Haber Merkezi
Mersin, narenciye üretimi açısından Türkiye’nin önemli bölgelerinden biridir. İklim koşulları ve toprak yapısı sayesinde narenciye yetiştiriciliği şehrin simgesi haline gelmiş bulunuyor ve 2010 yılından beri Uluslararası Narenciye Festivali bölgede düzenleniyor. Son dönemde bölgede yapılan plan değişikliğine dikkat çeken TEMA Vakfı Mezitli İlçe Sorumlusu Aynur Kaçıra, “Kentimizde bir yandan Uluslararası Narenciye Festivali yapılırken diğer yandan Çevre Düzeni Planı değişikliğiyle narenciye bahçelerinin yapılaşmaya açılmasını büyük bir üzüntüyle karşılıyoruz. Gıda güvencemizi sağlayan verimli topraklarımızın korunması için bölgenin kentsel servis alanına çevrilmesi konusunun tekrar gözden geçirilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz,” dedi.
YAKLAŞIK 35 BİN DİKENLİ LİMON VE 10 BİN ZEYTİN AĞACI TEHLİKE ALTINDA
Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planında “Organize Tarım ve Hayvancılık Alanı” olarak planlanan yaklaşık 720 dönüm arazi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin talebi ile “kentsel servis alanı” olarak planlandı.
Söz konusu plan değişikliği ile Mersin ili Mezitli ilçesinde Davultepe, 75. Yıl ve Anayurt Mahallelerinde yer alan verimli arazilerin tarım dışı amaçla kullanılmasının önü açıldı. Plan değişikliği yapılan parsellerin tamamı zümrüt yeşili, kaliteli, bakımlı limon ve zeytin bahçelerinden oluşuyor. Bitkisel üretime elverişli ve alternatifi olmayan verimli topraklardan oluşan yaklaşık 720 dönüm tarım arazisinin kaybı ile birlikte yaklaşık 35 bin adet ‘özel ürün’ olan dikenli (Lemas) limon ve 10 bin adet zeytin ağacının da yok olması söz konusudur.
BÖLGE BÜYÜK OVA KORUMA ALANI STATÜSÜNE SAHİP
Kentsel servis alanı olarak planlanan alan, Bakanlar Kurulu Kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenen Mersin Ovası sınırları içerisindedir. Büyük ovalar, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda tanımlandığı üzere, hem tarımsal potansiyeli yüksek hem de yapılaşma, erozyon gibi arazi bozulumu tehdidi ile karşı karşıya kalan alanlardır. Dolayısıyla tarımsal üretime ayrılmış bu alanların korunması ve amacı doğrultusunda kullanılması gereklidir.
KENTSEL SERVİS ALANI NEDİR?
1/100 bin ölçekli Mersin Adana Çevre Düzeni Planına göre kentsel servis alanları, belediye hizmet alanı, kamu hizmet alanı, konut dışı kentsel çalışma alanı, toplu işyerleri ve küçük sanayi sitesi alanlarının yer aldığı kentsel ölçekte çalışma alanlarıdır. Söz konusu bölgede ise küçük sanayi sitesi yapılmak isteniyor. Küçük sanayi siteleri de, doğrudan kentliye hizmete yönelik, araba tamircileri gibi kullanımların bulunduğu alanlardır.