Haber Merkezi
Yapımına 6 yıl önce başlanan, 3 kez temel atma töreni yapılan Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı bir türlü açılamazken 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda üstyapı ihalesinin 2020’de yapılacağı açıklandı.
30 MİLYON KAPASİTELİ
2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023 hedefleri arasında yer alan 30 milyon kapasiteli iki havaalanından birisi olarak planlanan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın Adana ve Mersin'in yanı sıra bölgeye hitap etmesi hedefleniyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce, Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde yapımına başlanan havalimanında, altyapı işlerindeki fiziki gerçekleşmenin bu yıl sonu itibarıyla yüzde 65'e çıkarılması planlanıyor. Havalimanının üstyapı tesislerinin yapımı için 2020'de KÖİ kapsamında ihaleye çıkılması hedefleniyor.
Yaklaşık 8 milyon metrekarelik alana inşa edilen havalimanında, 60 ve 45 metre genişliğinde, her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda 2 pist olacak. Yapım çalışmaları devam eden pistin altında yaklaşık 4 metreye kadar dolgu bulunuyor.
3 KEZ 3 AYRI BAKANLA TEMEL ATMA TÖRENİ YAPILDI
Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın temeli 28 Mayıs 2013’te atıldı. İnşaat firmasının değişmesi işin durması gibi nedenlerle ara verilen inşaat çalışmaları her seferinde yeni temel atma töreniyle yeniden başladı. Üç ayrı dönemde üç temel atma törenine dönemin bakanları katıldı. Son olarak 29 Ekim 2018’de açılışı planlanan havalimanında inşaat yeniden durdu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ise, Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi ile ilgili yaptığı son açıklamada 2019 yılı Nisan ayında ilk uçağın Mersin’e ineceğini açıklamıştı.