TARIMDA DURUM İÇLER ACISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARIMDA DURUM İÇLER ACISI!


 

Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği’nin konulduğu konferansta, üretim yerine ithalatın zirve yaptığı bir döneme girildiği belirtildi.

SONER AYDIN

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası işbirliğinde ‘Türkiye Tarım Politikaları ve Geleceği’ konferansı düzenlendi. Türk tarımının sorunlarının masaya yatırılacağı ve çözüm adına yol haritasının çizileceği konferansa, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Nejat Sin, çevre il ve ilçelerin oda ve borsa başkanları ile çok sayıda üretici katıldı.

“TÜRKİYE’DE ÜRETİCİNİN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR”

Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, tarımın en fazla bakan ve bürokrat değişiminin yaşandığı alan olduğunu söyledi. Bu neden tarımda devamlılık yakalanamadığını belirten Kızıltan, “Tarımda bir kafa karışıklığı yaşıyoruz. Tarımda üretim yerine ithalatın zirve yaptığı bir dönemdeyiz. Tarımda şimdi içeriğine bilmediğimiz bir politikaya doğru gidiyoruz. Merkezinde üretimin olmadığı bir projeyi gerçekçi bulmuyoruz. Türkiye’de üreticinin durumu gerçekten kötüye gidiyor. Bugün marketten aldığımız bir ürünü gönül rahatlığıyla yiyemiyoruz. Tarım, gıda ulusal meselemizdir. Milli savunma ne ise tarımın da aynı güvenlikte olması gerekiyor. Türkiye’nin ilk tarım Mersin’i agroparkını kurduk. Ülkemiz tarımı adına güçlü bir cephe oluşturmak hedefindeyiz. Daha az ilaçla daha sağlıklı üretim yapmalıyız. Girdi maliyetlerini düşürüp önce üretici ayağa kaldırmalıyız. Üretici ayağa kalkarsa tüketici de ayağa kalkar. Güçlendirmesi gerekenler üreticidir, çiftçidir” dedi.

“TARIMDA ORTA VE UZUN VADELİ PLANLAMA YAPILMALI”

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Nejat Sin, Türkiye’de tarım sektörünün üretim planlaması ve üreticilerin dağınık yapılanması gibi kendi içinde ortak sorunları barındırdığını söyledi. Bu sorunların çözümü noktasında günlük kısa süreli planlar yerine orta ve uzun vadeli tarım politikalarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Sin, “Üretimden tüketime her noktada oluşturacak planlama sorunun çözümünde etkili olacaktır. Tüm paydaşlarla koordineli çalışılmalı. Lojistik sektöründe de ambalaj sektöründe de iyiyiz ama üretim sektöründe yeterli değiliz. Girdi fiyatlarının makul bir seviyede olması lazım. Ancak böyle dünya ile rekabet edebiliriz” diye konuştu.

“MERSİN, TÜRKİYE’DE TARIMIN HEM MERKEZİ HEM DE YILDIZIDIR”

Konferansa konuk olarak katılan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Mersin’in birçok zenginliğe sahip bir kent olduğunu söyledi. Mersin’in çok önemli bir tarım merkezi olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Meyve üretiminde birincisiniz. Sebze üretiminde 3’üncü sıradasınız. Muz, mandalina, limon, portakal, çilek ve diğer pek çok üründe de lidersiniz. İşte bu yüzden Mersin, Türkiye’de tarımın hem merkezi hem de yıldızıdır. Çünkü Mersin, tarımsal üretimi, tarımdan nasıl para kazanılacağını Türkiye’ye öğreten şehirdir. Ülkemiz tarımsal hasılada Avrupa’da 1., dünyada 7. sırada. 384 milyar liralık bitkisel ve hayvansal üretimimiz var. Tarım ve hayvancılık sektörümüz, 18 milyar dolarlık ihracat, 13 milyar dolar ithalat yapıyor. Dış ticaret fazlası verdiğimiz ender sektörlerden biri. Ayrıca, hammadde ithal edip işleyerek, katma değeri ülkemizde kalacak şekilde, ihracat yapabiliyoruz. Mesela buğdayda, 2002-2018 yılları arasında, 15 milyar dolar değerinde 54 milyon ton ithalat yaptık. Ama buna karşılık, 27 milyar dolar değerinde 68 milyon ton mamul ihracatı gerçekleştirdik. Küçükbaş hayvan varlığında Avrupa’da birinci sıradayız. Büyükbaş hayvan varlığında ise Fransa’dan sonra ikinciyiz. Bunlar iyi olduğumuz alanlar. Ancak, tarım ve hayvancılıkta potansiyelimizin oldukça gerisinde kaldığımızın da farkındayız” ifadesini kullandı.

 

“İHRACAT RAKAMLARI DOĞRU DEĞİL”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun ihracata dair sözlerini eleştirdi. İhracat rakamlarının söylenenden farklı olduğunu belirten Başkan Seçer şunları söyledi: “Konuştuğumuz alan Türkiye’de her dönem sorunlar yumağı olarak nitelendirilen bir alan. Hangi iktidar olursa olsun en fazla zorlandığı alanın başında tarım sektörü gelir. Bakanlığın ismi değişir ama sorunlar hep aynı kalır. Sorunlar için çözüm önerleri var ama önemli olan bunları hayata geçirme kabiliyeti. Masanın iki tarafında olmak lazım. Tarım sektörü çok önemli bir sektördür. İstihdam payı en yüksek sektörlerden biridir. Bizim çözüm yollarını hayata geçirmemiz lazım. Mersin muazzam kaynaklara sahip bir kent ama sorunlar devam ediyor. Verilen rakamlar doğruluğu tartışılacak rakamlar. Türkiye’nin 3 milyar dolar ihracat fazlası verdiğine dair rakamlar çok doğru rakamlar değil. Biz gerçek rakamlar üzerinden gidersek, kurumların rakamları takla attırarak toplumu yanıtlamadığı bir takım doneler üzerinden gidersek doğru yolu bulabiliriz. 20 yıl önce Türkiye bakliyatta ihracatçı konumdaydı şimdi bakliyatta ithalatçı konumdayız. Avrupa pazarı ile rekabet edemiyoruz, sınır kapılarından ürünlerimiz geri dönüyor. İhracatçılarımız kan ağlıyor. 20 yıl önce faaliyette olan kaç ihracatçımız ayakta ona bakmamız lazım. Durum iç açıcı değil. Durum içler acısı bunu görmek lazım. Bizim hedef kitlemiz küçük aile işletmeleri. Saldım çayıra mevlam kayıra anlayışı var. Böyle tarımı kalkındıramayız. Çoluğunun çocuğunun rızkını çıkartan başta kadın üreticileri desteklemeliyiz. Tarımda çok büyük sorunlar var. Türkiye’nin tarımda çok ciddi reforma ihtiyacı var.”

Konuşmaların ardından Moderatörlüğünü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın gerçekleştirdiği Konferansa geçildi. Konferansa önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan ile Üretici Mehmet Yaltır konuşmacı olarak katıldı.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA