BÜYÜKŞEHİR’E ‘ADRESE TESLİM İHALE’ SUÇLAMASI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’E ‘ADRESE TESLİM İHALE’ SUÇLAMASI!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ay sonu yapılacak 150 milyon TL’lik akaryakıt ihalesi için MHP’den, CHP’li Büyükşehir yönetimine ‘adrese teslim ihale’ suçlaması geldi! Gergin görüşmeler sonrası Başkan Seçer ihale şartnamesinin revize edileceğini açıkladı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, Kasım ayı olağan toplantı döneminin ı. birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Yeni önergelerle birlikte 57 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıya; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ile Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu başta olmak üzere 7 meclis üyesi katılmadı.

“ADRESE TESLİM İHALE Mİ YAPILMAK İSTENİYOR?”

Meclise MHP’li Meclis üyesi Mahmut Tat’ın, “Adrese teslim ihale” iddiası damga vurdu. Tat, Büyükşehir Belediyesi’nin ay sonu yapacağı akaryakıt ihalesinin şartnamesini eleştirerek, “Akaryakıt ihale şartnamesine baktığımızda özelikle 3 maddenin normal rekabet şansını, rekabet edilmesine imkan vermemektedir.

Yaklaşık 150 milyon TL’lik Büyükşehir belediyesinin bir yıllık akaryakıt alımları ile ilgili ihalede dikkat çeken 11 nokta tespit edilmiş. Şartnamede; 11 ilçede de ihaleyi alacak şirketin akaryakıt istasyonunun bulunması isteniyor. İlçe ilçe sayılar belirlenmiş.

En vahimi de Büyükşehir Belediyesi’nin bulunduğu taş binaya 15 km içinde iki tane ruhsatı kendisine ait istasyon olması isteniyor.

Bu maddeler baktığımız zaman adrese teslim ihale gibi bir algı oluşuyor. Ne kadar bilgi sahibisiniz bilemiyorum ama bu konuda piyasa koşullarına göre serbest rekabet ortamı sağlanmalı.

MESKİ’nin geçen hafta yaptığı ihalede rekabet ortamının yaratıldığını düşünüyoruz, Yenişehir ile Tarsus’taki ihaleler de rekabet ortamı sağlandı, teşekkürler.

Ama bu ihale iptal edilmeli veya şartname revize edilmelidir” dedi.

AKP’DEN MHP’YE DESTEK

MHP’li Tat’a, AKP’li Meclis İsmail Yerlikaya’dan da destek geldi. Yerlikaya, “150 milyon TL’lik akaryakıt alımı söz konusu. Bu yüksek bir rakam. Geçen dönem 80 milyon TL civarıydı ilk ihale. Siz tasarrufu ön plana çıkarmış bir başkansınız ve birçok kiralık aracı göreve geldiğinizde devre dışı bıraktınız. O yüzden bu ihale oranı yüksek değil mi? Kamu İhale Kurumu listesinde bende gördüm şartnameyi ve şaşırdım. Şartnamede kes-kopyala-yapıştır mı yapıldı?” dedi.

SEÇER’DEN “DÜRÜSTÜM, ŞEFFAFIM” SAVUNMASI

Vahap Seçer ise iddialara sert çıktı. “Her şeyden şüphe edin ama şu işlerden benim belediyemden asla şüphe içinde olmayın” diyen Seçer, “Her şeyin şeffaf yapılması yönünde çaba gösteren bir belediye başkanı olduğumu düşünüyor, hakkımı vermenizi istiyorum. Büyükşehir Belediyesi akaryakıt ihalesine çıkıyor, şartname beğenilmiyor adrese teslim deniliyor ama MESKİ aynı ihaleyi yapıyor 35 milyon TL değerinde, 105 milyon liralık bir ihale yapıldı geçen sene, o günden bugüne akaryakıt fiyatı yüzde 30 artmış durumda. Kaldı ki bu kadar akaryakıt alacağım diye bir konu yok. Üst sınırda tüketeceğimiz. Araç tasarrufuna gidiyor, akaryakıt israfını önlemeye çalışıyoruz.

MESKİ ihale yaptı. Geçen dönemde ihalede kırım oranı yüzde 7,5’du. Aynı MESKİ yeni yönetim ile ihale yaptı şuan kırım oranı yüzde 22’y ulaştı. Ben bu rekabet ortamını sağlamasaydım MESKİ yüzde 22 kırım ile akaryakıt alır mıydı? Bu şartnameyi Makine İkmal Dairesi hazırlıyor. Benim talimatım; rekabet ortamını sağlayın ama rekabet ortamını sağlayacağız diye bizlere temin gücü olmayan firmaları devreye sokup, bir -2 ay sonra bu firmalar ize akaryakıt sağlayamaz ise biz kurum olarak sıkıntıya gireriz. Hem rekabet sağlanacak hem de bu iş güçlü bir firmaya verilecek.

Bu konuda bana şikayet ulaştı, ilgili daire başkanıyla görüştüm. Akaryakıt istasyonunun kendinin olma zorunluluğu yok, bir başka istasyon ile anlaşma yapmış ise bize buna kabul dedik. Elbette ki bana lojistik olarak kolaylık sağlayacak maddeler koyacağım şartnameye, ama bu şu değildir ki, biz ihaleyi güçlü firmaya vereceğiz. İtiraz eden akaryakıtçılar, dernek var. Bunlarla görüşün dedim. Yaptığım açık ve şeffaftır. İhaleyi yaptık, içime sinmedi diyelim, iptal ederim. Uyarınız var ise kabul ederim ama biz rekabet ortamı yaratmak istiyoruz ve yüklenici firmanın da görevini harfiyen yerine getirmesi lazım” açıklaması geldi.

MAHMUT TAT İKNA OLMADI

Bunu üzerine yeniden söz alan Mahmut Tat, “Taş binaya mesafeyi ölçtüğümüzde bahsedilen firma kimdir? Şahsınız ile ilgili endişemiz olmadığını defalarca ifade ettim. Ama şartnamenin EKAP’a düşmesinden sonra benim de kafam karıştı, arkadaşlarımın da. Bu adrese teslim ihaledir. Kim hazırladı bu şartnameyi? Revize edilecekse eyvallah, problem yok” dedi.

“ŞARTNAME REVİZE EDİLECEK”

Başkan Seçer ise “Biz ham bir ihale şartnamesini tartışıyoruz. Hazırlık yapılıyor, tekrar tekrar değiştirmeyelim diye şuan bir düzenleme yapılmadı. Görüşünüz var ise onu da alalım. Bu ciddi bir suçlamadır. Bu tedariki sağlayacak güçte firmalara bu işi vermek zorundayız. Yaptığımız şartnamede bizi sonuca ulaştıracak yöntemler var ise onu tartışırız. Ama bu adrese teslim demek değildir. Bu ciddi bir suçlama. Şartname revize yapılacak, boşa konuşuyoruz” yanıtı verdi.

CHP’li Meclis üyesi Zekeriya Özgür de, “Büyükşehir taş binadan 15 kilometre mesafe kıstası çelişkili. Kent genelinde tüm akaryakıt istasyonlarını kapsayan bir mesafedir. 50 kilometre diyemezsiniz zaten alacağı akaryakıtı tüketmesi demektir. Akaryakıt tasarrufu için belli bir kıstası koymak zorundasınız. Büyükşehirin önündeki araçlar akaryakıt ihtiyacını belli bir mesafeden karşılamalı. Bu durum firma tanımlamaz” savunması yaparak Seçer’e destek verdi.

“ÇALIYORLAR”

Başkan Seçer de, dökme akaryakıt kullanılması çağrılarına karşı ise “Çalıyorlar, muhafaza ediyorlar. Pompadan almak varken neden ateşi elimle tutayım. Mümkünse ben bu akaryakıtı üçlü firmalardan almak isterim. Ben dökme akaryakıt ile bu işin hamallığını yapamam. Ama bu bizi sıkıntıya sokar. 

Bu tartışmayı bırakalım, arkadaşlar şartnameye son şeklini vermişler. Yanlış hesap Bağdat’tan döner” yanıtı verdi. 

AKP’li İsmail Yerlikaya, “Şeffaf olacağınıza inandığımız için ‘bu niye böyle çıktı, bu şekilde çıkmamalıydı’ diyoruz” derken, Vahap Seçer son olarak “Adrese teslim ifadesi ağır oldu, art niyet aramayın, eksiklikleri düzeltelim” yanıtı ile görüşmeyi sonlandırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA