PERFORMANS GÖSTERGELERİ CİNSİYETE DUYARLI DEĞİL”

Belediyelerin Stratejik Planları’nda toplumsal eşitlik ile ilgili hedeflerine dair sunumunda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi’nin hedeflerine değinen Kaşıkırık, “Mersin Büyükşehir Belediyesi 2019’un sonunda sona erecek Stratejik Planı’nda; kadını sosyal hayata dahil etmek, sosyo ekonomik hayatını desteklemek şiddete uğramasını önlemek için politikalar üretmek gibi somut hedefler belirlenmiş ama performans göstergeleri cinsiyete duyarlı değil.

Bu hizmetlerden faydalanan kadın erkek tespiti hatta kadın-erkek hangi yaş grubundakiler, mahalledekiler daha fazla yararlanmış bu de belli değil. Her mahallenin sosyo ekonomik özelliği farklıdır. Bazı mahallelerde etkinliklere hep aynı yaş grubundakiler giderken diğerleri hizmetlerden bihaber oluyor. Yani siz aslında o vatandaşlara dokunamamış oluyorsunuz ve o da eksik hemşerilik duygusuna kapılabiliyor. Sürecin içerisine dahil edilmeyen vatandaş aidiyet duygusunu kaybediyor bir dönem sonra belediye ile ilişkisinde.

MEZİTLİ’NİN SIĞINMA EVİ HEDEFİ NE OLDU?

Mezitli Belediyesi ise, özel ilgili grupları ve sosyal güçsüzlerin yaşamlarının kolaylaştırılması için hedefler koymuş. Kadın sığınma evi ve konuk evini hedef olarak koymuş, zaten stratejik planların tahmini bütçelerdin de bunlar yer almak zorunda. Bir diğer güzel hedef de kreş açılması, biliyoruz ki kadınların istihdamındaki en büyük engellerden birisi çocuklarını bırakacakları bir alan olmaması ve bu tür yerlerin ücretlerinin çok yüksek olması. Belediye içerisinde kreş açılmasına yönelik spesifik bir hedef belirlenmiş ki bu da çok güzel bir uygulama.

“YILSONUNA BAKTIĞIMIZDA ÇOK GÜZEL SÖZLERİN GERÇEKLEŞMEMİŞ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Akdeniz Belediyesi de, misyon ve vizyonunda eşitlikçi, özgürlükçü belediye olmaya yönelik ifadeler kullanmış. Emeğin koruduğu, ekolojik değerlerin yaşatıldığı, kadın odaklı bir belediye olmak istendiği ortaya konmuş.

Burada önemli husus şu; bir çok belediye çok somut, çok güzel şeyler ama yılsonuna baktığımızda çok güzel sözlerin gerçekleşmemiş olduğunu görüyoruz.

TOROSLAR’IN PLANINDA Kİ KADIN SIĞINMA EVİ AÇILMAMIŞ

Toroslar Belediyesi ise kültürel- sosyal belediyecilik anlayışını stratejik plan olarak  belirlemiş. Hedefleri de; kadınlar için sığınma evi, gençlik merkezleri gibi alanlar ile insanların sosyalleşme alanlarını arttırılmasını amaçlanmış. Kadın sığınma evi yapmak için de hedef konmuş ama açılmamış.

Kampanya döneminde stratejik sözlerin önemli olan uygulanıyor olması. Yoksa hepimiz çok güzel metinler yazarız. Ama ne kadar uygulanıyor bu önemli olan” dedi.

KADIN DOSTU KENT TAAHHÜTNAMESİNİ MERSİN’DE SADECE MEZİTLİ İMZALAMIŞ!

Ayrıca KA.DER olarak ‘Kadın Dostu Kent Taahhütnamesi’ projesini de başarıyla sürdürdüklerini açıklayan Ayşe Kaşıkırık, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Son 3 dönemdir seçim dönemi başkan adaylarının kapılarını çalıyoruz. Türkiye genelinde 81 belediye başkanı bu taahhütnameyi imzalarken Mersin’de bir tek Mezitli belediyesi imzaladı.

Bu taahhütnamede 13 madde yer almakta olup bu taahhüde imza atılması belediyeye yasal olarak bir yükümlülük vermiyor. Ama belediye bu imzayı atarak tüm süreçlerinde, eşitliği, katılımcılığı, şeffaflığı ve hesap verilebilirliği dahil ediyor mu? Ve bunları yıl sonunda raporlayıp, vatandaş ile paylaşıyor mu? Asıl amacı bu. Ve kadınların, kız çocuklarını farklı sosyal statülere sahip insanların da ihtiyaçları gözetiliyor mu? Bu taahhütnameyi imzalayan belediyelerin kapılarını dönem dönem çalarak, ‘siz böyle bir çalışmada bize taahhüt vermiştiniz, ne oldu?’ sorusunu yöneltiyor ve işbirlikleri yapıyoruz.

İstanbul’da Kadıköy, Ankara’da Çankaya belediyesi ile bu taahhütnameyi imzaladık ve çalışmalar yaptık. Beraber tüm çalışanları toplumsal cinsiyete duyarlı olmak ve katılımcı bütçeleme nasıl yapılacağı ile ilgili eğitim verdik. Daha eşitlikçi yerel yönetimler mümkün olabilir!”

KADIN DOSTU KENTLER TAAHHÜTNAMESİ NELERİ İÇERİYOR?

Kadın Dostu Kentler Taahhütnamesi'nde şu maddeler yer alıyor: Belediye Meclisinde ‘Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu’ kurmak. Belediyede ‘Kadın-Erkek Eşitlik Birimi’ kurmak. Belediye olarak kadınlara yönelik temel hakları gözetmek, uygulamak ve korumak. Kadın STK'ları ile kadın ve kız çocuklarının konumlarını güçlendirme konusunda işbirliği yapmak. Belediye stratejik planını yerelde kadınların ihtiyaçlarına uygun ve katılımcı biçimde hazırlamak. Yıllık olarak faaliyet raporlarında ve performans programlarında belediye hizmetlerini ve yapılan harcamaları 'Cinsiyete Duyarlı Veri' temelli ölçmeyi, etki temelli açıklamak ve dijital ortamda paylaşmak. Yerel Eşitlik Eylem Planlarını yerel paydaşlarla (Yerel kamu kurumları, üniversiteler, kadın STK'lar, sivil toplum kuruluşları, Yerel Gündem 21, Kent Konseyleri) ile birlikte hazırlamak ve uygulanmasını takip etmek. Belediye bütçesini ‘toplumsal cinsiyete duyarlılık’ ilkesini göz önünde bulundurarak hazırlamak. Kadın-erkek eşitliği konusunda bilgilendirici çalışmalar yürütmek. Belediye bünyesi ve faaliyetlerinde cinsiyetçi eğilim, ayrımcılık ve baskı ile mücadele etmek. Belediye bünyesinde ‘Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezleri’ kurmayı, ihtiyaca cevap verilecek şekilde ‘Sığınma Evi’ açmak. Yatırımlar ve faaliyetleri kadınların yerel düzeyde ihtiyaçlarını veri temelli açıklayan biçimde yapmak. Belediye hizmetlerini kadınların coğrafi, sosyal, ekonomik ve kültürel erişimine uygun şekilde sunmak.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA