YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇISININ YÜZÜ GÜLDÜ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇISININ YÜZÜ GÜLDÜ


 

Haber Merkezi

2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle taze meyve ihracatı değerde yüzde 45’lik payla 716 milyon dolar, taze sebze ihracatı değerde yüzde 30’luk payla 471 milyon dolar ve narenciye ihracatı değerde yüzde 24’lük payla 380 milyon dolar gerçekleşerek toplamda Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı 1,58 milyar dolara yükseldi.

Ekim ayında yaş meyve ve sebze ihracatı, 224 milyon dolar kaydedildi. Yaş meyve sebze sektörünün alt ürün grupları incelendiğinde ise; taze sebze ihracatı değerde yüzde 19 payla 42 milyon dolar, taze meyve ihracatı değerde yüzde 35 payla 78 milyon dolar ve narenciye ihracatı değerde yüzde 46’lık pay ile 104 milyon dolar gerçekleşerek Ekim ayı yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı yapan alt ürün grubu oldu.

Ekim ayında en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler incelendiğinde, Rusya Federasyonuna yapılan ihracat değerde yüzde 52’lik artış ile 73 milyon dolar gerçekleşerek, Rusya Federasyonu lider pazar konumunda yer aldı. Rusya Federasyonunu sırasıyla Irak, Ukrayna, Almanya ve Romanya takip etti.

2019 Ekim ayı sonu itibariyle en çok ihraç edilen yaş meyve sebze ürünü 231 milyon dolar ile domates olurken, domatesi sırasıyla kiraz.vişne, limon, üzüm ve mandarin takip etti. En çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkeler listesi incelendiğinde ise Rusya Federasyonu 486 milyon dolar kaydedilerek pazar liderliğini korudu. Rusya Federasyonunu sırasıyla Almanya, Irak, Romanya ve Ukrayna takip etti.

“YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜNDE LİDER PAZARIMIZ  RUSYA”

Yaş meyve ve sebze sektörünün Ekim ayı ve Ocak-Ekim ayları ihracat rakamlarını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, yılın 10’uncu ayı sonu itibariyle en çok ihracatın değerde yüzde 45’lik payla 716 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini, yaş sebze grubunda değerde yüzde 30’luk payla 471 milyon dolar ve narenciye ihracatının yüzde 24’lük pay ile 380 milyon dolar gerçekleştiğini belirtti.

Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip yaş meyve ve sebze sektörü için Ekim bolluğu yaşandığını dile getiren Nejdat Sin Ekim ayında en çok ihraç edilen ürünün 43 milyon dolar ile limon olurken onu sırasıyla üzüm, mandarin, nar ve greyfurt ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi.

Narenciye sezonu devam ederken, Ekim ayı ihracatının yüzleri güldürdüğünü ifade eden başkan Sin, Ekim ayında Limon ihracatının yüzde 42’lik pay ve 43 milyon dolarla birinci sırada yer aldığını ve limonu, mandarin greyfurt ve portakal ürünlerinin takip ettiğinin bilgisini verdi.

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA AKİB BAŞARISI

Başkan Sin, Ekim ayında AKİB’in genel yaş meyve sebze ihracatına değerde yüzde 58 pay ve  129 milyon dolarlık katkısı ile  diğer birlikler arasında liderliğini koruduğunu belirtti. 2019 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ise Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği kanalıyla değerde yüzde 45’lik,  miktarda yüzde 52’lik pay ile toplamda 704 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştiğini ifade eden Sin, Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, bu başarıda emeği geçen tüm sektör paydaşlarına teşekkürlerini iletti.

AKİB’DEN İSPANYA ÇIKARMASI

Ekim ayında AKİB olarak önemli faaliyetler gerçekleştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Sin, “22-24 Ekim 2019 tarihlerinde ise İspanya’da gerçekleştirilen Fruit Attraction fuarına katılarak dünyanın dört bir yanından gelen sektör paydaşlarıyla bir araya gelerek sektörün nabzını tuttuk. İspanya’da Türk yaş meyve ve sebzesini potansiyel ithalatçılara tanıttık. Fuarda standımızı ziyaret eden Madrid Büyükelçimiz Cihad Erginay’a ve Madrid Ticaret Müşavirimiz Ahmet Altuğ Leblebicier’e vermiş oldukları destekler için yaş meyve ve sebze sektörümüz adına teşekkürlerimizi iletiyorum. Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyetlerimize ve özverili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. İnanıyorum ki,  özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır.” diyerek sözlerini bitirdi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA