Hediye Eroğlu
Geçtiğimiz yıl kurulan, fakat yaşanan yer sorunu nedeniyle öğrenci alamayan Tarsus Üniversitesi’ne verilmesi beklenen Tarsus Eğitim ve Kültür Vakfı’na ait Ergenekon Mahallesinde bulunan ve halen özel bir okul tarafından kullanılan eğitim kampüsü, Vakıf Mütevelli Heyeti’nin kanunlara atıfta bulunup, isteksiz davranması nedeniyle çıkmaza girdi. Üniversitenin yer tartışması son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşındı.
TARSUS ÜNİVERSİTESİ’NİN YER TALEBİ CHP’LİLİER ARASINDA GERİLİME NEDEN OLDU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Ekim ayı olağan toplantı döneminin 2’inci birleşiminde, Kalburcu Mahallesi 170 ada 1 parsel numaralı taşınmazın “Yüksek Öğretim Alanı” olarak işaretlenmesine yönelik ortak teklif tartışmalara neden oldu.
CHP’li Meclis üyesi Zekeriya Özgür, Tarsus üniversitenin de bu alanı istediğini söyleyerek, teklifin yeniden değerlendirilmek üzere komisyona devredilmesini istedi.
Bunun üzerine söz alan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, üniversite rektörlüğünün burayı istemediğini, üniversiteye ilçe ortasındaki 260 dönümlük fuar alanını verdiklerini söyledi.
KAYMAKAM İSTEMİŞ!
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de konuyla ilgili söz alarak, yasal olarak fuar alanını üniversiteye vermenin bir mahzuru olmadığına dikkat çekti. “Burası bir özel okulun hizmet binası ve alan bir vakfa ait, Üniversite burayı ivedi olarak eğitim öğretim için talep ediyor. Daha önce çok tartışılmış. Önce ki kaymakam da bizden imar değişikliği ile buranın üniversiteye verilmesini istemiş” dedi.
MAL SAHİBİ VAKIF İTİRAZ EDEBİLİR
Ancak bazı meclis üyelerinin alanın sahibi vakfın üniversitenin talebine sıcak bakmamasına rağmen alanın üniversiteye verilmesinin mahkemeye yapılacak itiraz ile iptal edilebileceğine dikkat çekmesi üzerine tartışma büyüdü.
Bunun üzerine söz alan MHP’li Meclis üyesi Mahmut Tat ise “Vakfın, sahip olduğu araziyi üniversiteye vermesine ilişkin bir ifadesi yok. Malın sahibi vermezken biz nasıl, ‘verilecek’ diyerek plana işaretleyeceğiz. Malın sahibi uygun görmediği için çıkan karar bu şekilde usulsüz olur. Yeni gelişme var deniliyor ama kime başvuruldu? Tarsus’ta imar revizyon planlarını 1995’de bitirdik. Otobanın kuzeyinde Berdan Gölünün güneyine denk gelen arada yüzlerce dönüm üniversite alanına yer ayırdık. Bunu 25 yıl önce yaptık. Böyle geniş bir yer ayrılmasının nedeni kampus üniversitesi olması içindi. Böyle bir arazi varken daha kolayına kaçıp 30-40 yıllık Toros Koleji’nin yerini ısrarla talep etmenin, Tarsus Belediyesi’nin malı olan Beydeğirmeni’ne giderken fuar alanı için ayrılan yerin kaymakamlıkça talep edilmesi ve belediye tarafından verilmesi uygun değil” dedi.
REKTÖR FERYAT EDİYOR!
Başkan Seçer ise araya girerek, “Rektör feryat ediyor, sınıflara paravan koydum diyor. Bizim bu taleplere duyarsız kalmamamız lazım. Tüm bunları yeniden değerlendirelim” dedi.
Tat ise, “Eğitime asla karşı değiliz ama biz üniversitenin bir kampus içerisinde hazırlanmış arazi içinde olması düşüncesiyle bunu reddettik. Parça parça kurumlara ayrıldığında üniversite kampus yapamayacak” dedi.
TEKLİF YENİDEN DEĞERLENDİRİLMEK ÜZERE KOMİSYONA GERİ GÖNDERİLDİ
Yeniden söz alan Başkan Bozdoğan da, Tarsus Belediyesi ve rektörün görüşünün alınmasında fayda olduğunu söyleyerek, teklifin komisyona iadesini istedi. Bozdoğan, “Tarsus Kaymakamlığı fuar alanını verdirtmedi. Ancak yan tarafında ki arazinin mal sahibi burayı üniversiteye vermemiz halinde 140 dönümlük araziyi de bağışlayacağını söyledi. Sayın Tata’ın anlattığı yer ise kayalık ve inşaata açılmayacak bir yer. Sıkıntılı bir yer ve rektör tarafından onaylanmayan bir yer. Şuan Tarsus merkezdeki yer ise üniversite yönetimi tarafından istenmekte. Şuan koleje ‘siz çıkın, burayı üniversiteye vereceğiz’ dersek sıkıntı olur ki malın sahibi de araziyi vermeyi kabul etmiyor” dedi
Tartışmalar üzerine teklif yeniden görüşülmek üzere komisyona iade edildi.