“SİZİN DERDİNİZ, DEVLETİN MALINI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKMEK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SİZİN DERDİNİZ, DEVLETİN MALINI YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKMEK”


 

TBMM kürsüsünden şehirlerin ve kıyıların rant uğruna talan edildiğini ve yandaşa peşkeş çekildiğini, bunun en büyük örneğinin Mersin Marina olduğunu söyleyen Milletvekili Gökçel, “Sizden de bu beklenir! Sizin, devlet yönetmek gibi bir derdiniz yok. Sizin derdiniz, devletin malını yandaşa peşkeş çekmek” dedi.

Haber Merkezi

Mersin’de yıllardır eleştirilere neden olan Marina’daki kaçak yapılaşma TBMM’ye taşındı. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, genel kurulda söz alarak Marina üzerinden hükümeti eleştirdi.

Kamu mallarının kiraya verilmemesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Gökçel, “Bunun bir usulü var. Devlet İhale Yasası işletilir, kamu yararına göre alanlar kiraya verilir. Burada hem devletin hem de vatandaşların yararı gözetilir. Aksi halde karşımıza yandaşlara peşkeş çekilen, şehirlerimizi ve kıyılarımızı talana açan bir rant düzeni çıkar. Bunun en net örneklerinden birisi Mersin’de yaşanıyor” dedi. 90’ların başından beri istenen yat limanı inşaatı hakkında konuşan Milletvekili Gökçel, “Sonunda 2000’li yılların başında 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 bin ölçekli uygulama imar planıyla bir yat limanı oluşturulmasına imkân tanındı. Planlara işlenen yapılaşma oranı Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmeliğe uygun olarak yüzde 5 ile sınırlı tutuldu. Çünkü dünyanın her yerinde olduğu gibi Mersin’de de Marina’nın yatla gelen turistlerin ihtiyaçlarını giderecekleri, teknelerine bakım onarım yapacakları, konaklayabileceği alanları kapsaması bekleniyordu” dedi.

“KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLE ÇOK BÜYÜK RANT”

2010 yılına kadar yatırımcısını bekleyen Mersin Marina’nın ‘küçük’ bir değişiklik ile ‘çok büyük’ rant elde edildiğini söyleyen Gökçel, “Sonra 2010 senesinde bir yatırımcı, Mersin Yat Limanı AŞ olarak, yap-işlet-devret modeliyle bu işe talip oldu. Yapılaşma oranı hala yüzde 5’ti, kat yüksekliği 4,5 metre, asma kat olması halinde 5,5 metre ile sınırlıydı. Fakat 2013 yılında, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1/1000 ölçekli uygulama imar planı plan notunda, nedendir bilinmez, durduk yere “küçük” bir değişiklik yapıldı. O “küçük” değişiklikle “çok büyük” rant elde edildiğini ben biliyorum. Yani alışıksınız ya maç devam ederken kural değiştirmeye… İşi alan size ne kadar yakın ki, bakanlık bunu yapmak zorunda hissetti kendini. Emsal, Bakanlık tarafından, üst planlara aykırı olarak bir anda iki katına çıkarıldı ve yüzde 10 oldu. Dikkatinizi şuna çekmek isterim: Marina 2010’da ihale edildi ama emsal, şirket ihaleyi aldıktan sonra, 2013’te iki katına çıkarıldı. Hani siz şehirlere ihanet etmeye alışıksınız ya, Mersin’e de ihanet ettiniz. Bakın 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, yapılaşma oranı yüzde 5 derken, 1/1000’lik planla verildi bu rant” dedi.

İmar’ın İ’sinden anlayanın, burada yandaşa nasıl peşkeş çekildiğini çok iyi bileceğini söyleyen Milletvekili Gökçel, “1/5000’lik plana uyması gereken Binlik plan böyle değiştirilir! Hani yat limanı diyorduk ya. Burası AVM’ye dönüştürülerek zengin edildi yandaş. Buradan gelen ranttan devlet para kazandı, ‘bunu da Mersin’deki yatırımlara harcayayım’ dedi; Havalimanı inşaatı bitti, Kazanlı-Seyhan Turizm Bölgesi faaliyete girdi, Pamukluk Barajı tamamlandı, Mersin-Antalya yolu açıldı, Çeşmeli Taşucu Otobanı bitirildi de bizim mi haberimiz yok! Tank Palet Fabrikasını Katarlılara, başka bir devletin ordusuna peşkeş çeken, Mersin Marina’yı yandaşa hayli hayli peşkeş çeker. Sizden de bu beklenir! Sizin, devlet yönetmek gibi bir derdiniz yok. Sizin derdiniz, devletin malını yandaşa peşkeş çekmek” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA