AKİB’İN İHRACAT BAŞARISI SÜRÜYOR


 

Haber Merkezi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ekim ayında 1 milyar 267 milyon dolar ihracat yaptı. 10 aylık ihracat rakamlarına baktığımızda ise AKİB’in ihracat performansı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,7 artışla 10 milyar 956 milyon dolara erişti. 12 aylık ihracatta ise yüzde 11’lik artış ve 13 milyar 441 milyon dolarlık performans yakaladıklarını vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, “İhracatımızda ortaya çıkan rakamlar ve olumlu performans ekonomimize ve ihracatçımıza güven vermeye devam etmektedir” dedi.

AKİB, TÜRKİYE İHRACATININ YÜZDE 8,3’ÜNÜ KARŞILIYOR

AKİB Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, ekim ayında Türkiye’nin genel ihracatının 16 milyar 336 milyon dolar olduğunu, AKİB’e bağlı 8 birliğin payının ise yüzde 8,3 oranla, 1 milyar 267 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti. 2019’un 10 ayında kümülatif ihracatın yüzde 2,1 artışla 148 milyar 842 milyon dolara ulaştığını kaydeden Başkan Hayri Uğur, aynı dönemde AKİB’in ihracat performansının yüzde 9,7 artışla 10 milyar 957 milyon dolara yükseldiğini duyurdu. Başkan Hayri Uğur, 12 aylık toplam ihracat verileri değerlendirildiğinde AKİB’in yüzde 11’lik artış başarısı sağlayıp, ihracatını 13 milyar 441 milyon dolara yükselttiğini vurguladı.

EN FAZLA İHRACATINI ARTTIRAN SEKTÖR KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ

AKİB’e bağlı ihracatçıların dinamizmleriyle yüksek artışlar sergilemeye devam ettiğini kaydeden Başkan Uğur, “İhracatını en fazla arttıran sektörleri değerlendirdiğimizde, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliğimiz, 12 aylık dönemde yüzde 25,2 artış sağlayıp, 4 milyar 941 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliğimiz ise aynı dönemde yüzde 22,8 artış elde edip, 935 milyon dolarlık ihracata imza attı. Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliğimiz da son bir yılda ihracatını yüzde 17 arttırıp, 3 milyar 396 milyon dolara yükseltti. Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçılar Birliğimiz ise 1,6 artış elde edip, 335 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Elde edilen bu artışlardan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

 

KORUMACILIK ÖNLEMLERİ NEGATİF ETKİLER YARATIYOR

ABD’den başlayıp, AB’de devam eden korumacılık önlemlerinin bütün dünyada olduğu gibi AKİB bölgesini de olumsuz etkilediğini ifade eden Hayri Uğur, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ekim ayında Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliğimiz, yüzde 3,6 gerilemeyle 112 milyon dolar ihracat yaptı. Bu sektörde 12 aylık ihracatımız 1 milyar 64 milyon dolar oldu. Yine ekim ayında Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliğimiz yüzde 15,5 artışla 144 milyon dolar ihracat yapmasına rağmen, 12 aylık süreçte 1 milyar 179 milyon dolar dış satımla yüzde 10,7 düşüş yaşadı. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliğimiz, 81 milyon dolar ihracat yaparken, 10 aylık dönemde 702 milyon dolar ile yüzde 16,7 oranında geriledi. Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliğimiz de ekim ayında 22,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, 10 aylık süreçte yüzde 6,5 düşüşle 243 milyon dolar ihracat yaptı.  Bu sektörlerdeki ihracatçılarımız, daralan pazarlara rağmen belli bir dinamizm içinde negatif etkileri ortadan kaldırmak için yeni pazar arayışlarına yönelik çalışmalarına ara vermeden devam ediyorlar.“

 

AKİB’E BAĞLI BİRLİKLER EN ÇOK IRAK’A İHRACAT YAPTI

Ekim ayında AKİB’in ülkelere göre ihracatını değerlendiren Başkan Uğur, en fazla Irak’a ihracat yaptıklarını duyurdu. Başkan Uğur, AKİB’e bağlık birliklerin Irak’a yaptığı ihracatı Ekim ayında yüzde 9,8 artırarak, 127 milyon dolara çıkardığını bildirdi. Başkan Uğur, ikinci sırayı yüzde 404,5 artış ve 83,2 milyon dolar ihracat ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin takip ettiğini belirtti. Uğur, en çok ihracat yapılan üçüncü ülkenin ise yüzde 142,7 artış ve 70,7 milyon dolar ile ABD olduğunu aktardı. Yine ülkelere göre ihracat performansını ele alan Başkan Uğur, AKİB’in 10 aylık süreçte Nijerya’ya 210,7 milyon dolar ihracat yapıp, yüzde 478 artış sağlamasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Başkan Uğur, aynı dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 104 artışla 151,5 milyon dolar, Hollanda’ya yüzde 83,9 artışla 567 milyon dolar ihracat yapmanın gururunu yaşadıklarını vurguladı.

 

“İHRACAT KALKINMAMIZIN ODAK NOKTASINDA”

Sürdürülebilir kalkınmanın odak noktasında ihracatın yer aldığını vurgulayan Başkan Uğur, “İhracatçılarımız, dinamizmleri, stratejik kararları ve doğru rota tespitleriyle rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyor. Çok daha başarılı rakamlara ulaşabilmemiz adına, firmalarımızın finansman olanaklarına erişimi kritik önem taşıyor. Hazine ve Maliye Bakanımızın açıkladığı son gelişmeler, 1 Kasım itibariyle faizlerin 11-14 bandına inmesi, ek istihdama sağlanan krediler gibi adımlar, bilhassa yatırım ortamının da iyileşmesi adına memnuniyet verici gelişmelerdir. İhracatçı Birlikleri olarak bizlerin sorumluluğu, Bakanlığımızın açıkladığı İhracat Ana Planı'nda, altı çizilen hedeflere yönelik stratejileri, sahada en iyi şekilde yürüterek, hem ihracatçılarımıza hem de ülke ekonomimize en iyi getiriyi sürdürülebilir şekilde sağlayabilmektir. Daha çok çalışıp, katma değer odaklı üretim bilinci ile hedeflerimizi aşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA