DAİRE BAŞKANLIKLARI DÜZENLEMESİNE ‘MÜZAKERE’ TEPKİSİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DAİRE BAŞKANLIKLARI DÜZENLEMESİNE ‘MÜZAKERE’ TEPKİSİ!


 

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, belediyede yeni daire başkanlıkları kurulması ve bazılarının kapatılması ile ilgili teklif ‘yeterince müzakere yapılmayarak, oldu-bittiye getirilmesi tepkisiyle kabul edilmeyerek, komisyona gönderildi!

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında; Kadın, Mezarlıklar ve Makine İkmal Daire Başkanlıklarının kurulup, Engelliler ve Sağlık Daire Başkanlığı’nın birleştirilmesi ve İşletme İştirakler Daire Başkanlığı’nın kaldırılması ile ilgili teklife dair görüşmelerde gerilim yaşandı. 

“BİZ NEYİZ?”
Konunun ilgili komisyonda görüşülmediğini, oldu-bittiye getirildiğini savunan MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara, duruma tepki gösterdi. Topkara, “Daha detaylı incelenmeli. İleri bir tarihte bu konu gündeme getirilmeli. Bu konu hakkında bize bilgi verilmedi. Bu konular hep oldu bittiye getiriliyor. Komisyon toplanmadı, böyle bir komisyon kararı yok. Gündemin, konuların gerisinde kalıyoruz. Bun konuları çalışma imkanımız olmuyor. Toplantıya son bir dakika kala teklif getiriliyor. Meclis üyesi miyiz, neyiz?” dedi.  

“YANGINDAN MAL KAÇIRMIYORUZ”
Bunu üzerine Başkan Vahap Seçer, “Bu bir teşkilat şeması. ‘Oldu bittiye getiriliyor’ ifadesini reddediyorum. Grup sözcüleri ile beraber yaptığımız konuşmaya istinaden bu teklifi gündeme getirdim. Ben rica ettim. Bir stratejik plan hazırlıyoruz, bizim için önemli, bunu gündeme alalım.  Ben de siz de acemi siyasetçi değiliz. Geçtiğimiz birleşimde bu konu komisyona havale edildi. Komisyonun üyeleri var. İlgili daire gelir orada size açıklamalarda bulunur. Bizim haberimiz yok, son dakik geliyor, müzakere edilmiyor’ derseniz, bana haksızlık etmiş olursunuz. Bazı konularda özel toplantılar yapılsın, ikna oluruz’ deseniz haklısınız. Ama bir art niyet, oldu-bittiye getirme yok. 
Dolayısıyla siz anlayış gösterin bana, bunu gündeme alalım. Ara verir görüşürüz. Beni anlayışla karşılayın. Buradaki konularda çok aman aman birbirimizi, iktidar-muhalefet olarak etkileyecek konular değil. Geçmediği zaman benim açımdan dünyanın sonu değil geçtiğinde sizin için dünyanı sonu değil. Yangından mal kaçırmıyoruz” dedi.   

“SAHTE EVRAK” TEPKSİ!
Konuşmaların ardından Başkan Seçer’in oylamaya geçmek istenmesi üzerine Topkara, “Sahte evrakı nasıl oyluyorsunuz? Komisyon kararında meclis üyelerinin imzası var mı?Meclis üyelerinin değeri bu değil” diyerek durumu eleştirdi
Bunu üzerine toplantıya 5 dakika ara verildi. Aranın ardından MHP ve AKP’lilerle yapılan görüşmenin ardından; 2 daire başkanlığını birleştirilmesi ve Mezarlık, Kadın ve Makine İkmal Daire başkanlıklarının kurulması ile ilgili teklifin gündeme alınması oy çokluğuyla kabul edildi. 
Teklifin gündem maddesi olarak yeniden görüşülmesi ile ilgili yeniden söz alan Mehmet Topkara, “Yaptığımız istişare neticesinde bu konunun komisyona havale edilmesini istiyoruz” dedi. 

“İSTİŞARE YAPILMIYOR”
Vahap Seçer’in, “Neden kaynaklı?” demesi üzerine Topkara, “Yeteri kadar incelenemedi. Daireden de ilgili arkadaşlar bize öncesinde yeteri kadar bilgi vermedi. Bu konuyla ilgili toplantı yapılmadı. Çok detaylı bir yönetim şekli değişikliği var. Bununla ilgili bütçe, ödenek aktarmaları var. Bu konunu detaylı ve önemli olduğu belli. Teklifi okudunuz zaman çok sıradan bir madde gibi ama içeriğin ide çok şeyi barındırıyor. Belediyenin komple yönetimi ile ilgili bir oluşum var. Bununla ilgili daha önce bilgi verilmesi gerekiyordu. 
Örneğin daha önce bin TL’den bin 200 TL’ye öğrenci yardımları bugün meclise gelmedi. Oysa bu konu ilgili komisyonda görüşüldü ve bin 350 TL olarak kabul edildi ama meclise gelmedi. Öğrenciler bu haberi bekliyor. Buna benzer şeyler hep bizim dışımızda halledilince biz de inceleme yapmak için zaman istiyoruz. Bugüne kadar oylamalarda borçlanma hariç hiçbir konuya hayır demedik. İşiniz bundan sonra daha zor, mazeretiniz de kalmadı. Ama konuların istişare edilmesindeki yöntem hoşumuza gitmiyor. Bunun için bu konunu komisyona görüşülmesini talep ediyoruz. İstişare yapamadık” dedi. 

“KÖTÜ BİR UYGULAMA MI KALEME ALINMIŞ?’DİYE BİR ŞEY AKLINIZA GELMESİN”
Başkan Vahap Seçer, konuyu oylamada ısrar ederek, “Bundan sonra sizin dediğiniz gibi yaparız. Müzakereye daha açık oluruz. Bu konuyu ivedilikle görüşelim dememin nedeni stratejik plan. Ben yol almak istiyorum. Bu düzenlemede bir art niyet ya da ‘acaba bizim bilmediğimiz kötü bir uygulama mı kaleme alınmış, bu düzenlemeye konmuş?’diye bir şey aklınıza gelmesin. Burada yaptığımız yeni bir sistematik teşkilat şeması oluşturuyoruz. Kadın, Mezarlıklar ve Makine İkmal Daire Başkanlıkları kuruluyor, Engelliler ve Sağlık Daire Başkanlığı birleşiyor, İşletme İştirakler Daire Başkanlığı ortadan kalkıyor, bazı şube müdürlükleri birleşiyor, bazı yeni şube müdürlükleri ihdas ediliyor. Tüm bunları yapma amacımız manevra kabiliyetimizi arttırmak, daha seri karar vermek, daha akılcı işler yapmak, daha verimli olmak. Bunun dışında yaptığımız bir şey yok. Bunun gecikmesinin bize bir faydası yok. Bilakis ek mesai olacak. Bayın Topkara yanlış söylüyor ya da MHP grubu buna muhalefet ediyor demiyorum ama sizin üzerinde durduğunuz yöntem, bunu daha sonra tartışalım” diye konuştu.  

AKP’DEN MHP’YE DESTEK
Ancak AKP’li meclis üyesi Mevlüt Ekmekçi’nin de Topkara’ya destek vererek, “Biz Cumhur İttifakı olarak bu konuya dahil olamadık, onun için müdahil olamadık. Konunun detayını bilmediğimiz bir şeye evet demeyeceğiz. Bu tekrar komisyona gitsin, değerlendirilsin, ger gelsin. 

“İÇERİĞİNİ KONUŞMADAN KARŞI ÇIKMAK DOĞRU DEĞİL”
CHP’li meclis üyesi Ali Dinsever’in, “İktidarın her getirdiğine karşı çıkmak bu kentin yararına bir davranış biçimi değil” demesi üzerine Topkara ve Mahmut Tat tepki gösterdi. Dinsever ise “İdare bu kenti yönetirken elbette ki kendi örgüt şemasını oluşturacak ve bu şemayı meclis onayına sunacak. Bu konunun meclis onayından geçmesinin sebebi şu, arkadaşlar bunu yanlış anlıyor, burada bir rejim, yönetim değişikliği yapılmıyor. Getirilen örgütsel şemada gerçekten Türkiye’nin mahalli idari yapısında mevzuata aykırılık var ise tartışalım. Kadın Daire Başkanlığı kurulması nasıl bir tehlike yaratıyor konuşalım, tartışalım ve bu kent yararına bir sonuca verelim istiyoruz. Yoksa mesele, ‘iktidardan geldi buna karşı çıkalım, muhalefetten geldi iyidir’ demek değil. Ama daha içeriğini konuşmadan buna karşı çıkmak doğru bir yaklaşım değil. Bu kentin bunu bilmesi lazım. İdare mevcut şuandaki örgütlenme şemasına göre dahi kendi emenliğini kullanmak isterse bunun önünde hiçbir engel yok” dedi. 

AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya’nın da, “Bizim de sıkıntılı olduğumuzu konu, müzakere edemediğimiz, konulara hakim olamadığımız için komisyona gitmesini öneriyoruz. Zaten ekim ayı meclisinde gündeme gelecek” demesi üzerine Başkan Seçer, “Bu tartışmalar sonucunda ortaya çıkan tablo bizim bunu tekrar komisyonda görüşülmek üzere sevkini talep etmek. Gelinen yanıtlar karşısında Stratejik Planın gecikmesi durumunda sizleri olağan üstü toplanmaya çağırmak zorunda kalacağız” diyerek, ilgili teklifi komisyona sevk etti. 
Teklifin mecliste kabul edilmesi halinde 3 yeni daire başkanlığını kurulması 2 daire başkanlığının da birleştirilmesi ile Büyükşehir Belediyesinin daire başkanlığı sayısı 25’e çıkacak.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA