“İŞÇİ ÇIKARMALAR DEVAM EDECEK!" | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İŞÇİ ÇIKARMALAR DEVAM EDECEK!"


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’ndeki işten çıkarmalarla ilgili Başkan Seçer’den, “Her kim olursa olsun, bakarız; faydalı olmuyor, zarar veriyor, proveke ediyor, işçi çıkarmalar devam eder. Yoksa bin hizmet üretemem, belediyeyi yönetemem” yanıtı geldi.

HEDİYE EROĞLU

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı Olağan Toplantı Döneminin I. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Yoklama ile başlayan toplantı gündem dışı 5 konunun gündeme alınmasının ardından idareden gelen konuların görüşülmesi ile sürdü. Yoğun gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste belediyeden işten çıkarmalar konusu öne çıktı.

“İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAYACAĞI MADDELERİ ÇOK MU ARIYORSUNUZ?”

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan MHP’li Mahmut Tat, özellikle son aylarda ki işçilerle ilgili hareketlerin gündem oluşturduğunu söyledi. “Sadece MHP’ye, Cumhur İttifakı’na destek veren işçiler anlamında konuşmuyoruz, zor şartlarda evine ekmek götüren işçilerimizin işini kaybetmemesini savunuyoruz” diyen Tat, “İşçi işe gelmiyor, savsaklıyor, amirine, başkanına hakaret edici ifadeler kullanıyorsa tutanak tutulur, gereken yapılır.
Fakat performans düşüklüğünden bahsediliyor. Performansa dayalı, ilgili yasa maddelerini bularak, işsizlik sigorta parası dahi alamayacak şekilde işçiyi sokağa atmak hangi vicdana sığar?

Bunu Vahap Seçer’in talimatı olarak düşünmüyoruz ama buradaki bürokratlara söylüyoruz, işsizlik maaşı alamayacağı maddeleri çok mu arıyorsunuz?

Okulun açılacağı gün ailede bir dram yaşanıyor, sayı önemli değil. Yasal düzende tartışılan performans konusu bahane gösterilerek arkadaşlarımızın işine son verilmesi bizi üzmüştür. Çünkü biz bir yandan işsizlikle mücadeleyi sadece genel iktidardan beklemek durumunda değiliz. Biz de bir şeyler yapabiliriz. Bizim komisyon olarak hazırlığımız var. Bir yerden işsizlikle mücadele ederek işe ihtiyacı olan binlerce arkadaşımız olduğu doğrudur, hepsine iş sağlama imkanımız yoktur. Ama belli bir oranda işsizlikle mücadeleye katkı sağlayacak bir çalışmayı bu meclisten çıkartabiliriz.

Esnafların biriken kira borçları ovar. Biriken borçların hukuki zeminde daha çok taksitlendirilmesi mümkün ise biz de buna taraftarız. Ama bunda soru işareti var ise gerekli mevzuata bakılarak bir çalışma yapılabilirse, binlerce esnaf meclisten sonuç bekliyor çünkü” dedi.

“1994’E GİRMEYİN ÇIKAMAZSINIZ”

CHP’li Ali Uyan, Mahmut Tat’a tepki göstererek, “Mahmut Tat’ın bugünkü geldiği durum beni mutlu etti, teşekkür ediyorum. Emekten yana, işçiden yana olduğunuzu bugün burada ifade ettiniz. Ne kadar güzel, mutlu oldum. Siyasete yeni katılmadınız, uzun  süredir mersin’desiniz. Bugün burada işçilerimizi, emekçilerimizi hatırladığınız için size sonsuz teşekkür ediyorum. Ama siyasetin içinde bu kadar vardınız da 13 Ağustos 2014’te, büyükşehirden atılan işçilerin sayısı bin 100 kişiydi. 2014’te Kurban Bayramı arifesinde emekçilerin nasıl işsiz bırakıldığını, kapının önüne konulduğunu hatırlıyorum. Keşke o günde çıkıp o meydanlarda o emekçi kardeşlerimizin yanına gelseydiniz, bu düşüncelerinizi orada da anlatsaydınız da ben de sizi alkışlasaydım. Bir dönem yapılanlara kulaklar tıkanacak gözler görmeyecek ama bugün bunlar söylenecek. 1994’e girmeyin çıkamazsınız”.

“SİYASİ GÖRÜŞLERE BAKACAK OLURSAK 600 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARMAM LAZIM”

Akdeniz Belediye Başkanı M Mustafa Gültak da, işçi çıkarmaların Türkiye’nin gündeminde olduğunu belirterek, “Alt nedenler azından bizlere verilirse biz de bilgi sahibi olmuş oluruz. Siyasi görüşlere bakacak olursak 600 kişiyi işten çıkarmam lazım. Kişilerin mezhebi, dinili, dili, ırkı beni hiç ilgilendirmiyor. Bu performans işlerini istersek biz de uygulayabiliriz. Her birinin başına bir kişi verir mobing uygularım ve 600 kişiyi işten çıkartırım.

Vahap başkanın bu konuda hassas olduğuna inanıyorum. Çünkü bir çok kesim bize gaz da vermeye çalışıyor. Burası ekmek kapısı değil, Çalıştıysanız partiniz için çalıştınız. Ama çalışan insanların da iyi süzülmesi gerek. Vicdanen rahatsanız, kamuyu da rahatsanız sorun yok. Aksi takdirde bunların hepsi gariban, mümkün mertebe çalıştırmaya bakalım. Bunları işten atmak kolay ama biz zorlayalım. Saygısızlık, işi yokuşa vurmak, siyaset yapmak affedilemez.

Mesele bu milletin hizmetini engellemekse gereğini yapalım. Bende belediye başkanıyım, benim üzerimde de baskılar var. Ama ben söz verdim ve sözümde de duruyorum. Bu konuda size güveniyorum, lütfen bunu tekrar süzgeçten geçirin” dedi.

“BİR BARDAK SUDA FIRTINA KOPARILIYOR”

Son olarak cevap veren Başkan Vahap Seçer ise bir bardak su da fırtına koparıldığını ve bunu anlayamadığını söyledi.

Son 6 ayda işe giren işçilerin çıkartılması için talimat verdiğini açıklayan Seçer, “Seçimlere girerken işçi almamak lazım” diyerek önceki dönem başkanı Burhanettin Kocamaz’a gönderme de bulundu. “Gelir gelmez MESKİ’den 110, Büyükşehir Belediyesi’nden 57 kişi işten çıkarıldı” diyen Seçer, “Ama en az 25-30 kişi tekrar alındı çünkü bazı alımlar hakikaten ihtiyaç olan noktalara alınmış. MESKİ’den 44, belediyeden 40 kişi  emekli olmuş, İstifalar olmuş.

Disiplin ile MESKİ’den 18 kişinin, 36 kişinin de büyükşehirden çıkışı verilmiş. Bu çıkışı hukuka uygun yapmıyorsak, hukuk yolları açık. Hukuk ne ise onu takip edeceğim.

Performans düşüklüğünde, MESKİ’den 36, büyükşehirden 0 kişi çıkarılmış.

Bu açıklamam; işçi çıkarmayacağım anlamına gelmesin. Burası benim babamın çiftliği değil. Kalifiye elemana ihtiyacım var. Park bahçeler sürekli benim gözetimim altında, daire başkanı benden bıktı çünkü temiz bir şehir istiyorum çünkü. Daire başkanı, ‘Çalışmıyorlar, çalıştıramıyoruz’ diyor. Kimisi zarar vermek için kimisi ‘zamanında siz çok ezildik’ diyormuş. ‘Bu meseleleri ucuz siyasete alet etmeyin’. Ben 2014’te milletvekiliydim. Bir sendikaya gittim, her gün gösteri yapılıyordu. Irkçılıktan, mezhepçilikten adam kayırmaya çok ağır suçlamalar yapıldı. Sendika başkanlarına; ‘Parti il başkanlarına nezaket ziyareti yapın, bu iş kavgayla şovla çözülmez’ dedim. Çalışan insanı ekmeğiyle oynanmasın” dedi.

“İŞÇİ ÇIKARMALAR DEVAM EDER”

Bir grup işçinin işten çıkarılması ile ilgili eylem yapması ve bu eyleme MHP’li belediye meclis üyelerinin de destek vermesini de eleştiren Vahap Seçer, “Seçimde kaybedenden eski siyasilere, görevde olana kadar herkes konuşuyor. Beni arayın bana ulaşın. Neden gidiyorsunuz oraya? Ben eleman çıkartırım. Sizin söylediklerinizi yapıyorsa ben onu belediyede tutamam. Vicdanıma güvenin. Kafayı yastığa koyduğum zaman uyuyorum. Benim ihtiyacım var çalıştıracak adam arıyorum, çıkar deseniz de çıkartamam.

Belediyeye zarar vermek için ellerinden geleni arkalarına koymuyorlar. Onları uyardım. 10 bin eleman çalışıyor, bu kadar işimiz var. Ben işi gücü bıraktım, siyasi görüşüm dışında çalışan garibanlara mı kafayı taktım?

Bireysel şikayetleri tek tek inceletirim, yanlış bir iş yapılmışsa gereğini yaparız. Ama onun dışında her kim olursa olsun,bakarız; faydalı olmuyor, zarar veriyor, proveke ediyor, işçi çıkarmalar devam eder. Yoksa bin hizmet üretemem, belediyeyi yönetemem” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA