7. MERSİN NARENCİYE FESTİVALİ’NE DESTEK ÇAĞRISI


 

Emek, birliktelik, sanat ve hayal gücü ile bu yıl 7’inicisi 1, 2 ve 3 Kasım tarihlerinde yapılacak Mersin Narenciye Festivali için Mersinlilere destek ve katılım çağrısı yapıldı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’de bu yıl 7’incsi; 1,2 ve 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek, “Uluslararası Mersin Narenciye Festivali’nin basın lansmanı, bir otelde yapıldı. Mersin Olgunlaşma Enstitüsü’nce hazırlanan narenciye temalı özel tasarım elbiselerin yer aldığı defile ile başlayan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Toplantıya: Mersin Valisi Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe, Mersin Ticaret Borsası ve Festival İcra Komitesi Başkanı Ö. Abdullah Özdemir ile kentin önde gelen isimlerinin katıldığı lansmana ilgi yoğun oldu.

 

MTSO, MDTO, AKİB, MTOSB VE MIP’TE MADDİ KATKI SUNDU

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Ö. Abdullah Özdemir, kentin simgesi ve ortak paydası olan narenciye etrafında bir kez daha kenetlendiklerini söyleyerek,  “2010’dan buyana her zaman Mersin Narenciye Festivali’nin her işi şeffaftır, topladığımız paraları da, festivalden 10 gün sonra ne harcadığımızı açıklıyoruz. 2019’da ki festivale katkıda bulunan kurum ve kuruluşlardan 12’si parasal katkıda bulunmuştur. Bu arada bu kurumların dışında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve sonradan aramıza katılan Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Mersin- Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP). Bu sene parasal katkı ile aramıza katıldılar.

Destek veren kurumlar da 14 tane. Mersin Üniversitesi’nden başlayıp TÜRSAB’a giden bir liste mevcut. Valimiz ile beraber 27 kurum bu festivalde birleşti. Birlik beraberlik içinde iş yapan en önemli kuruluşlardan biri işte Narenciye Festivali. Tüm alınan kararlar icra kurumlunda ortak görüşle ve varılan konsensüs sonunda alınmıştır.

 

SÜSLEMELER İÇİN 500 BİN TON NARENCİYE KULLANILIYOR

Festivalimiz Adnan Menderes Bulvarı üzerinde Galatasaray Meydanı’nda 70 dönümlük bir alanda yapılmakta. Esas önemli nokta ilk dönem bunu yapmak zannediyor ama 30 figürü süslemek için 100 ton ve 500 bin ton narenciye ürünü kullanıyoruz, el emeği, göz nuru ile. Figürlerin hazırlanması 10 bin saatlik bir iş gücü süresi söz konusu. Ve sonunda figürler ortaya çıkıyor. Bu sene yeni figür olarak balina, ejderha, maymun ve denizaltı yapacağız. Bu festivale imece usulü, el birliğiyle yapılıyor” dedi.

 

FESTİVAL SOKAĞA TAŞACAK

Festivali şehre daha fazla yaymak için bu yıl 10 traktörler ile çekilen figürlerin kenti dolaşacağını da açıklayan Özdemir, “Perşembe gününden itibaren 4 gün boyunca merkez ilçelerde ki ana caddelerde ve belediyelerimizin uygun gördüğü yerlerde gösteriler yapılacak. Yurtdışından gelecek 25 ülkeden, 700 folklor gösteri sanatçısı şehri karış karış dolaşacak. Alışveriş merkezlerinde de gösteriler yapılacak. Amacımız hem alana gelemeyenlere ulaşmak, hem de alana gelinmesi için çağrı yapmak. Festival için Şili’den, Kolombiya’dan, Meksika’dan, Güney Kore’den yani dünyanın dört bir yanından genç sanatçılar Mersin’e gelecek. Bizim bunu tercih etmemizin sebebi aynı zamanda ülkemizi tanıtmak. Mersin’de geçirecekleri süre ile reklam ve kültür alışverişi yapılmasını sağlamak.

Cumartesi ve Pazar günleri saat 11’de kortej geçişi yapacağız. Mersin’de bende varım, benim de bir fikrim var, benim de katkım olsun diyen herkesi çağırıyoruz, bekliyoruz. Mersin’de kim korteje katılmak, Mersin’in değerini yükseltmek, orada geçiş yapmak istiyorsa biz onları bekliyoruz.

Bu sene iki ayrı aktivitemiz var. Biri Mersin Üniversitesi öğrencilerinin mobil tırlar üzerinde geçerek yapacağı bir gösteri ki alanın doğusu ve batısında resim çalışmalarına imza atılacak. MEÜ, Toros Üniversitesi ile bütünleşmek. Ayrıca ikinci sanat çalışmamız da yine resim üzerine olacak. 20 yabancı ülkeden ressam etkinlikte yer alacak.

Toplantı açılışında gerçekleşen defilede sergilenen elbiseler geçen yıl yapılan elbiseler. Bu sene daha yeni bir kreasyon sunacağız. Amacımız Mersinin tüm değerlerini yeryüzüne çıkarmak. Açık hava fuarının da yer alacağı festivalde ev kadınlarının kendi emekleri ile yaptıkları ürünleri sergileyen kişilerin stantlar da olacak. 

MEÜ Açılık Bölümü’nden 20 ve çeşitli illerdeki büyük şefler de bu sene festivalde yer alacak. Biz bu gastronomi şovu geçen yıl iyi satamadık. Bu sene üzerine biraz daha eğileceğiz. Ayrıca Toros Üniversitesi’nin aşçılık bölümü de alanda tadımlık lezzetler sunacaklar.

Çocukların narenciyeye erişsin amacıyla 4 ilçedeki belediyeler ile temas ederek 5 okulda, 20 bin öğrenciye narenciye dağıtıyoruz. Festival figürlerinden oluşan narenciye temalı 4 kitabı

Satranç, fotoğraf ve beste yarışması yapıyoruz. Ödüller festival de sahibi bulacak. Ayrıca sahilde Türkiye Su Jeti ve Flyboard yarışmaları yapılacak” diye konuştu.

 

İNDİRİM HAFTASI BAŞARILI OLAMADI

Öte yandan her yıl yapılan Narenciye İndirim Haftası’nın tam anlamıyla başarılamadığını da açıklayan Ö. Abdullah Özdemir, “Alışveriş merkezi yöneticilerinden ricamız şu; bu sembolik bir olay. Mağazalarda sarı turuncu etiketleri ile indirimlerin yapılması yayılır ve afişler asılırsa bizim için yeterli. Kendimiz için bir şey istemiyoruz, Mersin için istiyoruz.

Festivalde ayrıca Ahmet Baran ve Hüseyin Turan ile Gencer Savaş Bandosu da konserler verecekler.

Burada önemli olan şu; Türkiye’de süsleme aracı olarak kullanılan tek meyve festivalini yapıyoruz biz. Kavun, üzüm festivali var ama bunların hepsi meyve. Biz kuyumcu gibi meyve ile süslenmiş figürler yaratıyoruz. Bu durum Türkiye’de tek. Bunu iyi bilmek. Anlamak lazım. Bu festivalde emek, birliktelik. Sanat, hayal gücü var.

Mersin için, Mersinliler, narenciye, Akdeniz’in incisi kentimizin gülen yüzünü herkese göstermek için tüm halkımızı, ailelerini, çocukları, sevdikleri ile birlikte festivalimizin güzelliklerini görmeye, coşkusuna ortak olmaya, iki gün boyunca gönüllerince eğlenmeye davet ediyoruz” dedi.

 

“İSTEDİĞİMİZ NOKTADA OLMADIĞIMIZI HEPİMİZ BİLİYORUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, “Asıl sihirli cümle; daha iyisini nasıl yapabiliriz? İstediğimiz noktada olmadığımızı hepimiz biliyoruz. Gözlerimizi kapatmamamız. Kulaklarımızı tıkamamız gerekiyor. Biz daha mükemmel bir Mersin yaratmak istiyoruz. Yakın tarihin sadece Türkiye’de değil dünyada yükselen yıldızının Mersin olması gerekiyor. Tüm kriterler bize bunu gösteriyor.  Muazzam bir tarihi kültürel birikimimiz, inanılmaz ekonomik potansiyeliz, doğamız, insan kaynağımız var.

Mersin şanslı günler yaşıyor. Örneğin burada hiçbir parti ayrımı yapmadan, çok farklı dünya görüşünden insanlar bir ortak amaç uğruna toplandık. Hiçbir dönem görmediğim bir hava sezinliyorum Mersin’de. Bu havayı yaratamazsanız bunları da yapamazsınız. Bu bir imece. Buraya destek sadece halkın parasını aktarmakla olmaz, bizim buraya gönlümüzü vermemiz lazım. Gönülden sahiplenmek lazım, gelişen kentler böyle gelişiyor, samimi olarak bir araya geliyor.

Mersin tarihine baktığımızda çok geciktiğimizi göreceksiniz. Ama bu dönem çok daha iyi bir dönem olacak. Tüm sivil toplum kuruluşları olarak birlik olmamız lazım. Gelecek yıllarda bu dönem yaptığımız etkinliğin aksaklıklarını gidermeye ihtiyacımız var.

Mersin ihracatı yaklaşık 1.7-1.8 milyar dolar ki bunun 350-400 milyon doları narenciyeden kaynaklı. Mersin üretiminin yüzde 60’ı yurtdışına gidiyor ve kente para giriyor” şeklinde konuştu.

 

“NARENCİYE DEMEK MUTLULUK DEMEK”

Mersin Valisi Ali İhsan Su da, narenciyenin kent, ülke ve insanlık için önemine vurgu yaparak, “Onbinlerce insanımıza narenciye sektörü ile istihdam sağlıyor, üreticimiz para kazanıyor. Milyonlarla ifade edilen değerde ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin yaklaşık 4’te bir narenciye üretimini 1.2 milyon ton ile il olarak tek başımıza gerçekleştiriyoruz. İhracatın da yüzde 37’sini biz gerçekleştiriyoruz. Narenciye istihdam, ihracat demek.
festival yapıyoruz; 25 ülkeden 700 civarında konuk misafirimizi ağırlayacağız ki bu aynı zamanda turizm demek. Bunların her biri gidip ülkemizi anlatacak. Sosyal medyadan paylaşacak ve bir anda milyonlara ulayacağız.

Ayrıca narenciye demek sağlık demek. Narenciye istihdam, iş, para, sağlık, ihracat, turizm demek oluyor. Tüm bunlarda bir insanı mutlu eden şeyler. İşiniz, paranız, sağlığınız var ise mutlusunuz demektir. O zaman narenciye mutluluk demektir. O zaman kıymetini bileceği, uluslararası düzeyde tanıtacağız ve bundan herkes en yüksek düzeyde istifade etmesini sağlayacağız. Aynı zamanda bu festivalimiz 2020’de yapacağımız Turunçgil Kongresi’ne de altyapı oluşturacak” dedi.

 Protokol üyeleri daha sonra narenciye süslü figürlerin hazırlıklarını yerinde görmek için fuar alanına geçerek, incelemelerde bulundular. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA